Απειλεί η κυβέρνηση την είσοδο των τρακτέρ στο Σύνταγμα

9.2.2016

Απειλεί η κυβέρνηση ότι δεν θα επιτρέψει την είσοδο των τρακτέρ και των αγροτικών μηχανημάτων στο Σύνταγμα, την Παρασκευή, για να διαμαρτυρηθούν για το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό ζήτημα

Όπως είναι γνωστό οι 68 αγροτικές ενώσεις,  στην Πανελλαδική συνδιάσκεψη, στη Νίκαια, την Κυριακή, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κάθοδο με τα τρακτέρ στην Αθήνα και να φτάσουν μέχρι και το Σύνταγμα. Στη διαμαρτυρία δεν θα συμμετάσχουν οι αγρότες του Προμαχώνα και η Πρωτοπορία που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η κα Ολ Γεροβασίλη έδωσε σήμερα το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης λέγοντας ότι «ο νόμος προβλέπει ποια οχήματα επιτρέπεται να κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας». Αυτή η αποστροφή της ερμηνεύτηκε ότι η κυβέρνηση με κάθε τρόπο δεν θα επιτρέψει στα τρακτέρ και τα άλλα αγροτικά μηχανήματα να εισέλθουν στην Αθήνα με το πρόσχημα της διασάλευσης της λειτουργίας της πόλης.

Παράλληλα άφησε αιχμές ότι οι αγρότες δεν έχουν πρόταση, ενώ η κυβέρνηση έχει πρόταση και καλεί τους αγρότες σε διάλογο κι αυτοί δεν ανταποκρίνονται.. «Υπάρχουν νόμοι και κανόνες.

Είναι δουλειά της Τροχαίας να δει τι θα κάνει σε αυτό το θέμα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει το Μαξίμου για την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, την Παρασκευή.

Όπως είπε η κυρία  Γεροβασίλη «αν ανέβω με το αυτοκίνητό μου στο πεζοδρόμιο, νομίζω πως η Τροχαία θα με σταματήσει. Επιπλέον, υπάρχουν κανόνες για το ποια οχήματα μπορούν να μπουν στο κέντρο της Αθήνας».

Αναφερόμενη στο αγροτικό, είπε πως «η πρόθεση για ειλικρινή διάλογο βρίσκεται στο τραπέζι, αλλά όχι από μηδενική  βάση. Στόχος να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις. Αυτοί που τώρα τους αγκαλιάζουν είναι αυτοί που κάποτε τους λοιδορούσαν. Η κυβέρνηση είναι σταθερή και αποφασισμένη. Καλούμε τους αγρότες σε ειλικρινή διάλογο για την καλύτερη δυνατή λύση».

«Εγωιστές οι αγρότες»

Η κυβέρνηση κορυφώνει την αντιπαράθεσή της με τους αγρότες. Ανώτατες κυβερνητικές πηγές από την Τεχεράνη μάλιστα, όπου βρισκόταν και ο πρωθυπουργός, επιχείρησαν χθες να υποβαθμίσουν τη σημασία που έχουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, ξεκαθαρίζοντας στην ουσία ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω, ούτε φοβάται τις επιπτώσεις από αυτές τις αντιδράσεις.

Μάλιστα, επέκριναν ευθέως τους αγρότες ότι δεν υπολογίζουν τη συνολική κοινωνική ανάγκη.

«Είναι εξαιρετικά εγωιστικό αυτό που κάνουν οι αγρότες, ενώ τους λέμε “ελάτε στον διάλογο” και δεν έρχονται. Η πρόταση νόμου δεν αφορά μόνο αυτούς, αλλά όλη την κοινωνία, τον άνεργο, τον χαμηλοσυνταξιούχο, δεν έχουν φωνή αυτοί;» αναρωτήθηκε με νόημα κυβερνητικός παράγοντας, προσθέτοντας ότι «ειδικά οι αγρότες ευνοούνται από αυτό».

Η ίδια πηγή διαμήνυσε, μάλιστα, ότι «δεν υπάρχει τίποτα να δώσουμε», τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ανησυχώ για τους αγρότες, αλλά για το προσφυγικό, την αξιολόγηση, την πορεία της οικονομίας, για το πώς προχωρήσουμε στην ανάπτυξη μέσα από μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».

Αναβρασμός και δυσφορία στα ΜΑΤ για το αγροτικό

Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Σταύρος Μπαλάσκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, νωρίτερα το πρωί, είπε ότι το 20% των ανδρών που υπηρετούν στα ΜΑΤ είναι παιδιά αγροτών. Είναι παιδιά ηλικίας από 19 έως 27 ετών και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν σε περίπτωση που τους δοθεί η διαταγή να σταματήσουν τους αγρότες.

«Είναι πρόβλημα για τους αστυνομικούς να βρεθούν αντιμέτωποι με λαϊκές μάζες, οι οποίες έχουν δίκιο», τόνισε ο κ. Μπαλάσκας.

Άγνωστο αν θα πειθαρχήσουν οι αστυνομικοί

Εδώ όμως γεννιούνται ερωτήματα, καθώς ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ υποστήριξε πως είναι άγνωστο «αν θα πειθαρχήσουν πολλοί αστυνομικοί στην εντολή της Παρασκευής». Μάλιστα υπενθύμισε πως σε παλιότερες κινητοποιήσεις των αγροτών, όταν η τότε κυβέρνηση φοβήθηκε πως τα ΜΑΤ θα πετάξουν κάτω τα γκλοπ και τις ασπίδες, αποφάσισε να ξεφουσκώσουν τα λάστιχα των τρακτέρ.