Ας μας επιτρέψουν να χαμογελάσουμε το 2016

 1.1.2016

 του Ανδρέα Κάτσενου

Η χρονιά που αφήσαμε πίσω μας  ήταν από  τις πιο επώδυνες πολιτικά και οικονομικά  που έζησε η χώρα μας στη σύγχρονη ιστορία της. Μια χρονιά σκληρής λιτότητας που  οδήγησε τους πολίτες πέρα από τα όρια της ανοχής και ξεπέρασε την ανεκτικότητά τους.

Κι όμως στην ανατολή του 2015 η Ελλάδα ζούσε το όνειρο της ελπίδας. Κεντρικό σύνθημα «Η ελπίδα ζει». Μ αυτό το σύνθημα  ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% σκαρφάλωσε στο 36% γεμίζοντας ελπίδα τους Έλληνες για καλύτερες μέρες μέσα από μια σειρά υποσχέσεων που σύντομα αποδείχτηκαν υπέρμετρες, εξωπραγματικές, ανεδαφικές.

Η χώρα μας μετά από επιπόλαιες πολιτικές αποφάσεις  απειρία και πρωτοφανείς ερασιτεχνικούς χειρισμούς, δύο εκλογικές αναμετρήσεις και ένα δημοψήφισμα, βρέθηκε από το δρόμο της σωτηρίας ένα βήμα από το grexit και ένα μνημόνιο στη πλάτη της ύψος 90 δις ευρώ.  Με την οικονομία υπό πτώχευση, την αγορά στεγνή από ρευστό και την κυβέρνηση να προωθεί το ένα επώδυνο μέτρο μετά το άλλο και να τα βαφτίζει μεταρρυθμίσεις.

Η ανατολή το νέου έτους 2016 βρίσκει τη χώρα με το ένα πόδι στο γκρεμό. Την κυβέρνηση να ακροβατεί και το μέλλον εξαιρετικά δυσοίωνο. Όσο κι αν κάποιος θα ήθελε να αποβάλει την τοξικότητα της μιζέριας και να δει την ανατολή του νέου έτους με αισιοδοξία αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Δεν του το επιτρέπουν οι συνθήκες, Η απογοήτευση από την πρώτη αριστερή κυβέρνηση είναι έκδηλη στην κοινωνία η οποία πλέον αναλογίζεται το λάθος των επιλογών της. Την ευπιστία της στο λαϊκισμό και τις εύκολες υποσχέσεις.

Η κυβέρνηση με το καλημέρα έχει να αντιμετωπίσει τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, τη φορολόγηση των αγροτών και τα κόκκινα δάνεια. Ενώ ένα νέο μίνι μνημόνιο ύψους 2,14 δις ευρώ μας χτυπάει απειλητικά την πόρτα.

Υπό αυτές τις συνθήκες η μόνη ελπίδα είναι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ να αναλογιστεί την ιστορική ευθύνη της και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ο δε πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας να δει τη στυγνή πραγματικότητα που ζει η χώρα και να εγκαταλείψει τις ιδεοληψίες και τους λεονταρισμούς που δεν προσφέρουν κάτι το ουσιαστικό.

Ας πούμε ,λοιπόν, με όση δύναμη μας έχει απομείνει και με ένα πλατύ χαμόγελο το 2016 να μην επαναλάβει τα κακώς κείμενα του 2015.

Χρόνια Πολλά