Απουσία του Δημάρχου οι αποφάσεις σε Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου Τανάγρας

16.7.2016

Ένα εξαιρετικής σημασίας, για τη δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου  Τανάγρας, ζήτημα  τίθεται με τις κατ’ επανάληψη συνεδριάσεις του οργάνου όταν ο Δήμαρχος κ. Β. Περγάλιας απουσιάζει.

Πρόκειται για μια περίεργη «σύμπτωση» που προκαλεί την έντονη δυσφορία  των Δημοτικών Συμβούλων της Αντιπολίτευσης οι οποίοι βλέπουν ότι, πολλά και σημαντικά θέματα για το Δήμο, έρχονται προς συζήτηση και περνούν «μπάι» χωρίς επαρκή συζήτηση, με πολλά ερωτηματικά να αιωρούνται και ανύπαρκτες απαντήσεις. Θέματα που έχουν να κάνουν με την πορεία του Δήμου.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 15ης Ιουλίου 2016 ο Δήμαρχος κ. Β. Περγάλιας απουσίαζε. Στην ημερησία διάταξη ήταν εγγεγραμμένα 37 θέματα μερικά εκ των οποίων ήταν σημαντικά. Ενώ κατά την συνεδρίαση τέθηκαν πολύ σημαντικά θέματα προς συζήτηση, όπως αυτό της λειτουργίας των ΚΑΠΗ Δηλεσίου και της δημιουργίας νέου Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στα Οινόφυτα. Φυσικά απάντηση δεν πήραν ούτε οι συνταξιούχοι που μετέβησαν στο Σχηματάρι για να τους ακούσει ο Δήμαρχος, αλλά ούτε και για το θέμα των προσφύγων γνώριζε ουδείς το παραμικρό. Όλοι είχαν άγνοια των θεμάτων και έδωσαν ραντεβού για το επόμενο Συμβούλιο, ώστε να δοθούν απαντήσεις.

Βεβαίως και ο Δήμαρχος θα πρέπει να μετέχει όπου χρειάζεται εκπροσωπώντας το Δήμο και τους συμπολίτες του, δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να αφήνει να συνεδριάζει ερήμην του το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό είναι δημοκρατική ασέβεια προς τους συναδέλφους εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων.

Θα μπορούσε να είχε αναβληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο, ή να είχε οριστεί σε διαφορετική ημερομηνία, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να παραστεί ο Δήμαρχος, ώστε να υπάρχει  μεγαλύτερη, ορθότερη και δημοκρατικότερη ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων  στα θέματα που ήταν στην ημερήσια διάταξη και τα οποία ήταν ουκ ολίγα. Άλλωστε η Δημοτική Αρχή δεν έχει να κρύψει κάτι και όπως έχει δηλώσει και ο Δήμαρχος κ. Περγάλιας κατ’ επανάληψη είναι υπέρ της διαφάνειας των όσων τεκταίνονται στο δήμο και της δημοκρατικής ανταλλαγής απόψεων. Φημίζεται για τη δημοκρατική του ευαισθησία. Δεν έχει δείξει ασέβεια απέναντι στους συναδέλφους του. Μόνο  που εδώ γίνεται «χοντρό φάουλ».