Από τη χειραψία, στους καλούς τρόπους της γροθιάς και της αγκωνιάς

Απλώνοντας το χέρι για να συστηθείς, να χαιρετήσεις ή να επισφραγίσεις μια συμφωνία, τα δάχτυλα πλέον παραμένουν κλειστά και το σημείο επαφής με τον συνομιλητή είναι η γροθιά. Οι έφηβοι ξέχασαν προσωρινά το «κόλλα το» και χαιρετιούνται με αγκωνιές ή ελαφρύ άγγιγμα των υποδημάτων τους, ενώ η χαρά σε μια συνάντηση φίλων εκδηλώνεται αντί με θερμή αγκαλιά, με φιλιά στον… αέρα!

Η νέα πραγματικότητα που ισχύει την περίοδο της πανδημίας της Covid-19 απενεργοποίησε την επαφή, κατάργησε τη χειραψία και άφησε άδεια την αγκαλιά, διαμορφώνοντας παράλληλα νέα δεδομένα στους κανόνες ευγένειας.

«Βασική αρχή του savoir vivre, που ισχύει και για τα οκτώ δισεκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη, είναι ότι σκεφτόμαστε τον άλλον και δεν κάνουμε πράγματα που θα τον ενοχλούσαν ή θα τον έφερναν σε δύσκολη θέση. Άρα από τη στιγμή που ο ασπασμός και η χειραψία δυνητικά μπορούν να είναι παράγοντες μετάδοσης ενός θανατηφόρου ιού, τους ξεχνάμε» δηλώνει κατηγορηματικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συγγραφέας και εκδότης Χρήστος Ζαμπούνης.

Το όνομά του έχει ταυτιστεί με το savoir vivre και θέλει να καταστήσει σαφές ότι δεν είναι αγένεια να αφήσουμε -για όσο χρειαστεί- στην άκρη τη χειραψία, εφόσον τίθενται θέματα υγείας. «Το πιο ισχυρό ένστικτο του ανθρώπου από όλα, είναι αυτό της επιβίωσης. Το να κάνουμε χειραψία, γιατί έτσι ήταν επί αιώνες ο ενδεδειγμένος τρόπος χαιρετισμού, θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας την ύπαρξη. Άρα η επιβίωση είναι ισχυρότερη από τους κανόνες καλής συμπεριφοράς», δηλώνει ο κ. Ζαμπούνης και παραπέμπει στους νέους τρόπους χαιρετισμού που έχουν επινοηθεί λόγω των συνθηκών, με τον αγκώνα ή τη γροθιά.

Τι αν εδώ και δεκαετίες συμβουλεύει πολιτικούς και υποψήφιους πολιτικούς για τις τεχνικές της σωστής χειραψίας… Υποδεικνύει τη σωστή θέση του πολιτικού δίπλα στο φιλοξενούμενό του, την ενδεδειγμένη κατεύθυνση του χεριού, την ιδανική διάρκεια της χειραψίας, και την κατάλληλη ένταση της δύναμης που πρέπει να ασκήσει. Σήμερα βάζει στον …πάγο αυτές τις συμβουλές και τάσσεται με τις πολιτικά ορθές …αγκωνιές και γροθιές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν οι επόμενες εκλογές ήταν τον προσεχή Οκτώβριο, θα ήταν δύσκολο να αλλάξει η συμπεριφορά των υποψηφίων πολιτικών στην επαφή με τους θαυμαστές τους. «Μια χειραψία και μία αγκαλιά των πολιτικών με τον κόσμο που συναντούν, θεωρούν ότι μεταφράζεται σε μία ψήφο και αποτελεί κάτι που, όσο κουραστικό και δύσκολο κι αν είναι, το έχουν μεγάλη ανάγκη» επισημαίνει.

ΑΠΕ ΜΠΕ