Ασπρόπυργος: Φυλάκιση 3,5 ετών στον ιδιοκτήτη «φάρμας-κολαστήριο» με τα σκελετωμένα άλογα

«Καμπάνα» τριών ετών και έξι μηνών και χρηματική ποινή 3.600 ευρώ με αναστολή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, επιβλήθηκε-ομόφωνα-από Δ´ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στον 72χρονο εκτροφέα αλόγων, ιδιοκτήτη μονάδας εμπορίας ιπποειδών στον Ασπρόπυργο.

Η δίκη για την κακοποίηση των αλόγων στον Ασπρόπυργο πραγματοποιήθηκε μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, ενώ ο κατηγορούμενος ήταν απών και εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο. Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για παράβαση του νόμου περί κακοποίησης ζώων.

Την καταδίκη του κατηγορουμένου ζήτησε και η εισαγγελέας της έδρας η οποία επισήμανε «από τις καταθέσεις των δυο μαρτύρων και με βάση τις φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν προκύπτει σαφώς πως δεν είχε ληφθεί το παραμικρό μέτρο ευζωίας των ζώων, κάτι που εντάσσεται στην διάταξη περί κακοποίησης των ζώων. Να κηρυχθεί ένοχος, όπως κατηγορείται».

Σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης, το 2016 βρέθηκαν 16 άλογα σε άθλια κατάσταση, δεμένα με κοντά σχοινιά και αλυσίδες, υποσιτισμένα, αφυδατωμένα, σκελετωμένα, άρρωστα, σχεδόν όλα σε ημιθανή κατάσταση. Στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν πάνω από 15 φωτογραφίες από τα άλογα, όπως ζούσαν στον χώρο- κολαστήριο.

«Κακοποιητής για χρόνια»

Στην κατάθεση της, η Ρόζα Ρούσσου, πρόεδρος Πανελλήνιο Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών η οποία και αποκάλυψε την υπόθεση επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «τον Αύγουστο 2016 πήραμε φωτογραφία από καμένο άλογο στον χώρο, μετά πήγαμε εκεί και διαπιστώσαμε 16 άλογα μόνιμα δεμένα, πάνω σε κόπρανα, πάνω σε ουρά, υποσιτισμένα. Τον Δεκέμβριο 2016 και αφού συλλέξαμε υλικό κάναμε την καταγγελία στη δικαιοσύνη. Και μόνο ο μόνιμος υποσιτισμός είναι βασανιστήριο. Ο κατηγορούμενος έχει καταδικαστεί πάλι στο παρελθόν για αντίστοιχα αδικήματα. Είναι κακοποιητής για χρόνια. Εμείς για τον συγκεκριμένο παρατηρούμε από το 2010 αντίστοιχες κακοποιήσεις ζώων. Τα άλογα μπορούν να είναι δεμένα με μακρύ σχοινί για λίγες ώρες την ημέρα, όχι για ημέρες ολόκληρες και με κοντές αλυσίδες. Ήταν 16 ζώα, διασώσαμε τα 12, τα 4 τα εξαφάνισε και είναι άγνωστη η τύχη τους Τα 2 από τα 12 δεν μπορέσαμε να τα σώσουμε και πέθαναν από ασιτία. Όλα ήταν σε άθλια κατάσταση. Χρειάζονταν όρους και άμεση περίθαλψη».

Η Σταματίνα Ψιμοπούλου, μέλος συλλόγου, εθελόντρια στο κομμάτι περίθαλψης αλόγων, επισήμανε στο δικαστήριο την σοκαριστική κατάσταση που αντίκρισαν όταν μετά την καταγγελία πήγαν με την αστυνομία στη μονάδα.

«Δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα βλέπαμε τέτοιες τραγικές και άθλιες εικόνες. Τα ζώα ήταν δεμένα τα περισσότερα, με σχοινιά ή αλυσίδες, ακόμα και στα 10 εκατοστά από τον τοίχο. Δεν υπήρχε φαγητό ή νερό. Ακόμη κι αν πει ο ιδιοκτήτης ότι τα τάιζε κάθε 2 ημέρες, είναι καταστροφικό καθώς τα άλογα πρέπει να τρέφονται το λιγότερο 2 φορές την ημέρα. Ζούσαν στα κόπρανα τους και τα ουρά τους. Κάποια είχαν και ψώρα. Εκτός από σκελετωμένα, είχε ανοίξει και το δέρμα τους. Κάποια ήταν μόνο ο σκελετός. Για μήνες ζούσαν και έμεναν όρθια».

Από την πλευρά της υπεράσπισης του κατηγορουμένου τονίστηκε ότι δεν υπήρξε πρόθεση κακοποίησης των ζώων και ζητήθηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη γιατί έχει εγκαταλείψει αυτή τη δραστηριότητα πλέον, το οποίο ωστόσο δεν αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο.

newsit.gr