Αποσύρεται η… απόσυρση των αυτοκινήτων

7.11.2015

Το 2015 που φεύγει παίρνει μαζί του και το μέτρο της απόσυρσης των ΙΧ, που εκπνέει στις 20 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το μέτρο της απόσυρσης ΙΧ δεν πρόκειται να συνεχιστεί το 2016.

Παράλληλα, εγκλωβισμένοι στην ασάφεια μένουν και χιλιάδες ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων που έχουν αποσύρει ήδη τα παλιά τους οχήματα ή πρόκειται να τα αποσύρουν μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, αλλά δεν γνωρίζουν τι θα γίνει με το όφελος της απόσυρσης και μέχρι πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Σε περίπτωση που δεν δοθεί κάποια παράταση μετά τις 20 Δεκεμβρίου, τα χαρτιά της απόσυρσης θα είναι άχρηστα.

Προκειμένου να σιγουρευτούν οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων, πως μπορούν να ωφεληθούν από την απόσυρση του παλαιού τους αυτοκινήτου στην απόκτηση κάποιου καινούριου, εύστοχη κίνηση θα ήταν να παραγγείλουν το νέο τους αυτοκίνητο πριν το τέλος της χρονιάς, ώστε να προλάβουν.

Σε περίπτωση που δεν προβούν σε αυτή την ενέργεια, οι ιδιοκτήτες των αποσυρμένων αυτοκινήτων θα είναι δεσμευμένοι ως προς τις επιλογές απόκτησης κάποιου νέου ΙΧ, καθώς θα μπορούν να επιλέξουν μόνο κάποιο μοντέλο από τα ήδη εκτελωνισμένα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, στα οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το όφελος της απόσυρσης.

Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, όσοι κατέχουν τα χαρτιά απόσυρσης δεν θα έχουν την επιλογή για «παζάρια» στις τιμές, αφού υπάρχει πληθώρα από αυτά τα χαρτιά στην αγορά και δεν υπάρχει ζήτηση για επιπλέον.

Εάν τελικά δοθεί παράταση της χρήσης του όφελους της απόσυρσης για χρονικό διάστημα 3 μηνών, τότε οι αγοραστές θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το χαρτί της απόσυρσης για το περεταίρω χρονικό διάστημα.

Από πλευράς της Κυβέρνησης δεν έχει γίνει καμία επίσημη δήλωση για το θέμα, παρά μόνο πριν λίγους μήνες, όταν η κυβέρνηση είχε αναφέρει ότι η απόσυρση θα αλλάξει και θα «επιδοτούνται» τα μικρά και φθηνά αυτοκίνητα.

Μέσα σε όλη αυτή την δίνη, οι ανάγκες για επιπλέον έσοδα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στη συνέχιση του μέτρου για το 2016, καθώς η κατάργηση του μέτρου θα αυξήσει τα έσοδα από το Τέλος Ταξινόμησης. Ελλοχεύει όμως  πάντα ο κίνδυνος τα έσοδα τελικά να μειωθούν εξαιτίας της πτώσης των πωλήσεων.