Απόφαση – Βόμβα: Δικαστήριο επιστρέφει δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα σε εργαζόμενους

Έξι υπάλληλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης δικαιώθηκαν από το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης καθώς κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές των δώρων και των επιδομάτων που λάμβαναν.

Βάσει της απόφασης πρέπει να επιστραφούν 2.000 ευρώ και αναδρομικά για τη διετία 2015 – 2017, ενώ έφεση αναμένεται να ασκήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Με την υπ’ αριθμόν 246/2018 απόφασή του, το Ειρηνοδικείο αποφάνθηκε ότι η παντελής κατάργηση των παροχών είναι αντίθετη στο Σύνταγμα επειδή στερεί «το δικαιούμενο ικανοποιητικό και αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης χαμηλόμισθων Ελλήνων μισθωτών».

Παράλληλα επισημαίνεται ότι με αποφάσεις τόσο του Συμβουλίου της Επικρατείας όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει κριθεί ότι «η επιβολή μέτρων προς εξυπηρέτηση δυσμενούς και παρατεταμένης οικονομικής συγκυρίας δεν δικαιολογεί εν λευκώ και εκ προοιμίου οποιοδήποτε μέτρο με οποιοδήποτε κόστος».

Όπως έγινε γνωστό, την προσφυγή έκαναν έξι υπάλληλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης και με την παραπάνω απόφαση ο κεντρικός δήμος πρέπει να καταβάλει το ποσό των 2.000 ευρώ στον καθένα(και επιπλέον 6% για τόκους), το οποίο αντιστοιχεί στα δώρα Χριστουγέννων της διετίας 2016-2017 (500 ευρώ για κάθε χρόνο), Πάσχα των ίδιων χρόνων (250 ευρώ κατ’ έτος) και επίδομα αδείας το ίδιο διάστημα (250 ευρώ κατ’ έτος).

Σημειώνεται ότι οι διεκδικήσεις για προγενέστερο χρονικό διάστημα έχουν παραγραφεί.