ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οδοιπορικό στις καμένες περιοχές της Δροσοπηγής, των Αφιδνών και της Ιπποκράτειου Πολιτείας

Η «ΑΠΟΨΗ ΤΩΡΑ» στις καμένες περιοχές του Δήμου Ωρωπού.

Ένα οδοιπορικό που συγκλονίζει 

Κρανίου τόπο άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε τις άλλοτε καταπράσινες περιοχές της Δροσοπηγής, των Αφιδνών και της Ιπποκράτειου Πολιτείας.

Καμένα σπίτια, καταστραμμένες επιχειρήσεις, στάχτη και αποκαΐδια συναντήσαμε σε ένα οδοιπορικό φρίκης και απογοήτευσης που έκανε η εφημερίδα «ΑΠΟΨΗ ΤΩΡΑ» στις καμένες περιοχές, ξεκινώντας από τις Αφιδνες φτάσαμε στο φυλάκιο της Μ.Α.Κ.Ι.Π., συνεχίσαμε προς το αντλιοστάσιο στο Κατσιμίδι, καθώς και τις δεξαμενές Β2 και Β3, για να φτάσουμε μέχρι τη Δροσοπηγή, ενώ οι καπνοί ακόμα έβγαιναν από τους κορμούς των δέντρων που δεν γλίτωσαν την μανία της φωτιάς.

Θα ήθελα ο δρόμος για τη Δροσοπηγή να μυρίζει πεύκο και γυρνώντας από την Ιπποκράτειο Πολιτεία για Αφίδνες να μετράμε αλεπούδες στο δρόμο. Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν υπάρχει. Τίποτα απολύτως. Έρημα όλα, άδειες  και οι πλατείες από παιδιά. Γύρω μας, παντού, μαύρο. Και μέσα μας μαύρο.

Ένα παρθένο πευκόφυτο δάσος που άλλοτε στόλιζε τη Δροσσοπηγή, τις Αφίδνες και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, ένας επίγειος παράδεισος που δεν υπάρχει πια. Παντού βιβλικές εικόνες με δεκάδες σπίτια καμένα κι ακόμα περισσότερα χτυπημένα από τις φλόγες.

Εικόνες που κανείς δεν θα ήθελε να ζήσει σε ένα τόπο ευλογημένο που παραδόθηκε στο έλεος της φωτιάς και στην αδυναμία να σταματήσει ο όλεθρος. Στην περιοχή έχει συντελεστεί μια πρωτοφανής καταστροφή, που  αντίκτυπος της δεν είναι μόνο περιβαλλοντικός, οικονομικός ή πολιτικός, αλλά περισσότερο ανθρωπιστικός.

Μέσα στην πύρινη κόλαση και την τρέλα της απόγνωσης και με ένα κράτος προκλητικά απών, οι άνθρωποι ξεπέρασαν σε μέγεθος τις φλόγες. Έτσι σώθηκαν τα σπίτια. Μια βαθιά υπόκλιση σε εκείνους που τα έβαλαν με το «τέρας». Εκτός από την Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία του Δήμου και οι Εθελοντικές δυνάμεις , όλοι ενωμένοι πάλεψαν ηρωικά για να περιορίσουν το κακό και να σώσουν ό,τι μπορούσαν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και χωρίς νερό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Η κραυγή απόγνωσης ενός εθελοντή της ΜΑΚΙΠ, στην Αγία Τριάδα της Ιπποκρατείου Πολιτείας,  του κ. Γ. Πελεκανάκη που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της φωτιάς και έδωσε μάχες για να σώσει τις περιουσίες των κατοίκων και το δάσος, δίνει ανάγλυφα την οδυνηρή απάντηση. «Υπήρχαν εθελοντές που ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες για να σώσουν τα σπίτια των συνανθρώπων τους, ενώ πίσω καιγόντουσαν τα δικά τους και σήμερα δεν έχουν που να μείνουν. Δεν είχαμε νερό στους κρουνούς γιατί δεν λειτούργησαν τα αντλιοστάσια λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης.  Πήγαμε να καούμε κι εμείς οι ίδιοι» και προσθέτει ότι τώρα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για να προληφθούν ενδεχόμενες πλημμύρες το χειμώνα.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αφιδνών κ. Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος, φανερά συγκλονισμένος από ότι έχει συμβεί, αναφέρει ότι, μέχρι στιγμής, έχουν  καταστραφεί ολοσχερώς περισσότερες από 60 κατοικίες, ενώ σε πολλές ακόμα έχουν καταγραφεί εκτεταμένες  ζημιές.

Στα πρόσωπα των κατοίκων που προσπαθούν να ξεπεράσουν το  σοκ είδαμε ζωγραφισμένη την απόγνωση, τον πόνο, τη θλίψη, για τις περιουσίες τους που χάθηκαν. Για την εικόνα καταστροφής που αντικρίζουν εκεί που κάποτε υπήρχε ένας επίγειος μικρός, καταπράσινος παράδεισος.

Εκείνο που όλοι ζητούν είναι η Πολιτεία να πράξει, έστω και τώρα, το καθήκον της. Να αποζημιώσει τους πληγέντες και να συμβάλει ώστε το δάσος να ξαναγίνει δάσος. Να επιστρέψει η ζωή στον τόπο και κάποια μέρα να αναγεννηθεί ο πνεύμονας της Βόρειας Αττικής.

Ο άνθρωπος για τον άνθρωπο, αυτό είναι που βιώσαμε όλες αυτές τις μέρες που φλέγονταν το σύμπαν, αλλά και τις επόμενες με τις αποστολές  αλληλεγγύης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Όλοι μαζί για να ξεπεραστούν τα δύσκολα και αυτό είναι το ομορφότερο πράγμα που έχει συμβεί στον τόπο, που αφήνει μια μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον όλων μας.

       

*Να σημειώσουμε ότι η περιοχή φυλάσσεται αυστηρά επί 24ωρου βάσεως από άνδρες της αστυνομίας και του Τ.Α. Ωρωπού, ώστε να προστατευτούν οι περιουσίες των πολιτών και γενικότερα η πληγείσα περιοχή.