Αποθήκη προσφύγων θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα η Κομισιόν

10.2.2016

Αποθήκη προσφύγων και μεταναστών επιχειρεί να μετατρέψει η Κομισιόν την Ελλάδα καθώς σήμερα αναμένεται να αποστείλει στην ελληνική κυβέρνηση κατάλογο προαπαιτούμενων για να μην κλείσουν τα σύνορα της χώρας την ώρα που τα Σκόπια ορθώνουν νέο φράκτη τριάντα χιλιομέτρων και το ΝΑΤΟ εμπλέκεται στη φύλαξη των συνόρων στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, με τα μέτρα η Κομισιόν θα καταστήσει δυνατή την επαναπροώθηση μεταναστών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα, ως πρώτη χώρα εισόδου, βάσει των κανονισμών του Δουβλίνου ΙΙ.

Σύμφωνα με τους FT, η Κομισιόν θα παραδώσει στην Ελλάδα έναν κατάλογο μέτρων που θα πρέπει η χώρα να υιοθετήσει προκειμένου οι εγκαταστάσεις και οι διαδικασίες ασύλου να ευθυγραμμιστούν με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Η συνθήκη του Δουβλίνου απαιτεί από τη χώρα – μέλος στην οποία φτάνουν οι πρόσφυγες αρχικά, να τους καταγράφει και να δέχεται τις αιτήσεις τους για άσυλο. Θεωρητικά, σημειώνει το δημοσίευμα, η συνθήκη επιτρέπει εκείνοι που αργότερα φτάνουν σε άλλες χώρες της ένωσης, να απελαύνονται πίσω στην χώρα της ΕΕ στην οποία έφτασαν αρχικά.

«Η Ελλάδα και άλλες χώρες εισόδου έχουν κατηγορηθεί ότι παραμελούν τις ευθύνες που προκύπτουν από τη συνθήκη, ώστε οι πρόσφυγες να περνούν γρήγορα από αυτές, καθ’ οδόν για τη Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη» σημειώνεται.

Επιπλέον, οι απελάσεις προς την Ελλάδα ουσιαστικά έχουν απαγορευθεί από το 2011, όταν το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκρινε ότι το σύστημα ασύλου της χώρας ήταν «ταπεινωτικό» για τους μετανάστες. Ακολούθησε απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία απαγορευόταν στα κράτη μέλη να στέλνουν ανθρώπους πίσω σε χώρες στις οποίες ενδέχεται να έχουν «απάνθρωπη» ή «ταπεινωτική» μεταχείριση.

Ο de facto αποκλεισμός της Ελλάδας από τους όρους της συνθήκης του Δουβλίνου, σημειώνει το δημοσίευμα, έχει προκαλέσει εμπλοκή σε ολόκληρο το σύστημα.

Έτσι, η ΕΕ στηρίζει τις ελπίδες της για τις αναγκαίες αλλαγές στην απειλή πιο δραστικών μέτρων, όπως είναι η έξοδος της Ελλάδας από την Σένγκεν.

Η χώρα μας εξαιτίας των κακών χειρισμών κινδυνεύει να τεθεί σε απομόνωση την ώρα που οι κρατήσεις στα νησιά του Αιγαίου έχουν υποστεί τεράστια  ζημιά. Ενώ ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης καταγγέλλει σχέδιο για την μόνιμη εγκατάσταση μέχρι δύο χρόνια 2200 μεταναστών στην περιοχή του.