Από λευχαιμία σώζεται για πρώτη φορά παγκοσμίως ένα κοριτσάκι

7.11.2015

Ένα υπέροχο θαύμα στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας ζωής, καθώς γιατροί κατάφεραν να θεραπεύσουν την παιδική λευχαιμία.

Η περίπτωση-θαύμα αφορά ένα κοριτσάκι ενός έτους από τη Βρετανία, στο οποίο επετεύχθη ανάσχεση της λευχαιμίας του, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά. Η ανάσχεση της λευχαιμίας οφείλεται σε μια πρωτοποριακή θεραπεία που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, με ανοσοποιητικά κύτταρα από δότη τα οποία είχαν υποστεί την κατάλληλη γενετική τροποποίηση, ώστε να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα.

Η μικρή Λάιλα διεγνώσθει με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, την πιο συχνή μορφή παιδικής λευχαιμίας, όταν ήταν μόλις τριών μηνών. Υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία και μεταμόσχευση μυελού των οστών (όπου παράγεται το αίμα), αλλά ο καρκίνος επανεμφανίστηκε, με τους γιατρούς να προετοιμάζουν τους γονείς της μικρής για το αναπόφευκτο.

Στη συνέχεια όμως έγινε η πρόταση στους γονείς να υποβληθεί το κοριτσάκι σε μια πειραματική θεραπεία που δεν είχε ξανά επιχειρηθεί σε ανθρώπινο οργανισμό και βρισκόταν υπό ανάπτυξη στο νοσοκομείο.  Εξήγησαν πως οι γιατροί σε αυτή τη θεραπεία τροποποιούν με μια γενετική μέθοδο (λέγεται TALEN) Τ-κύτταρα που έχουν πάρει από υγιή δότη, ώστε στη συνέχεια αυτά να εισαχθούν με ενδοφλέβια ένεση στον ασθενή, ώστε να καταστρέψουν αποκλειστικά τα κύτταρα της λευχαιμίας.

Αν και δεν υπήρχε καμία εγγύηση για την επιτυχία της θεραπείας, οι γονείς συμφώνησαν και το θαύμα έγινε. Μετά από δύο μήνες, δεν ανιχνεύτηκε καρκίνος στο αίμα της Λάιλα και επέστρεψε σπίτι της. Όπως επισημαίνουν οι Βρετανοί γιατροί, η θεραπεία αυτή πρέπει να επαναληφθεί και σε άλλους ασθενής γιατί φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Ο καθηγητής του UCL Γουασίμ Κασίμ δήλωσε πως «εφαρμόσαμε τη νέα θεραπεία μόνο σε ένα μικρό δυνατό κοριτσάκι και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί κατά πόσο θα αποτελεί την κατάλληλη θεραπευτική επιλογή για όλα τα παιδιά» και πρόσθεσε «Αν όμως η επιτυχία επαναληφθεί, θα πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα για τη θεραπεία της λευχαιμίας και άλλων καρκίνων».

Παρά το γεγονός ότι οι γιατροί πιστεύουν πως είναι ακόμα πολύ νωρίς να μιλήσουν για οριστική θεραπεία, καθώς χρειάζεται ένα διάστημα 1-2 χρόνων για να είναι βέβαιοι, χαρακτηρίζουν ως θαύμα αυτό που συνέβη, δεδομένου ότι η μικρή Λάιλα έπασχε από πολύ επιθετικό καρκίνο.

Σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό, η νέα αυτή θεραπεία εφαρμόστηκε στο νοσοκομείο Γκρέιτ Όρμοντ Στριτ του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Βέις. Συνεργάτες του οι επιστήμονες του University College του Λονδίνου (UCL) και της γαλλικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Cellectis, η οποία δημιουργεί τα μεταλλαγμένα κύτταρα ήδη χρηματοδοτεί μια ολοκληρωμένη κλινική δοκιμή της θεραπείας, που θα αρχίσει το 2016.