ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Άρχισαν οι ανασκαφές στο Αρχαίο Θέατρο Τανάγρας

5.10.2016

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016 η Αρχαιολογική Ανασκαφή για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Τανάγρας, στους πρόποδες του λόφου Γριμάδα, η οποία σε πρώτη φάση θα διαρκέσει τρεις μήνες με πρωταρχικό στόχο τον καθαρισμό του αρχαιολογικού χώρου, υπό την γενική επίβλεψη των αρχαιολόγων κας. Αλεξάνδρα Χαραμή και κας Κυριακής Καλλιγά.

Η Άποψη τώρ@ βρέθηκε στο χώρο της ανασκαφής και μίλησε με τον υπεύθυνο αρχαιολόγο κ. Παναγιώτη Καγκαρά, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι το συνεργείο της ανασκαφής έχει προχωρήσει, καταρχήν, στο άνοιγμα δύο τομών εκεί όπου εικάζεται ότι βρίσκεται το κοίλο του θεάτρου, σύμφωνα με την πρώτη και μοναδική ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε το 1890, τις αεροφωτογραφίες του 1970, αλλά και τις γεωλογικές μελετών που έχει κάνει Ολλανδικό Πανεπιστήμιο σύμφωνα με τις οποίες έχει οριοθετηθεί ο χώρος και η έκταση της Αρχαίας Τανάγρας. Ανάλογα με την πρόοδο των ερευνών και τα αρχαιολογικά ευρήματα, θα υπάρξουν κι άλλες τομές ώστε να βρεθούν σημεία του κοίλου.

Οι αρχαιολόγοι, εκτός από το θέατρο το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά ο Παυσανίας  και τα άλλα συναφή δημόσια κτίρια που υπήρχαν στην περιοχή, εικάζουν ότι πιθανότατα εκεί κοντά θα βρίσκονται το Ιερό του Ερμή και του Διονύσου, ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγω για μια Βυζαντινή εκκλησία Βασιλικού ρυθμού με ένα καταπληκτικό ψηφιδωτό.

Ο Δήμος Τανάγρας με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Β. Περγάλια, στοχεύει στην ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Τανάγρας και έχει προϋπολογίσει 100.000 ευρώ για την διαδικασία της ανασκαφής.

Το μεγάλο πρόβλημα για την εξέλιξη της ανασκαφής είναι η αλλοίωση του αρχαιολογικού χώρου, που επήλθε την δεκαετία του 1970, με την εναπόθεση τόνων χωμάτων κατά την κατασκευή του υδραγωγείου, που μεταφέρει το νερό από το Μόρνο. Αυτό είναι βέβαιον ότι θα καθυστερήσει τις  εργασίες, αλλά όλοι ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα στο μέλλον θα δικαιώσουν τη Δημοτική Αρχή η οποία επενδύει στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και τους αρχαιολόγους οι οποίοι ευελπιστούν να φέρουν στο φως ένα ακόμα Αρχαίο Θέατρο ανεκτίμητης αξίας.

ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΑΝΑΓΡΑΣ

ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΑΝΑΓΡΑΣ

ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΑΝΑΓΡΑΣ

ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΑΝΑΓΡΑΣ

 

 

Comments are closed.