ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βρέθηκαν τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα από την ανασκαφή στο Αρχαίο Θέατρο Τανάγρας

Τμήμα από τοίχο δωματίου πρωτοβυζαντινής  περιόδου, που ανάγεται στον 6ο με 7ο  αιώνα μ. χ., έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή του Αρχαίου Θεάτρου της Τανάγρας.

Η ανακάλυψη είναι εξόχως σημαντική γιατί επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων για την ιστορικότητα της περιοχής στο λόφο Γριμάδα. Εκεί φαίνεται ότι κατέφυγαν και οχυρώθηκαν οι αρχαίοι Ταναγραίοι μετά τις επιδρομές που δέχτηκαν από σλαβόφωνες φυλές που έφτασαν στην περιοχή. Εκεί έζησαν οι τελευταίοι κάτοικοι της Τανάγρας πριν εκδιωχθούν από την πατρώα γη τους.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν πριν από δύο μήνες και η ανακάλυψη αποδεικνύει ότι ο χώρος είναι πράγματι η γη των Ταναγραίων.     Οι έρευνες  οι οποίες διεξάγονται υπό την  εποπτεία της αρχαιολόγου κας Αλ. Χαραμή και διενεργεί  ο  αρχαιολόγος κ. Π. Καγκαράς  βρίσκονται ακόμη στην αρχή. Η αρχαιολογική σκαπάνη με την πρόοδο των ερευνών είναι βέβαιον ότι έχει να μας δώσει κι άλλες ακόμη ευχάριστες εκπλήξεις με αρχαιολογικά ευρήματα, καθώς βούληση της Δημοτικής Αρχής Τανάγρας και προσωπικά του Δημάρχου κ. Β. Περγάλια είναι να συνεχιστούν και πέραν του αρχικού ορισθέντος  τριμήνου.

Βεβαίως, καθίσταται σαφές ότι για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου θα χρειαστεί χρόνος, ώστε να αποκαλυφτεί όλο το μεγαλείο της αρχαίας Τανάγρας που σήμερα βρίσκεται κάτω από τόνους χώμα. Είναι πάντως ενθαρρυντικό ότι οι ανασκαφές δείχνουν ότι οι έρευνες διενεργούνται στο σωστό χώρο.

Τοίχος από δωμάτιο πρωτοβυζαντινής περιόδου 25-11-2016
Τοίχος από δωμάτιο πρωτοβυζαντινής περιόδου 

 

Τοίχος από δωμάτιο πρωτοβυζαντινής περιόδου
Τοίχος από δωμάτιο πρωτοβυζαντινής περιόδου

 

Τοίχος από δωμάτιο πρωτοβυζαντινής περιόδου
Τοίχος από δωμάτιο πρωτοβυζαντινής περιόδου

 

Comments are closed.