Αποφασίστηκε ο Φ.Π.Α. στην ιδιωτική εκπαίδευση

Ξεκαθαρίζει τη θέση της Κομισιόν  ο Μοσκοβισί

 

 

 

20.10.2015

 

Σε κλιμακωτή αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση μέχρι το 13% αποφάσισε η Κυβέρνηση  κατά τη διάρκεια της σημερινής κοινής σύσκεψης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

 

Η κυβέρνηση δεν πήρε τελικά το μέτρο πίσω, αλλά πρόκρινε τη λύση της μείωσής του και την εφαρμογή του με κλίμακες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κλίμακες διαμορφώνονται ως εξής:

 

 

  • 0% σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία
  • 6% ΦΠΑ σε ΙΕΚ, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, σχολές χορού, ωδεία
  • 13% σε ιδιωτικά σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια)

 

Η κυβερνητική απόφαση για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση

 

 

Συνεδρίασαν από κοινού υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού το Κυβερνητικό  Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής.

 

Στην συνεδρίαση υπήρξε διεξοδική συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.
Επίσης, αποφασίστηκε η απόσυρση του μέτρου για συνολική επιβολή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

 

 

Έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ισοδύναμα, τα οποία θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας.

 

 

Το καθεστώς του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποφασίστηκε να τροποποιηθεί ως εξής:

 

 

  • Στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, όπου οι θέσεις στα αντίστοιχα δημόσια είναι περιορισμένες, δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ. (0%)
  • Στα  φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τις σχολές ξένων γλωσσών, σχολές χορού, ωδεία κλπ,  τα οποία κρίνονται σημαντικά για την εξωσχολική παιδεία που παρέχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στα παιδιά τους, επιβάλλεται μειωμένος ΦΠΑ 6%.
  • Τέλος στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, θα ισχύσει καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ 13%

 

Φίλης: Πολύ καλή εξέλιξη στο θέμα του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

 

 

Για πολύ καλή εξέλιξη στο θέμα του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προϊδέασε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, εξερχόμενος από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. «Θα υπάρξουν κυβερνητικές ανακοινώσεις, δεν θέλω να προτρέξω, υπάρχει πολύ καλή εξέλιξη», δήλωσε για το θέμα του 23% ΦΠΑ.

 

 

Ο κ .Μοσκοβισί

 

 

Νωρίτερα  «σφαλιάρα»  στην ελληνική κυβέρνηση, αποκαθιστώντας την αλήθεια, έριξε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική επιστολή των στελεχών της Ν.Δ., Μαρίας Σπυράκη και Θεόδωρου Φορτσάκη για το 23% του ΦΠΑ τον οποίο θέλει να επιβάλει στην ιδωτική εκπαίδευση και τα φροντιστήρια

 

 

 «Πριν από τις εθνικές εκλογές, η ελληνική υπηρεσιακή κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή του μέτρου για τον ΦΠΑ για τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα για τις 16 Οκτωβρίου. Η νέα κυβέρνηση, κατά συνέπεια, θα μπορεί να λάβει μία απόφαση για το αν προτίθεται να εφαρμόσει την αρχική πρωτοβουλία ή αν θα βρει εναλλακτικά δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Οικονομικών.

 

 

Παράλληλα, ο κ. Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι η επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση δεν ήταν πρόταση της Κομισιόν, τονίζοντας ότι «η Επιτροπή δεν ζήτησε από την Ελλάδα να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με το Φ.Π.Α. στην ιδιωτική εκπαίδευση».

 

 

Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει με τις αρχές οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να φέρει εις πέρας την πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων του μνημονίου, κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.