Αποκλειστική συνέντευξη του Μιχάλη Χασιώτη επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ωρωπού

 

της Σοφίας Μπασκάκη

Μιχάλης Χασιώτης: «Ο λαϊκός κόσμος της περιοχής έχει αηδιάσει από το πολιτικό αλισβερίσι που έχει στηθεί. Είμαστε η μόνη πραγματική αντιπολίτευση»

Είναι κομμουνιστής. Στρατιώτης  ταγμένος στην προσπάθεια για να ζήσει καλύτερα ο λαός. Ανήκει σε αυτή  τη γενιά  των ρομαντικών, αγνών αριστερών αγωνιστών, για μια καλύτερη κοινωνία. Για ένα κόσμο πιο δίκαιο, με ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες. Είναι ένας επαναστάτης με αιτία.

Ο Μιχάλης Χασιώτης, Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ωρωπού, είναι ένας από μας. Ένα παιδί της διπλανής πόρτας, που του αρέσει πολύ να αθλείται,  ασχολείται με τη γη στον ελεύθερο χρόνο του και απολαμβάνει τις βόλτες στη φύση και το κολύμπι στη θάλασσα. Αγαπά το θέατρο, αναζητά τις καλές ταινίες, αλλά μεγάλη του λατρεία είναι το διάβασμα με ιδιαίτερη έμφαση στα πολιτικά βιβλία. Βαθιά σκεπτόμενος και αλτρουιστής που στέκεται δίπλα  σε κάθε συνάνθρωπό του που διεκδικεί το δίκιο του και παλεύει κατά των συμφερόντων των λίγων.

Ένας σκληρά εργαζόμενος και αξιόλογος λογιστής, που δίνει καθημερινά τον αγώνα της επιβίωσης για την οικογένειά του. Μια αξιαγάπητη μητέρα, που δίνει εδώ και χρόνια τη δική της μάχη στη ζωή. Που στάθηκε μάνα και πατέρας για να μεγαλώσει και να σπουδάσει τους γιους της. Ο αδελφός του, Σταμάτης Χασιώτης, είναι από τους πιο επιτυχημένους στον ασφαλιστικό κλάδο. Μια δεμένη κι αγαπημένη οικογένεια με αξίες και ιδανικά που σπανίζουν.

Στα 37 του, ο Μιχάλης Χασιώτης, δεν εγκατέλειψε ποτέ τη γενέθλια γη του, τον Αυλώνα. Εκεί είναι το ορμητήριό του για να δίνει τις μάχες του στη ζωή. Τίποτα δεν του χαρίστηκε. Παλεύει και παρά τις δυσκολίες στέκεται όρθιος,  πορεύεται με καθαρή συνείδηση προσφοράς, σε ένα κόσμο που έχει χάσει το όραμα και την ελπίδα για μια άλλη Ελλάδα. Για αυτό και αποπνέει  σεβασμό, καθώς υποστηρίζει με πάθος τις ιδέες του κάνοντας τες πράξεις.

Μετά από 4,5 χρόνια του Θωμά Ρούσση στο Δημαρχιακό θώκο, κάνει τη δική του πολιτική αξιολόγηση.

Εκφράζοντας την άποψη ότι «Όλα είναι συμφωνημένα ενάντια στα συμφέροντα του κόσμου και  του τόπου», τονίζει ότι «Ουσιαστικά η εναλλαγή του πρώην Δημάρχου με το νυν, δεν έφερε καμία αλλαγή. Κινήθηκε πάνω στις ίδιες ράγες. Όσα  άφησε ημιτελή ο προηγούμενος, τα ολοκλήρωσε ο σημερινός. Είναι αυταπόδεικτο και από το γεγονός ότι από τους επτά δημοτικούς συμβούλους του κ. Οικονομάκου, οι τρεις  πέρασαν στον κ. Ρούσση».

Ιδιαίτερα καυστικός είναι στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του τομέα καθαριότητας εις βάρος των εργαζομένων του Δήμου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Δήμαρχος είναι αυτός που βρίσκεται καθημερινά μέσα στον κόσμο, για να δίνει λύση στα προβλήματα του. Να μετουσιώνει τις αγωνίες του σε έργο για τη βελτίωση της ζωής του. Η καθαριότητα είναι ένα κομμάτι αυτής της πρακτικής, που μπορεί να ασκήσει ένας Δήμος. Αν τις ανάγκες του τις καλύπτει με τους εργαζομένους της περιοχής ή αν τους απολύει για να πληρώσει χρυσάφι τον ιδιώτη, αυτό είναι πολιτική επιλογή».

Δυστυχώς στην επιλογή της ιδιωτικοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών συμφωνούν τόσο η δημοτική αρχή, όσο και οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Ο κ. Γιασημάκης, στην απόφαση ιδιωτικοποίησης του ηλεκρτροφωτισμού, αντιπρότεινε να γίνει με τη μορφή σύμπραξης.  «Εμείς»,  λέει ο Μιχάλης, «δεν θα επιλέξουμε να ρίξουμε στη θάλασσα το λαό της περιοχής μας. Διεκδικούμε τη διοίκηση του Δήμου για να μπορέσουν οι πολίτες να έχουν το δικαίωμα να ζήσουν καλύτερα».

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «Εμείς στην τετραετία που πέρασε κάναμε πράξη τη δέσμευση μας ότι θα είμαστε μέσα στον κόσμο, θα παλεύουμε για λύσεις στα προβλήματα. Γνωρίζουν καλά οι εργαζόμενοι της καθαριότητας ότι είμαστε δίπλα του κάθε λεπτό.  Το γνωρίζουν οι κάτοικοι Καπανδριτίου, Αυλώνα, Πολυδενδρίου, όταν μπήκαμε μπροστά για να αποτρέψουμε το έγκλημα δημιουργίας ΧΥΤΥ στην περιοχή μας, με το οποίο συμφωνεί η δημοτική αρχή. Όπως και η αντιπολίτευση, αφού αρνήθηκε την πρόταση μας για μετατροπή του παλιού λατομείου Ντουμάνη σε θέατρο, κάτι που δεσμεύει το χώρο και αποτρέπει τη δημιουργία ΧΥΤΥ. Τελικά όμως καταφέραμε να κερδίσουμε και αυτή τη μάχη και να αποσπάσουμε το ψήφισμα».

Με στραμμένο το ενδιαφέρον του στη χρήση του παλιού λατομείου, ο Μιχάλης, ζήτησε να γίνει έλεγχος στο Ντουμάνη από τους Ελεγκτές Περιβάλλοντος, καθώς υπήρχαν υπόνοιες για εναπόθεση στερεών αποβλήτων από τα καμένα στο Μάτι.

Με καυστικότητα ο Μιχάλης Χασιώτης τονίζει πως «Στους διαδρόμους του Δημοτικού Συμβουλίου, όλοι κουβεντιάζουμε το θέμα, αλλά κανείς δεν παίρνει θέση. Για μας  πρώτο μέλημα  είναι η προστασία της ζωής και της υγείας των ανθρώπων. Μετά από δικές μας πιέσεις, Ελεγκτές  Περιβάλλοντος πήγαν  στο Ντουμάνη για αυτοψία, αλλά όχι για έρευνα. Παρών ήταν κα ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Δέδες, ο οποίος ενώ γνωρίζει δεν ζήτησε να πάρουν οι Ελεγκτές δείγμα για τοξικολογικό έλεγχο. Εμείς θα επιμείνουμε, ώστε να διασφαλίσουμε τους κατοίκους».

Ο Μιχάλης δήλωσε δυναμικό παρόν και στις πρόσφατες δίκες για τα επεισόδια στα διόδια της Μαλακάσας το Φεβρουάριο του 2014, όπου ήταν μάρτυρας υπεράσπισης. Υποστηρίζει ότι «Τα διόδια υπάρχουν για να εισπράττουν οι εργολάβοι από δρόμους πληρωμένους. Το 2014, λίγο πριν τις εκλογές, Ρούσσης και Οικονομάκος έβγαιναν στα κάγκελα, μαζί και με άλλους πολιτικούς παράγοντες της περιοχής, όπως η κα Στεργίου».

Και προσθέτει με οργισμένη φωνή  για την εξαπάτηση  των πολιτών  «Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την Περιφέρεια, πρώτα αυτοί ψήφισαν την παραμονή των διοδίων. Οι ίδιοι που χειροκρότησαν τον Σπίρτζη όταν ήρθε στον Ωρωπό και είπε ότι τα διόδια θα μείνουν για πάντα στην περιοχή μας. Τώρα εισπράττουν και τα 100 ευρώ από τα πρόστιμα. Είμαστε στην τελευταία πράξη μιας στημένης θεατρικής παράστασης. Είμασταν μάρτυρες στα δικαστήρια και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την κατάργηση των διοδίων από δρόμους που έχουμε πληρώσει».

Τον πολιτικό λόγο του Μιχάλη Χασιώτη χαρακτηρίζει η ευπρέπεια, για αυτό και είναι ιδιαίτερα επικριτικός στα όσα τραγελαφικά κατά καιρούς συμβαίνουν στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως και στις διαρκείς απουσίες συγκεκριμένων δημοτικών συμβούλων.

Τονίζει ότι  «Όταν η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης απουσιάζει διαρκώς από τα Δημοτικά Συμβούλια, η Λαϊκή Συσπείρωση είναι σταθερά εκεί. Όταν τα έδρανα της μειοψηφίας στην Οικονομική Επιτροπή ήταν άδεια, επέμεναν να αποκλείουν την παρουσία μας. Ήταν άφαντοι, επιτρέποντας στο Δήμαρχο να περάσει τα θέματα που ήθελε. Ποιον εξυπηρετούν οι τακτικές αυτές; Ήμασταν και θα είμαστε πάντα εκεί, με συνέπεια λόγων και πράξεων, για να προτείνουμε με γνώμονα την καλυτέρευση της καθημερινότητας του λαού της περιοχής μας.  Αυτά τα τέσσερα χρόνια είμαστε η μόνη πραγματική αντιπολίτευση».

Ο Μιχάλης Χασιώτης είναι μάχιμος πολιτικός και καθημερινά αφουγκράζεται την αγωνία της εργατιάς. Ανθρώπους του μόχθου και δεν κρύβει την απογοήτευσή του για την αλλοτρίωση του δημόσιου βίου από την Κεντρική Διοίκηση, ως τους Δήμους λέγοντας ότι «οι Δήμοι είναι το μακρύ χέρι της Κεντρικής Εξουσίας».

Υποστηρίζει πως «Όλα είναι αλληλεξαρτώμενα και υποτάσσονται στα συμφέροντα των δυνατών»  και προσθέτει ότι  «Ο λαϊκός κόσμος της περιοχής έχει αηδιάσει από το πολιτικό αλισβερίσι που έχει στηθεί, όπου διάφοροι παραγοντίσκοι, σαν ανύπαντρες νύφες, περιδιαβαίνουν από συνδυασμό σε συνδυασμό. Έχει αηδιάσει με όλους αυτούς που του έταξαν λαγούς με πετραχήλια και την επόμενη μέρα αποφάσισαν ενάντια στα συμφέροντα του. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι είμαστε συνεπείς στο ρόλο μας,  ως υπερασπιστές του λαού της περιοχής. Η δράση μας αναγνωρίζεται από τον κόσμο και αυτό επιδιώκουμε να εκφραστεί και στην κάλπη. Είναι ξεκάθαρο ότι εμείς έχουμε μια ταυτότητα συγκεκριμένη. Ο κόσμος μας βλέπει και μας γνωρίζει».

Ο Μιχάλης τονίζει ότι «Αυτά που αποφασίζουν οι δήμοι είναι η συνέπεια των κυβερνώντων. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις το Κομμουνιστικό Κόμμα να βγει πανίσχυρο και επειδή οι κομμουνιστές έχουν δώσει δείγματα γραφής, μπορούμε και ξέρουμε πως να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής. Γνωρίζουμε πως να παλέψουμε να βελτιώσουμε τη ζωή τους απέναντι σε όποια κυβέρνηση είναι στην εξουσία». Και αναφέρει ότι «Μπροστά στις εκλογές όλοι παρουσιάζονται ανεξάρτητοι, όμως όλοι τους είναι εξαρτημένοι και δεσμευμένοι στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και των εργολάβων, που ψηφίζουν στα Δημοτικά Συμβούλια. Η αντιλαϊκή πολιτική που ασκούν, οδηγεί σε πολλές αυξήσεις δημοτικών τελών και άλλων.»

Τέλος, αναφερόμενος στη συμπλήρωση 100 χρόνων του ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «Είναι μια πορεία γραμμένη με το αίμα χιλιάδων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, για να ζήσει ο λαός μας κυρίαρχος στον τόπο του. Σηματοδοτεί και αναδεικνύει την αλληλεγγύη κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, καθώς και τους πολύ ισχυρούς δεσμούς του λαού μας με το κομμουνιστικό κόμμα, την προοπτική για το μέλλον, όπου ο λαός μας  να είναι αφέντης στον τόπο του. Είμαστε σίγουροι ότι στον αγώνα αυτό θα τα καταφέρουμε. Το ΚΚΕ είναι το κόμμα του μέλλοντος, το οποίο ιδρύθηκε 100 χρόνια πριν».