Από τη Λευκάδα στη Γειτονιά των Αγγέλων ο αγαπημένος φίλος Μάκης Βλάχος

In memorial

του Ανδρέα Κάτσενου

Ένα ολόκληρο νησί θρήνησε το Μάκη. Ένα ολόκληρο νησί βουβό ακούμπησε στο φέρετρο του και συνόδεψε το «γελαστό» παιδί στο τελευταίο του μακρινό  ταξίδι, στη γειτονιά των αγγέλων.

Η 23η Απρίλη ήταν μια μαύρη μέρα για το νησί της Λευκάδας. Συννεφιασμένος ο ουρανός και βροχερός γιατί δεν είχε τη δύναμη να χαμογελάσει. Θρηνούσε μαζί με όλους όσους σε γνώρισαν για τον απροσδόκητο,  αιφνίδιο χαμό σου

Στις δύο το  μεσημέρι έφτασε στην πόλη ο Μάκης, με τα λεωφορεία να τον υποδέχονται κορνάροντας στην παραλία. Από κει ο δρόμος προς τη γειτονιά μας. Στην οδό Μητροπόλεως, όπου παιδιά χτίζαμε τα όνειρά μας.  Που αναβιώναμε ήρωες και θέλαμε να κατακτήσουμε τον κόσμο. Ατρόμητοι μέσα στην άγνοια  και την παιδική αφέλεια μας. Από κει που ξεκινήσαμε το σεργιάνι στον κόσμο.  Ο Μάκης και ο Κώστας με τα λεωφορεία για τρεις δεκαετίες, ο Πάνος  και όλοι εμείς οι άλλο,ι όπου τον καθένα έσπειρε ο άνεμος στης ζωής τα μονοπάτια.

Θρήνος την οδό Μητροπόλεως είχε πλημμυρίσει.  Φίλοι και γνωστοί ήταν εκεί. Όλοι όσους μας ταξίδεψε χρόνια και χρόνια με κείνο το σεμνό και γαλήνιο χαμόγελο. Με τη λεβέντικη κορμοστασιά του. Ακούραστος μαχητής της ζωής είχε πάντα λύσεις ακόμα και στα δύσκολα. Θρήνος και για όσους δεν ήταν εκεί, αλλά η σκέψη τους τριγύριζε κάπου ανάμεσα στο πλήθος.

Μετά η πορεία προς την Παναγία των Ξένων, όπου η Λευκάδα απέδωσε το τελευταίο χαιρετισμό. Εκεί όπου ο πόνος έσμιγε με τις αναμνήσεις και τα χιλιάδες γιατί. Εκεί όπου η μοίρα, ο Θεός, το πεπρωμένο, μπερδεύονταν στη σκέψη όλων,  με τη σκληρή πραγματικότητα. Ο Μάκης έφυγε για το αιώνιο ταξίδι.

Η γειτονιά μας έγινε πια  πιο φτωχή χωρίς το Μάκη Βλάχο. Ο τόπος συνάντησής μας δεν θα ‘ναι πια ο ίδιος, εκεί στο γραφείο του, που λέγαμε τα νέα και τα μυστικά  μας. Θα μείνει όμως η αγάπη  και ο σεβασμός που είχαμε μεταξύ μας  πάνω από πέντε δεκαετίες. Γιατί οι παλιές φιλίες δεν σβήνουν στο χρόνο. Αντέχουν προκλητικά.

Καλό ταξίδι φίλε !!! Και στους δικούς σου παρηγοριά να δίνει ο Θεός.