Αργοσβήνει η Μαρμαρά. Ο πιο κεντρικός, εμπορικός δρόμος των Νέων Παλατίων μοιάζει με έρημο τοπίο. Πάνω από είκοσι έξι καταστήματα παραμένουν επί μήνες ξενοίκιαστα, ενώ από το μέσον και κάτω δεν υπάρχει καν εμπορική ζωή. Οι ευθύνες πολλές κι επιμερίζονται σε διάφορες κατευθύνσεις.
Επί Δημαρχίας Γιώργου Γαβριήλ ξεκίνησε ένα μεγαλόπνοο έργο, ο δρόμος αυτός να μετατραπεί σε ένα καθαρά εμπορικό κομμάτι που θα συγκέντρωνε τους πολίτες και θα ήταν το στολίδι της περιοχής. Κάτι σαν την Ερμού που θα έδινε άλλη όψη στην περιοχή της Σκάλας.
Η αρχική σκέψη ήταν να γίνει ένας πεζόδρομος κάτι που βρήκε αντίθετους τους επιχειρηματίες γιατί θα δυσκόλευε την προσβασιμότητα στην περιοχή. Κατέληξε να φαρδύνουν τα πεζοδρόμια και να δημιουργηθούν στην αριστερή πλευρά θέσεις για ολιγόλεπτη στάση των οχημάτων. Ο δρόμος φωταγωγήθηκε αλλά υπήρξαν κατασκευαστικά προβλήματα με τα όμβρια ύδατα
Η επόμενη Δημοτική Αρχή του κ. Γιάννη Οικονομάκου επιχείρησε να λύσει το πρόβλημα, αλλά και πάλι οι καταστηματάρχες αντιδρούσαν στο χρόνο έναρξης των εργασιών. Το έργο έμεινε στις καλένδες.
Σήμερα η εικόνα της Μαρμαρά είναι όχι, απλώς, απογοητευτική αλλά τραγική. Ένας δρόμος, που αν συνεχίσει να πορεύεται με αυτούς τους ρυθμούς, θα θυμίζει σε λίγο έρημο τοπίο στην ομίχλη.
Σημαντικός παράγοντας για την σημερινή εικόνα της Μαρμαρά, αναμφίβολα, έχουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων οι οποίοι θεώρησαν ότι με τις αλλαγές στο δρόμο ξεπρόβαλε η Ερμού των εκατομμυρίων ευρώ και ανέβασαν τις τιμές των ενοικίων στο κατακόρυφο, μη υπολογίζοντας την οικονομική κρίση αλλά και τις δυνατότητες της αγοράς.
Ευθύνες έχουν και οι καταστηματάρχες οι οποίοι ποτέ δεν έδωσαν μια εικόνα του πως θα ήθελαν την Μαρμαρά. Πεζόδρομο ή όπως είναι σήμερα, που δεν είναι τίποτα; Αντέδρασαν ο δρόμος να γίνει εμπορικός την ίδια ώρα που έβαζαν εξωφρενικές τιμές στα προϊόντα τους. Το τίμημα είναι σήμερα τραγικό για όλους.
Μερίδιο ευθύνης έχει και ο Εμπορικός Σύλλογος ο οποίος από παλιά δεν στήριξε την τοπική αγορά, αλλά έδωσε το έναυσμα στους πολίτες, κάθε Τρίτη, να επισκέπτονται για να ψωνίσουν και να ενισχύσουν σε άλλες αγορές. Γνωστή η παγκόσμια πρωτοτυπία κάθε Τρίτη τα καταστήματα της Σκάλας Ωρωπού να παραμένουν κλειστά, για να μπορούν οι καταστηματάρχες να πηγαίνουν στην Αθήνα ή στη Χαλκίδα να ψωνίσουν!
Ευθύνες έχουν και οι πολίτες του Δήμου Ωρωπού οι οποίοι δεν στηρίζουν την τοπική οικονομία και καταφεύγουν σε άλλες αγορές όπως της Αθήνας, της Χαλκίδας και του Αγίου Στεφάνου, αλλά και της Εκάλης-Κηφισιάς για τα χοντρά πορτοφόλια προκειμένου να ψωνίζουν.
Η Μαρμαρά χρειάζεται επανασχεδιασμό, μακριά από ιδεοληψίες και φοβικά σύνδρομα. Μόνο ως πεζόδρομος, με χαμηλά ενοίκια και προσιτές τιμές σταδιακά θα μπορέσει να επανεκκινήσει και να γίνει τόπος εμπορικός, συνάντησης και διασκέδασης όλο το χρόνο, προς όφελος της τοπικής οικονομίας. Διαφορετικά θα τελειώσει όπως η Σταδίου, η Ακαδημίας κι άλλες μεγάλοι οδοί ανά την επικράτεια.