15.2.2016
Αυξάνει επικίνδυνα την προκλητικότητά της η Τουρκία στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να παρεμποδίσουν την προσγείωση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στη Ρόδο κατά την πτήση του κ. Τσίπρα και των υπουργών που τον συνόδευαν στο Ιράν την προηγούμενη εβδομάδα όπως γράφει η εφημερίδα Καθημερινή και δεν διαψεύστηκε
Μια μίνι ένταση με την Τουρκία καταγράφηκε στο ταξίδι μετάβασης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των υπουργών που τον συνόδευαν, στο Ιράν, την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Καθημερινή.
Η Αθήνα κατέθεσε σχέδιο πτήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, με αναχώρηση το Σάββατο 6 Ιανουαρίου το απόγευμα από την Ελευσίνα, στάθμευση στη Ρόδο για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια πτήση, μέσω Τουρκίας, Συρίας, με προορισμό το Ιράν.
Οι Τούρκοι διεμήνυσαν ότι το αεροσκάφος του πρωθυπουργού είναι στρατιωτικό, υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει στρατιωτικούς πιλότους και πλήρωμα, άρα δεν μπορεί να πάει στη Ρόδο, καθ’ ότι τη θεωρούν αποστρατικοποιημένη. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να απογειωθεί από τη Ρόδο για να συνεχίσει την πτήση μέσω Τουρκίας. Αντιπρότειναν να καταθέσει η Ελλάδα νέο σχέδιο πτήσης και να ανεφοδιαστεί το αεροσκάφος στην Άγκυρα ή την Αλεξανδρούπολη ή αλλού.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Έλληνες διπλωμάτες πρότειναν στον πρωθυπουργό να μην υπάρξει νέο σχέδιο πτήσης που να συμπεριλαμβάνει την Τουρκία, γιατί αυτό θα σήμαινε υποχώρηση, ότι δηλαδή αναγνωρίζουμε ότι η Ρόδος είναι αποστρατικοποιημένη.
Έτσι άρχισαν οι διαβουλεύσεις και αφού έγιναν οι αναγκαίες συνεννοήσεις, το αεροσκάφος αναχώρησε με νέο σχέδιο πτήσης που δεν συμπεριελάμβανε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Η πτήση πραγματοποιήθηκε νότια της Κύπρου, στην συνέχεια πάνω από την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία και προσγειώθηκε στο Ισφαχάν. Λόγω των τεταμένων σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ιράν, δόθηκε άδεια υπέρ πτήσης από τον ίδιο τον Σαουδάραβα βασιλιά.
Παραβιάσεις
Τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν σήμερα τον εναέριο χώρο της Ελλάδας Έξι τουρκικά αεροσκάφη και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 εισήλθαν διαδοχικά τη Δευτέρα στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως και παραβίασαν 22 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο, σε διάφορα σημεία του Αιγαίου.
Καταγράφηκαν 2 παραβάσεις των κανόνων εναερίας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.
Τις 19 από τις 22 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου έκανε το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235, περνώντας ανάμεσα από νησιά του ανατολικού και κεντρικού Αιγαίου.
Το αεροσκάφος, σύμφωνα με πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας, εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως στις 14:09 μ.μ. μεταξύ Λήμνου και Λέσβου, και εξήλθε στις 16:21 μ.μ. ανατολικά της Ρόδου.
Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε δύο περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή (αερομαχία).
Δύο από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.
“TCG CESME
Το Ωκεανογραφικό “TCG CESME” ετοιμάζεται να βγάλει εκ νέου η Άγκυρα στο Αιγαίο, λίγες ώρες μετά την αμφισβήτηση της ελληνικής επιχειρησιακής αρμοδιότητας για έρευνες στον χώρο της Κινάρου όπου συνετρίβη το ελικόπτερο του ΠΝ με νεκρούς τρεις χειριστές.
Με την NAVTEX 119/16 η Τουρκία ανακοίνωσε μετά τη συμφωνία για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό, “επιστημονικές έρευνες” στο Αιγαίο, σε περιοχές που βρίσκονται στην καρδιά του Αρχιπελάγους.
Σύμφωνα και με ρεπορτάζ της Καθημερινής, πράγματι, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX, με την οποία δρομολογεί τη δέσμευση περιοχών στα διεθνή ύδατα του Κεντρικού Αιγαίου μεταξύ 16ης και 28ης Φεβρουαρίου ανάμεσα στην Εύβοια τη Σκύρο και τα Ψαρά για έρευνες υδρογονανθράκων.
Αναλυτικότερα, η περιοχή την οποία αξιώνει να δεσμεύσει η Τουρκία για έρευνες εκτείνεται μεταξύ της Πάτμου, της Κινάρου, της Δονούσας και της Ικαρίας.