Απούσα η Δημοτική Αρχή από το “Ντιβάνι” στον Αυλώνα

Το έθιμο του «Ντιβανιού της Αποκριάς» αναβίωσε, σήμερα, Κυριακή 11 Φεβρουαρίου,  για μια ακόμη  χρονιά ο Σύλλογος «Σάλεσι», στην πλατεία του Αυλώνα, με τη Δημοτική Αρχή να κάνει αισθητή την απουσία της. Μια απουσία απόλυτα κατακριτέα  από τον κόσμο και ανεπίτρεπτη. Μια απουσία που συνοδεύτηκε από ένα απίστευτο παρασκήνιο, που δεν συνάδει με τις υποχρεώσεις μιας Δημοτικής Αρχής, η οποία φιλοδοξεί να συμβάλει στη διατήρηση της παράδοσης.

Το «Ντιβάνι» είναι ένα παλαιό έθιμο των Αυλωνιτών, το οποίο επέζησε δια μέσου των αιώνων και δεν μπόρεσε ούτε η Τουρκοκρατία να το σταματήσει. Φέτος η διοργάνωσή του προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις και διαξιφισμούς μεταξύ της Τοπικής Δημοτικής Αρχής και του Συλλόγου Αυλωνιτών το «Σάλεσι». Μια διαμάχη που δεν τιμά τη Δημοτική Αρχή και προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια των διοργανωτών αλλά και όσων παρευρέθηκαν στην αναβίωση του εθίμου. Το γεγονός  ότι κάποιοι  κλείδωσαν το Κοινοτικό Κατάστημα και την αίθουσα των ΚΑΠΗ για να μην χρησιμοποιηθούν από τα μέλη των χορευτικών για να ντυθούν δεν ποιεί τιμή για κανέναν. Ευτυχώς βρέθηκε λύση σε παρακείμενη ταβέρνα, αλλά αυτό είναι προσβολή στην ιστορία του Αυλώνα.

Κανέναν δεν ενδιαφέρει η προσωπική ή πολιτική κόντρα του οποιουδήποτε με το Σύλλογο. Η εικόνα που βγήκε ήταν αποκαρδιωτική. Ήταν προσβολή στην ιστορία ενός Συλλόγου και αγένεια σε όσους ήρθαν για να τιμήσουν το έθιμο και τον Αυλώνα. Η όποια οικονομική διαφορά για τη διοργάνωση και η όποια προβολή του οποιουδήποτε δεν θα έπρεπε να είναι σημείο αντιπαράθεσης.

Η Δημοτική Αρχή οφείλει να στηρίζει όλα τα Σωματεία που προσφέρουν στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομίας του τόπου. Το αν θα συμμετάσχει ή όχι στη διοργάνωση μιας εκδήλωσης είναι άλλο πράγμα και άλλο να αναζητά προσχήματα για να απαξιώσει την εκδήλωση, να την υποβαθμίσει και να μειώσει τη διάθεση ενός Συλλόγου να προσφέρει στο τόπο του.

Το μόνο που κατάφερε η Δημοτική Αρχή με τη στάση της αυτή είναι να γίνει τελικά η εκδήλωση από το Σάλεσι, τιμώντας το έθιμο όπως κάθε χρόνο και η ίδια να δημιουργήσει κάκιστες εντυπώσεις στον κόσμο του Αυλώνα και όχι μόνο.

Παρά τα ευτράπελα στη πλατεία του χωριού, η πίπιζα και το νταούλι ακούστηκαν και φέτος με τους χορευτές του «Σάλεσι»,  ντυμένους  με τις φανταχτερές, παραδοσιακές αρβανίτικες φορεσιές τους να σκορπούν ενθουσιασμό και να παρακινούν τους παριστάμενους σε ένα μοναδικό γλέντι.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου κα Μαίρη Σαμπάνη καλωσόρισε τους παριστάμενους, αναφέρθηκε στο έθιμο του Ντιβάνι που από το 1987, αδιαλείπτως διοργανώνεται:

«Και φέτος αναβιώνει ο Σύλλογος Αυλωνιτών «Το Σάλεσι» το παραδοσιακό έθιμο του Ντιβανιού της Αποκριάς, για να διασκεδάσουμε όπως οι πρόγονοί μας πιασμένοι χέρι-χέρι την Αποκριά.

Ένα έθιμο που με αυτό η Παράδοση μας διδάσκει τη σύνδεση μεταξύ των μελών μιας κοινωνίας που έχει να αγωνιστεί ενωμένη, όχι τους ατομικούς φόβους του καθενός, αλλά την διάλυση των κοινωνικών ιστών μέσα στο χωνευτήρι της Παγκοσμιοποίησης που υψώνεται απειλητικά πάνω από τα κεφάλια μας και ω τι απερισκεψία, πολλοί από αυτούς που θα έπρεπε να είναι ανάμεσά μας και να διατρανώνουν την πίστη τους στη δύναμη της παράδοσης και της κοινωνικής συνοχής, απουσιάζουν χαμένοι στους ματαιόδοξους, απολύτως προσωπικούς στοχασμούς τους…

Στο αποκριάτικο χοροστάσι, στην πλατεία Ζυγομαλά, αναζητούμε τις καταβολές του εθίμου στη λατρεία του θεού Διονύσου, ιερό του οποίου υπήρχε στο Άγιο Νικόλα

Η βακχεία, κύκλιος χορός  γύρω από το βωμό του θεού, όπου στο κέντρο του ηχεί ακατάπαυστα ο μελωδικός αυλός μετατρέπει τον χορευτικό ρυθμό σε θαλερό και καθαρό, τότε ο χορός με την ρυθμική του ενέργεια δονεί την  ψυχή και την κάνει πρόθυμη να βγει από τον εαυτό της και να συνενωθεί με μια ξένη ύπαρξη.

Χορεύοντας κυκλικά φονεύει τον αισθητηριακό εαυτό της ζει πέρα από τα όρια της συνείδησής της. Η έκφραση γίνεται απρόσωπα, συμπαντικά.

Έτσι και ο χορός στο Ντιβάνι, έχει στο κέντρο την πίπιζα, ήχο οξύ, το νταούλι, που δίνει ρυθμική ενέργεια και καλούν μαζί τους τελεστές στον κύκλιο χορό που βοηθά την ψυχή να ‘βγει” από το σώμα και να ενθουσιαστεί.

Ο ενθουσιασμός δεν θεραπεύει τα πάθη, αλλά τα οδηγεί σε δρόμους διαμάχης με την λογική ώστε να μην επαναπαυόμαστε ούτε μέσα στον νήφοντα λογισμό.

Θα ξεφύγουμε από το μικρό ‘εγώ” μας και θα αιωρηθούμε σε γειτονιές ψυχών με τα υπόλοιπα μέλη της μικρής κοινωνίας μας, θα καταλάβουμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα και σημαντικότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Αυτή είναι η μεταμόρφωση μέσα στον χορό του Ντιβανιού».

Φέτος στο «Ντιβάνι» μετείχαν και ο Σύλλογος  Γυναικών Χαλκουτσίου, καθώς και  οι γυναίκες  του Συλλόγου Τρουπίτης από την Ελευσίνα, όπου με τις ενδυμασίες και το χορό τους δημιούργησαν μια ευχάριστη ζεστή ατμόσφαιρα παρά τον άστατο καιρό.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν τη χαρά να γευτούν σπιτικές αρβανίτικες πίτες, ψητή προβατίνα και λουκάνικα αλλά και ντόπιο κρασί.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Τρουπίτη κα Ντίνα Τριλίκη ευχαρίστησε την κα Σαμπάνη για την πρόσκληση και τις απένειμε τιμητική πλακέτα για την ενεργή συμμετοχή του Συλλόγου Αυλωνιτών «Σάλεσι» για τη διάσωση της παράδοσης. Με κολακευτικά λόγια μίλησε για την παρουσία του Συλλόγου «Σάλεσι» και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Χαλκουτσίου κα Άννα Φαρμακίδου – Οικονομάκου.

Στην εκδήλωση παρέστη ο πρώην Δήμαρχος και Πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Οικονομάκος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Γιασημάκης, Γιώργος Παπαγιάννης και Άγγελος Χατζηιωάννου, οι Ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Ανδρέας Γαζβινιάν και Νίκος Τζεβελέκος, ο πρώην Δημ. Σύμβουλος κ. Βασίλης Λέκκας, το ζεύγος κ. Στέλιου και Αμαλίας Σαμαρά,  καθώς και πλήθος κόσμου.