Απεργιακή κινητοποίηση ετοιμάζει η ΠΟΕΔΗΝ

19.11.2015

Στα όρια τους έχουν φτάσει οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού έχουν οδηγήσει στη διάλυση το σύστημα υγείας.

Με απόφασή της η ΠΟΕΔΗΝ προγραμματίζει εικοσιτετράωρη απεργία για τις 2 Δεκεμβρίου στα Δημόσια Νοσοκομεία, ζητώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου. Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για «διάλυση των νοσοκομείων από την υποχρηματόδοτηση και την υποστελέχωση».

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της η ΠΟΕΔΗΝ προγραμματίζει και διημερίδα στις 26-27 Νοεμβρίου σε όλες τις Μονάδες Υγείας και Πρόνοιας για την ανάδειξη των προβλημάτων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Κατά τη διάρκεια των δράσεων αυτών η ΠΟΕΔΗΝ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των «εργολάβων» καθαριότητας στα νοσοκομεία, καθώς όπως καταγγέλλει «προσφέρουν μαύρη, φτηνή, ανασφάλιστη εργασία, σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, ενώ η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους είναι αναντίστοιχη των τεραστίων κονδυλίων που δαπανώνται».

Επίσης  ζητά την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας ώστε να εκδιωχτούν οι εργολάβοι καθαριότητας και αντιπροτείνει στα νοσοκομεία, με τη λήξη της σύμβασης καθαριότητας, να συνάψουν με το προσωπικό που απασχολούσαν τα συνεργεία καθαριότητας, ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Μάλιστα, αναφέρει ως παράδειγμα το Δρομοκαϊτειο, όπου «εκδιώχθηκαν οι εργολάβοι καθαριότητας και προσλήφθηκε το σύνολο των εργαζομένων του συνεργείου με ατομικές συμβάσεις εργασίας, αναγνωρίζοντας στους εργαζόμενους το σύνολο των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους. Το Δρομοκαϊτειο λάμπει από καθαριότητα, αφού η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις, είναι απείρως καλύτερη. Ταυτόχρονα μειώθηκε το κόστος καθαριότητας για τους δύο μήνες που συνήφθησαν οι ατομικές συμβάσεις (Νοέμβριος, Δεκέμβριος 2015) κατά 30%» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.