Αποστόλης Αναστασόπουλος: «Η Τέχνη της Φωτογραφίας είναι συναίσθημα»

της Σοφίας Μπασκάκη

Με προσφυγικές καταβολές από την Μικρά Ασία, καλλιτέχνης με ευαίσθητη ματιά που γεννήθηκε στον Ωρωπό, ο Απόστολος Αναστασόπουλος ήρθε σε επαφή με τη φωτογραφία από πολύ μικρή ηλικία. Παρατηρούσε με δέος τις προσφυγικές φωτογραφίες της οικογένειας του, που ξεδίπλωναν μπροστά του έναν άγνωστο προς εκείνον κόσμο. Πρόσωπα που έπαιρναν ζωή μέσα από τη φαντασία του, ιστορίες από αλλοτινές εποχές που σκηνοθετούσε με τη σκέψη του.  Αναπολώντας νοσταλγικά την εποχή εκείνη λέει χαρακτηριστικά «Από τον Ωρωπό ξεκίνησα το όνειρο της φωτογραφίας. Στα πρώτα παιδικά μου χρόνια ξεκίνησα να αναμοχλεύω τις φωτογραφίες του παππού και της γιαγιάς στο πράσινο κουτί. Έτσι άρχισαν να ζωντανεύουν οι ιστορίες και τα πρόσωπα. Ένας μικρόκοσμος που ήθελα να κρατήσω…».

Μαγεμένος από την Τέχνη της φωτογραφίας, στο πέρασμα του χρόνου τον παράσυρε στα δίχτυα της και αποφάσισε να ασχοληθεί μαζί της. Γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα καλλιτέχνη με απαράμιλλες ευαισθησίες που η ματιά του μετατρέπεται σε ένα μοναδικό έργο, αποτυπώνοντας τη στιγμή μέσα στο χρόνο.

Το σεργιάνι στον κόσμο όσο και αν τον μάγεψε δεν τον κέρδισε. Εδώ και ένα χρόνο, αποφάσισε να εγκατασταθεί με τη σύζυγο του στον Ωρωπό, στον τόπο που αγάπησε, εκεί όπου έκανε τα πρώτα του βήματα και αποτύπωσε στην ψυχή του τις πρώτες εικόνες. Στον τόπο αυτό επέλεξε να γεννηθεί και το πρώτο τους παιδάκι, να βαδίσει στα ίδια μυστικά μονοπάτια που ο Αποστόλης πρωτογνώρισε τη ζωή και σχημάτισε τις πρώτες καλλιτεχνικές του μνήμες. «Έφυγα από την Αθήνα και ήρθα Ωρωπό για να ζήσω εδώ που είμαι συναισθηματικά δεμένος και να αποδώσω μέσα από την Τέχνη μου αυτό που νιώθω για τον τόπο μου, μέσα από τη δική μου ματιά», επισημαίνει, ενώ το βλέμμα του φωτίζεται όσο μιλάει για τον Ωρωπό.

Ο Αποστόλης Αναστασόπουλος ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία Γάμου και Βάπτισης, τη Φωτογραφία Μόδας και τη Φωτογραφία Πορτραίτου. Ένα στολίδι στη Γεννηματά 17, στα Νέα Παλάτια Ωρωπού, είναι το φωτογραφικό ατελιέ του, που σε ταξιδεύει στον κόσμο της Τέχνης.

Μεγάλη του αγάπη η καλλιτεχνική φωτογραφία. Στον χώρο της Μόδας και της Τέχνης είναι ένας καταξιωμένος και αναγνωρισμένος καλλιτέχνης-φωτογράφος.  Έχει πάρει μέρος δύο φορές στην  Athens Xclusive Designers Week – AXDW (editorial & Fashion movie), καθώς και σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, έχει φωτογραφίσει Θεατρικές Παραστάσεις, Καλλιτεχνικές Εκδηλώσεις και ανθρώπους από το χώρο της Τέχνης, όπως τον Ανδρέα Μπάρκουλη, την Εβελίνα Παπούλια, την Νατάσσα Μποφίλιου, την Ματθίλδη Μαγγίρα και πολλούς ακόμα επώνυμους, σε φωτογραφίσεις που έγραψαν ιστορία.

Αλλά πως μπορεί να συνάδει αυτό με τις φωτογραφίσεις γάμου και βάπτισης; «Ένας καλλιτέχνης φωτογράφος που διέπεται από επαγγελματισμό καταφέρνει να μετατρέψει σε Τέχνη κάθε στιγμή της ζωής και κάθε πρόσωπο σαν να είναι μοναδικό. Πίσω από κάθε έργο, πίσω από κάθε φωτογραφία, αν παρατηρήσουμε καλύτερα θα διαπιστώσουμε ότι κρύβεται ο δημιουργός της.  Η φωτογραφία είναι συναίσθημα, που εκφράζεται μέσα από το φως και το σκοτάδι. Η πρώτη επαφή μου με την επαγγελματική φωτογράφιση ήταν εικόνες για μόδα σε περιοδικά και project που βασίζονταν σε συγκεκριμένη ιστορία την οποία σκηνοθετούσα, ενώ παράλληλα δούλεψα και με πολλούς αξιόλογους ηθοποιούς και τραγουδιστές. Αυτή η πλευρά της δουλειάς δεν αποκλείει την φωτογράφιση Μυστηρίων, όπως είναι ο γάμος και η βάπτιση, αντιθέτως ανοίγει μια νέα καλλιτεχνική προοπτική», εξηγεί ο ίδιος.

Προκύπτει όμως ένα ερώτημα. Μπορεί μια φωτογραφία γάμου να είναι καλλιτεχνική στα μάτια του Αποστόλη; Πως μετατρέπει ο καλλιτέχνης ένα «συνηθισμένο» Μυστήριο σε Τέχνη;

«Σε ένα γάμο δίνω την καλύτερη εκδοχή των προσώπων. Όλη η ατμόσφαιρα είναι μυστηριακή και γίνεται πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Αποτυπώνεις πως νιώθει το ζευγάρι, πιάνεις με το φακό το βλέμμα, το χαμόγελο, την έκφραση των προσώπων σε μια μοναδική για εκείνους στιγμή, που προσπαθείς να την περάσεις στην αιωνιότητα. Δεν κάνω απλή καταγραφή του Μυστηρίου, προσπαθώ να εκφράσω τα συναισθήματα που γεννιόνται το κάθε δευτερόλεπτο. Τα συναισθήματα που γίνονται δημιούργημα Τέχνης», υποστηρίζει.

Ο Αποστόλης δεν κάνει «εκπτώσεις» στο συναίσθημα. Όταν διαπιστώσει ότι σε ένα γάμο υπάρχει έλλειψη συναισθήματος προτιμά να μην συμμετέχει με τον φακό του και τονίζει ότι «Αν γνώριζα πως δεν υπάρχει συναίσθημα δεν θα αναλάμβανα τη φωτογράφιση. Δεν με ενδιαφέρουν οι αρπακτές. Για να μπορέσει ένας φωτογράφος να καταγράψει την ψυχή σου, πρέπει να δεθείς σαν μια ομάδα και να λειτουργήσεις σαν «όλον». Με ευλάβεια να βγει το συναίσθημα από το ζευγάρι και με σεβασμό να αντιμετωπιστεί από τον φωτογράφο μέχρι να ολοκληρωθεί το Μυστήριο, κάτι σαν “μυστική συμφωνία” που έχει τελειώσει».

Τι γίνεται όμως με την Βάπτιση όταν πρέπει να αποτυπώσει καλλιτεχνικά τη μοναδικότητα της στιγμής, ενώ έχει να αντιμετωπίσει ένα μωρό που θα πρέπει να συνεργαστεί με τον φωτογραφικό φακό;

Ο ίδιος λέει «Η βάπτιση είναι ομολογουμένως μια πολύπλοκη διαδικασία, αυτή είναι όμως και η πρόκληση για τον καλλιτέχνη φωτογράφο. Είναι πολύ σημαντικό το μωρό να νιώσει ασφαλές στο περιβάλλον όπου βρίσκεται, για αυτό φροντίζω πριν από το Μυστήριο να έρθω σε επαφή με την οικογένεια, ώστε να μην είμαι για το παιδί ένα “άγνωστο πρόσωπο”. Όλα κινούνται αυθόρμητα και αυτό που καλούμαι να κάνω είναι να αποδώσω την αγνότητα και την καθαρότητα της ψυχής του μωρού. Το μεγαλείο της ζωής που αποτυπώνεται μέσα από την τρυφερότητα και την απόλυτη αγάπη».

Είναι φανερό ότι η φωτογραφία για τον Αποστόλη Αναστασόπουλο είναι μορφή Τέχνης, μπορεί όμως να απευθύνεται σε όλους; Και εδώ είναι ξεκάθαρος.

 «Η φωτογραφία είναι πλέον η όγδοη Τέχνη! Γεμάτη συναίσθημα θέλει ψυχή και αυτό το περίσσευμα δεν το παίρνεις από τον πολύ κόσμο, αλλά από το λίγο του κόσμου. Πολύτιμα καθημερινά πράγματα, στιγμές που γίνονται ψήγματα, συγκεκριμένα σημεία τα οποία καλύπτουν συναισθηματικά κενά. Για έναν καλλιτέχνη η φωτογραφία είναι η έκφραση και όχι το μέσο. Η στιγμή που περνά και δεν χάνεται… αρκεί εσύ να προλάβεις να την αποτυπώσεις…». 

Συνεργασίες:

Ηθοποιοί : Βασιλική Τρουφάκου,  Κατερίνα Τσάβαλου, Μαρία Κωνσταντάκη, Νικος Αγγελής , Τάκης Χρυσικάκος κ.α.

Μοντέλα : Φώτης Γιαννιώτης, Νόνη Δούνια, Ατζελα Ευριπίδη, Νίκη Κάτσωνα, Ρέα Τουτουνζή , Γιώργος Καβακάκης κ.α.

Απο τον Χώρο της Μόδας : Γιάννης Μακρετάκης, Νίκος Ζήσης, Παναγιώτης Κελαδίτης, 

Σχεδιαστές : Δημήτρης Στρέπκος , Τόλης Σκουλαριώτης, Νάσος Ντότσικας, Μάριος Καραβασίλης,  Μαρία Τάγκαλου κ.α.

 Φωτογραφίες: Αποστόλης Αναστασόπουλος

ΓΑΜΟΣ - φωτό Αποστόλης Αναστασόπουλος

ΒΑΦΤΙΣΗ- φωτό Αποστόλης Αναστασόπουλος

Ματθίλδη Μαγγίρα

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ

Ευελίνα Παπούλια

φωτό Αποστόλης Αναστασόπουλος

Νατάσσα Μποφίλιου - φωτό Αποστόλης Αναστασόπουλος