Αρένα το Δημοτικό Συμβούλιο Ωρωπού-Ντροπή για την ιστορία και τον πολιτισμό του Δήμου

Στο ίδιο έργο θεατές, σαν να  μην πέρασε ούτε μια μέρα. ‘Έγιναν εκλογές, άλλαξε η Δημοτική Αρχή, αλλά όχι και οι συνήθειες των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σε αρένα μετατράπηκε, χθες Δεύτερα 30 Σεπτεμβρίου, η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ωρωπού κατά την πρώτη, ουσιαστικά, συνεδρίαση του οργάνου με την νέα σύνθεσή του.

Μια εικόνα ντροπής που δείχνει ότι οι αντιπαραθέσεις δεν είναι μόνο πολιτικές αλλά και, άκρως, προσωπικές. Η αλαζονεία, η έπαρση, ο αριβισμός, η χυδαιολογία και η προσπάθεια επίδειξης ισχύος και αντεκδίκησης, έδωσαν μια ακόμη κακόγουστη παράσταση αποδεικνύοντας ότι ο πολιτικός πολιτισμός θέλει πολύ δουλειά ακόμα για να στεριώσει στο Δήμο Ωρωπού.

Χρειάστηκαν πέντε διακοπές της συνεδρίασης για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να αποσοβηθεί ο κίνδυνος να έρθουν στα χέρια δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς τα αίματα είχαν ανάψει. Αλλά και πέντε ώρες για να συζητηθούν οι ανακοινώσεις και το πρώτο θέμα της ημερήσιας Διάταξης. Αποτέλεσμα στις 1 και 30 το πρωί να διακοπεί η συνεδρίαση, για να συνεχιστεί σήμερα το απόγευμα της Τρίτης 2 Οκτωβρίου, οπότε και θα συζητηθούν τα υπόλοιπα 15 περίπου θέματα. Εικόνα τραγική, αποκαρδιωτική, παλαιοκομματική.

Αυτή τη φορά υπήρχαν και οι θεατές, οι οποίοι με χειροκροτήματα και γέλια και ζητωκραυγές έδιναν το δικό τους τόνο στη παράσταση.

Δυστυχώς στο παιχνίδι μπήκαν και πολλοί νεοεκλεγέντες, οι οποίοι έδειξαν ότι γνωρίζουν καλά το ρόλο του διακοψία, του θερμόαιμου  και του καβγατζή.

Είναι καιρός η Δημοτική Αρχή να αντιληφθεί ότι πλέον διοικεί το Δήμο και δεν βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Κρίνεται από τις πράξεις και τη συμπεριφορά της. Ελέγχεται για τα πεπραγμένα της. Πέρασε η εποχή των καταγγελιών. Εκτός κι αν τις συνεχίζει για να κερδίσει χρόνο μέχρι να αντιληφθεί πως διοικείται ένας Αυτοδιοικητικός Οργανισμός.

Και η μείζονα αντιπολίτευση οφείλει να αντιληφθεί ότι πλέον καλείται να κρίνει και να ελέγχει τη νέα Δημοτική Αρχή, να της ασκεί δημιουργική αντιπολίτευση, να την επιπλήττει με επιχειρήματα για κάθε άστοχη πράξη της.

Χθες, η παράταξη του κ. Καμπιώτη επιχείρησε να κρατήσει τη συζήτηση σε κόσμια επίπεδα. Να σώσει την κατάσταση που ήταν χαοτική και προσβλητική για τη Δημοκρατία. Ο κ. Δ. Καμπιώτης χαρακτήρισε τα όσα διαδραματίστηκαν ντροπή για το θεσμό και τη συζήτηση. Η παράταξή του έμεινε αμέτοχη στο ρίνγκ που στήθηκε από την πλευρά της πλειοψηφίας, όπως αμέτοχη στον “καυγά” έμεινε και η Λαϊκή Συσπείρωση Ωρωπού.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ωρωπού κ. Μιχάλης Χασιώτης σε μια αποστροφή του λόγου του είπε «Είναι ντροπή όσα γίνονται εδώ μέσα. Εδώ ήρθαμε να λύσουμε προβλήματα του Δήμου και να συζητήσουμε, όχι να λύσουμε προσωπικές διαφορές. Αυτά δεν αφορούν τους πολίτες».

Επίσης, είναι χαρακτηριστική η φράση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Π. Πέππα, από την παράταξη “Πρώτα ο Δημότης”, ο οποίος εμφανώς ενοχλημένος από την εικόνα είπε: «Κύριοι θέλετε να το κάνουμε ρίνγκ εδώ μέσα; Πέστε το μας. Δεν έχουμε πρόβλημα αλλά να το ξέρουμε. Έτσι όμως ο μόνος που χάνει είναι ο Δήμος που δεν πρόκειται να πάει ποτέ μπροστά  και οι πολίτες να δουν καλύτερες μέρες».

Είναι φανερό ότι αυτή η κωμικότητα  πρέπει να ρίξει αυλαία. Να αλλάξουν συνήθειες και νοοτροπίες όσοι έχουν κληθεί να υπερασπίσουν τα συμφέροντα του Δήμου και των πολιτών.

Η νέα Δημοτική Αρχή και προσωπικά ο Δήμαρχος κ. Γ. Γιασημάκης δεν θα πρέπει να αισθάνονται  ιδιαίτερα ευτυχείς από την εικόνα της παράταξής τους, χθες, για αυτό άλλωστε ανακάλεσε πολλές φορές τους συμβούλους του στην τάξη.

Οφείλει όμως να τους επιβληθεί και να τους εκπαιδεύσει σε πολιτικές συμπεριφορές διαλόγου και πολιτικού πολιτισμού. Αν επαναληφθούν τέτοιες εικόνες ντροπής τότε δεν θα πρόκειται για σύμπτωση, αλλά για ανικανότητα διοίκησης και οργανωμένη μεθοδευμένη συμπεριφορά αποπροσανατολισμού για να περάσουν «αέρα» θέματα κρίσιμα για το μέλλον του Δήμου.