Απευθείας ανάθεση 1,5 εκ. ευρώ για το “πυρόπληκτο” Βαρικό Ωρωπού

Τετάρτη 1Η Αυγούστου. Η μυρωδιά από τα καμένα ακόμα πλανιέται στον αέρα, οι μαύρες μνήμες  νωπές. Ένα Δημοτικό Συμβούλιο που ξεκίνησε ομαλά, καθώς κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τα αθώα θύματα της ανείπωτης τραγωδίας στο Μάτι. Τι ειρωνεία όμως! Ακολούθως, με αφορμή την πυρκαγιά στους Αγίους Αποστόλους, μετέτρεψαν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου σε Ρωμαϊκή αρένα, όταν επιχείρησαν να συζητήσουν για την πυροπροστασία στο Δήμο Ωρωπού. Βρίστηκαν, πιάστηκαν στα χέρια, άνθρωποι που υποτίθεται ότι σε αυτά τα χέρια  κρατούν την τύχη αυτού του δήμου και ντρόπιασαν κάθε θεσμό. Ένα Δημοτικό Συμβούλιο που κατέληξε με απευθείας ανάθεση 1,5 εκατ. ευρώ για την ύδρευση στο «πυρόπληκτο» Βαρικό.

Για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωρωπού η Δημοκρατία και η αντιπαράθεση θέσεων και απόψεων δεν αντέχονται από κανέναν. Η Δημοκρατία βγαίνει τραυματισμένη και ο θεσμός καταρρακώνεται.

Το πιο λυπηρό είναι ότι μέσα σε αυτή τη χάβρα Ιουδαίων που επικράτησε, άρχισαν ένας ένας να φεύγουν μέχρι που η συμπολίτευση κατάφερε να περάσει, με οριακή πλειοψηφία, απευθείας ανάθεση 1,5 εκατ. ευρώ, για το «πυρόπληκτο» Βαρικό, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι και ο Δήμος Ωρωπού έχει ενταχθεί στις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής που κρίθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μόνο που η πληγείσα περιοχή ήταν οι Άγιοι Απόστολοι κι όχι το Βαρικό, στο οποίο οι κάτοικοι του απολαμβάνουν τα μπάνια τους.

Το πιο τραγελαφικό είναι στις 17 Ιουλίου 2018 το Δ.Σ. ομόφωνα αποφάσισε να γίνει το συγκεκριμένο έργο με Ανοιχτό Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό. Τώρα προς τι αυτή η αλλαγή πλεύσης; Μήπως δεν επαρκούσε ο χρόνος μέχρι τις εκλογές για να ικανοποιηθούν κάποιοι κάτοικοι της εκεί περιοχής; Ή μήπως ο ανάδοχος δεν άντεχε να περιμένει τρεις μήνες να πάρει το έργο το οποίο ίσως και να μην έπαιρνε;

Το έργο θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Αττικής και θα το εκτελέσει ο Δήμος Ωρωπού. Το ερώτημα είναι, η Περιφέρεια Αττικής την ώρα που υπάρχουν 100 νεκροί νομιμοποιείται να κάνει τέτοια «δωράκια» σε περιοχές μη πυρόπληκτες; Είναι ηθικό και πρέπον; Τιμά τους νεκρούς αυτή η διασπάθιση δημόσιου χρήματος με αυτές τις πρακτικές; Ποιοι κρύβονται πίσω από τέτοιες αποφάσεις;

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια απόφαση κόλαφο για τα δημοτικά πράγματα. Απόδειξη ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  κ. Γιώργος Μαντάς και Χρήστος Τσεκρεζής ψήφισαν παρών, ενώ κάποιοι της πλειοψηφίας την είχαν ήδη «κοπανίσει» για να μην ψηφίσουν. Χαρακτηριστική η παγωμένη σιωπή που έπεσε στα έδρανα της συμπολίτευσης μετά την ψήφιση του θέματος.

Κατά τα άλλα η πλειοψηφία αρνήθηκε να συζητήσει σε προ ημερησίας διάταξη την κατάσταση στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας για την πυροπροστασία του Δήμου και για τη στέγαση του Ειδικού Σχολείου. Είναι προφανές ότι άλλα ήταν τα σοβαρά θέματα που έπρεπε να περάσουν εν μέσω της νυκτός.