Απολογισμός, αποζημιώσεις και αντιπλημμυρικά έργα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας

 

  • Ομόφωνη απόφαση για άμεσα έργα προϋπολογισμού 40.000.000€
  • Ξεκίνησαν από σήμερα κιόλας τα πρώτα αντιπλημμυρικά έργα

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης 24 Αυγούστου 2021 η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε στα Λουτρά Αιδηψού με θέμα την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε από τις 03 Αυγούστου 2021 τους δήμους Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία των δημάρχων Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας Γιώργου Τσαπουρνιώτη και Ιστιαίας – Αιδηψού Γιάννη Κοντζιά, κοινοβουλευτικών, αυτοδιοικητικών και εκπροσώπων επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίοι κατέθεσαν προβληματισμούς και προτάσεις για την ανασυγκρότηση του τόπου.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες ενημέρωσαν το σώμα για το ιστορικό της καταστροφής και τις ενέργειες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μεταξύ άλλων:

  • Στην ενεργοποίηση στόλου μηχανημάτων και υδροφόρων για την υποστήριξη της κατάσβεσης.
  • Στη φιλοξενία χιλιάδων πολιτών που απομακρύνθηκαν προσωρινά από τις κατοικίες τους.
  • Στο συντονισμό του τεράστιου κύματος εθελοντισμού που αναπτύχθηκε για τη στήριξη των πληγέντων.

Ακόμη, αναφέρθηκαν στα κατεπείγοντα αντιπλημμυρικά έργα που ήδη ξεκίνησαν από την Περιφέρεια στα ρέματα των πληγεισών περιοχών, αλλά και στα έργα που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο δάσος την επόμενη περίοδο από τις δασικές υπηρεσίες (κορμοδέματα κλπ.).

Επίσης, παρασχέθηκε ενημέρωση και κατατέθηκαν προτάσεις για τις αποζημιώσεις κατοικιών, επιχειρήσεων, αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και πρωτίστως των ρητινοσυλλεκτών, οι οποίοι υπέστησαν τη μεγαλύτερη καταστροφή.

Τέλος, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας ενέκρινε ομόφωνα την υποβολή πρότασης ένταξης του κάτωθι νέου έργου στην ΣΑΕΠ866 ή στη ΣΑΕ 055 του Υπ. Εσωτερικών ή σε έτερη σχετική Σ.Α. του Υπ. Υποδομών ή άλλου Υπουργείου, συνολικού προϋπολογισμού 39.752.000 €:

«ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ & ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓ. ΑΝΝΑΣ & ΙΣΤΙΑΙΑΣ – ΑΙΔΗΨΟΥ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΛΗΞΑΝ ΤΟ ΝΟΜΟ ΑΠΟ ΤΙΣ 3-8-2021», συνολικού προϋπολογισμού 39.752.000,00 €, με Φορέα Υλοποίησης την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Π.Ε. Εύβοιας και με τα ακόλουθα υποέργα:

  • ΥΠΟΕΡΓΟ 1 : ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ & ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΥ & ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓ. ΑΝΝΑΣ, προϋπολογισμού 8.300.000,00 €
  • ΥΠΟΕΡΓΟ 2 : ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ & ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΥ & ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΗΜΟΥ ΙΣΤΙΑΙΑΣ – ΑΙΔΗΨΟΥ, προϋπολογισμού 8.500.000,00 €
  • ΥΠΟΕΡΓΟ 3 : ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΟΜΒΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ & ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ, προϋπολογισμού 880.000,00 €
  • ΥΠΟΕΡΓΟ 4 : ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ, ΑΡΣΗ ΠΡΟΣΧΩΣΕΩΝ & ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΠΙ ΡΕΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓ. ΑΝΝΑΣ, προϋπολογισμού 12.772.000,00 €
  • ΥΠΟΕΡΓΟ 5 : ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ, ΑΡΣΗ ΠΡΟΣΧΩΣΕΩΝ & ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΠΙ ΡΕΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΗΜΟΥ ΙΣΤΙΑΙΑΣ – ΑΙΔΗΨΟΥ, προϋπολογισμού 9.300.000,00 €.

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Ζήσαμε όλοι μας την τραγικότητα της τεράστιας καταστροφής της Βόρειας Εύβοιας από την πρόσφατη πυρκαγιά. Μια καταστροφή, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχαστεί. Αντιθέτως, πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος και σε όλα τα επίπεδα, για να δοθούν απαντήσεις σε μια ολόκληρη κοινωνία, η οποία είδε τον τόπο της να καταστρέφεται.

»Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας ανασυγκρότησης, τόσο συνεργαζόμενη με τους συναρμόδιους θεσμικούς φορείς, υπουργεία και τους δύο δήμους, όσο και συμμετέχοντας στην εθνική επιτροπή, που συστάθηκε για τις ανάγκες αυτού του – εθνικών διαστάσεων – ζητήματος.

»Ξεκινήσαμε από σήμερα τα πρώτα αντιπλημμυρικά έργα, με καθαρισμούς ρεμάτων. Παράλληλα, προκρίναμε ομόφωνα την ανάγκη χρηματοδότησης μιας δέσμης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης υποδομών, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ. Δεν εφησυχάζουμε, αλλά συνεργαζόμαστε και δουλεύουμε για το σήμερα, αλλά και το αύριο αυτού του τόπου!»