«Αστυνομία φύσης» για τις προστατευόμενες περιοχές

8.12.2015

Είπαμε η κυβέρνηση καθημερινά μας εκπλήσσει με την ευρηματικότητα της. Εδώ πρόκειται για αντιγραφή αμερικανικού τύπου. Πρόκειται για την «αστυνομία φύσης».

Τις σκέψεις της κυβέρνησης για τη δημιουργία της «Αστυνομίας Φύσης», για τις προστατευόμενες περιοχές, αποκάλυψε ο Γιάννης Τσιρώνης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έφερε ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, όπου υπάρχει ένα ανάλογο σώμα. «Οπως έχουμε τους δασοφύλακες, ομοίως, σε όλες τις περιοχές να υπάρχουν αντίστοιχα υπάλληλοι, που μάλλον θα ανήκουν στα δασαρχεία και θα έχουν ανακριτική και εποπτική ιδιότητα, ενώ θα μπορούν και να συλλαμβάνουν τον παρανομούντα, ώστε να μη μείνει κανένα σημείο της Ελλάδας ακάλυπτο ούτε για λαθροθηρία, ούτε για λαθροϋλοτομία, ούτε για υποκλοπή φυτών», είπε ο κ. Τσιρώνης μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM.

Οι προστατευόμενες περιοχές αντιστοιχούν στο 27% της έκτασης της Ελλάδας και, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, η ελληνική Πολιτεία δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ ποτέ για τη διαχείριση αυτού του πλούτου, καθώς «όλα τα χρήματα που είχαν οι φορείς διαχείρισης ήταν από το ΕΣΠΑ, από ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία είχαν δοθεί για ξεκίνημα, ώστε η Πολιτεία να αναλάβει κάποια στιγμή τις ευθύνες της, όμως λήγουν στις 31/12 όλες αυτές οι διαδικασίες και πρέπει πλέον να αναμορφώσουμε τη νομοθεσία, ώστε να προστατευθεί η Ελλάδα».

Ήδη από το «Πράσινο Ταμείο» έχουν δεσμευθεί 5 εκατ. τα οποία, όπως εκτίμησε ο κ. Τσιρώνης, δεν θα χρειαστεί να δαπανηθούν όλα, ενώ πρόσθεσε ότι οι 28 φορείς διαχείρισης που υπάρχουν σήμερα καλύπτουν λιγότερο από το 30% των ελληνικών προστατευόμενων περιοχών και οι υπόλοιπες είναι τελείως απροστάτευτες.

«Το σίγουρο είναι ότι με τον καινούριο νόμο, μέσα στο πρώτο εξάμηνο, θα λυθεί οριστικά το εργασιακό αυτών των ηρωικών επιστημόνων, στους φορείς διαχείρισης, οι οποίοι εργάστηκαν με πάρα πολύ μεράκι αν και επειδή οι περισσότεροι ήταν με ΕΣΠΑ πολλές φορές έμειναν και μήνες απλήρωτοι μέχρι να έρθει το καινούριο πρόγραμμα», ανέφερε ακόμη.