Απόφαση να συνεχίσουν τα μπλόκα οι αγρότες – Ποια είναι τα 9 κοινά αιτήματα

31.1.2016

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες ζητώντας άμεσα να τους δοθούν οι ενισχύσεις που τους οφείλονται, ώστε να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη φετινή χρόνια. Μάλιστα κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους ενισχύοντας με μπλόκα και τους παρακαμπτήριους δρόμους προκαλώντας  κυκλοφοριακό έμφραγμα σε όλη τη χώρα.

Οι εκπρόσωποι είκοσι αγροτικών μπλόκων οι οποίοι συναντήθηκαν, το Σάββατο, στο Άγκιστρο Σερρών, κοντά στο Προμαχώνα με πρωτοβουλία των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού Σερρών, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με εννέα κοινά αιτήματα. Να παραμείνουν στα μπλόκα αποφάσισαν και οι εκπρόσωποι 14 μπλόκων του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου.

Οι αγρότες από το μπλόκο των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού Σερρών επίσης αποφάσισαν να μην επιτρέπουν ούτε τη διέλευση των ΙΧ αυτοκινήτων από και προς το μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν αρχικά εκπρόσωποι από 23 μπλόκα. Στη συνέχεια, όμως, αποχώρησαν οι εκπρόσωποι τριών μπλόκων (Επανομής, Χαλκηδόνας-Θεσσαλονίκης και Πλατυκάμπου-Λαρίσης), λόγω της διαφωνίας τους στο θέμα για το Μητρώο Αγροτών.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες διεκδικούν:

  • Μη διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.
  • Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα.
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κ.
  • «Πάγωμα» των αγροτικών χρεών για τρία χρόνια και παραγραφή όλων των πανωτοκίων.
  • Πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κίνδυνους, με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του
  • Μη φορολόγηση των χωραφιών.
  • Μείωση του χρόνου σύνταξης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, καθώς και τη μεταφορά δικαιώματος της σύνταξης από τον αποθανόντα αγρότη σύζυγο στη σύζυγο και διπλασιασμό της ελάχιστης αγροτικής σύνταξης.

Όπως ανακοινώθηκε, οι αγρότες θα αποστείλουν τα αιτήματά τους στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, με την οποία θα διεκδικήσουν συνάντηση, «όταν θα το κρίνουν οι ίδιοι», όπως είπαν χαρακτηριστικά.

Οι εξελίξεις αυτές ήρθαν μετά την μαραθώνια συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τους αγρότες 14 μπλόκων την Παρασκευή το απόγευμα όπου απέβη άκαρπη.

Η υπουργός Κ Μπατζελή ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για επιδοματικές πολιτικές, αλλά συγκεκριμένα θεσμικά μέτρα για την επίλυση του αγροτικού. Και πρόσθεσε  ότι οι αγωνίες και τα αιτήματα των αγροτών είναι κατανοητά και η κυβέρνηση θα απαντήσει με τεκμηριωμένο τρόπο και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Οι αγρότες διαπίστωσαν ότι δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος στην τελευταία συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, υπογράμμισαν ότι τα ζητήματα της βιωσιμότητας δεν αντιμετωπίζονται και υποστήριξαν ότι «ακόμα και τα θεσμικά θέματα βρίσκονται μέσα σε θολό τοπίο, το οποίο δεν ξεκαθαρίστηκε, παρά το γεγονός ότι εκτιμήθηκε αρχικά ότι υπήρχε προσέγγιση».

Κλειστός παραμένει ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα. Η διέλευση εξακολουθεί να είναι ελεύθερη μόνο για τα Ι.Χ. οχήματα και τα λεωφορεία.Ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας τόνισε ότι «ο αγώνας πλέον θα είναι κοινός» και απηύθυνε έκκληση στους αγρότες να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Εξάλλου, ο αγροτοσυνδικαλιστής από τα Μάλγαρα Κώστας Ανεστίδης, ανέφερε: «Πλέον δεν μας χωρίζει τίποτα. Μας ενώνει το χρώμα της γης και όχι των κομμάτων».

Ο εκπρόσωπος των αγροτών από τα μπλόκα του Έβρου Γιάννης Μαργαριτίδης αναφέρθηκε στον κοινό αγώνα των αγροτών για την εκπλήρωση των εννέα βασικών αιτημάτων τους, ενώ ο εκπρόσωπος των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του Προμαχώνα επισήμανε ότι «σήμερα οι αγρότες ζούνε μία ιστορική στιγμή που θα μείνει βαθιά χαραγμένη στο μυαλό τους».