Αυξάνεται επικίνδυνα η θερμοκρασία της Γης

4.11.2015

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη  του ΜΙΤ και του Πανεπιστημίου Λογιόλα, η κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει τις θερμοκρασίες στην περιοχή του Περσικού Κόλπου σε επίπεδα πάνω από τις ανθρώπινες αντοχές, μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα

Σε ένταση φαίνονται να αυξάνονται οι καύσωνες, που αποτελούν κοινό φαινόμενο. Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους φέτος στην Ινδία από τις θερμοκρασίες που πλησίασαν τους 48 βαθμούς Κελσίου

Η συγκεκριμένη μελέτη υπολογίζει πως για τις χώρες του Περσικού Κόλπου η θερμοκρασία θα κυμαίνεται μεταξύ 74 με 77 βαθμών Κελσίου το 2100, για τουλάχιστον έξι ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το ενδεχόμενο αυτό θα ήταν τρομερά επικίνδυνο για τον άνθρωπο, καθώς το ανθρώπινο σώμα θα είναι ανίκανο να παράγει ιδρώτα για να απαλλαγεί από τη θερμότητα.

Για να γίνει αντιληπτό το πώς θα είναι η ζωή το 2100 σε αυτές τις περιοχές, υπό αυτές τις θερμοκρασίες, μπορεί να συνδυάσει κανείς μια θερμοκρασία 35 βαθμών Κελσίου με 100% επίπεδα υγρασίας.

«Μπορείτε να μπείτε σε μια υγρή σάουνα και να θέσετε τη θερμοκρασία στους 35 βαθμούς. Θα μπορείτε να το αντέξετε για λίγο, αλλά σκεφτείτε να είστε εκτεθειμένοι σε κάτι τέτοιο για έξι ή περισσότερες ώρες», εξηγεί ο Elfatih Eltahir, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο MIT.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι τέτοιες θερμοκρασίες δεν θα υφίστανται κάθε μέρα. Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις, μια φορά κάθε δεκαετία θα συμβαίνουν οι «υπερ-καύσωνες» και θα προκαλούν πολλούς θανάτους.

Από αυτό το φαινόμενο, φαίνεται πως θα καταφέρουν, χάρη στην ευρεία διαθεσιμότητα του κλιματισμού, να μείνουν ανέπαφες οι ανεπτυγμένες πόλεις, όπως το Αμπού Ντάμπι, το Ντουμπάι και η Ντόχα

.Αφόρητη όμως θα είναι η κατάσταση για όσους ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο, ή δεν έχουν πρόσβαση σε κλιματισμό στα σπίτια τους, επισημαίνουν ο Eltahir και ο έτερος συγγραφέας της μελέτης, Jeremy Pal, από το πανεπιστήμιο Loyola Marymount.

Οι επιπτώσεις για τις εν λόγω περιοχές «είναι τρομακτικές», όπως τις χαρακτήρισε στο Associated Press, ο Dr Howard Frumkin, πρύτανης της σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον μετά το πόρισμα της έρευνας.

Σύμφωνα με δική του δήλωση «Όταν οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος είναι τόσο υψηλές, όπως προβλέπεται στο εν λόγω έγγραφο, όσοι εκτίθενται σε αυτές μπορούν πολύ απλά να πεθάνουν».

Μια χαραμάδα αισιοδοξίας αφήνει ο Eltahir δηλώνοντας πως σύμφωνα με τις προσομοιώσεις τους τέτοια επίπεδα αφόρητης θερμότητας μπορούν να αποφευχθούν αν τηρηθούν οι κλιματικές δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν εν όψει των συζητήσεων για το κλίμα, που θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι ως το τέλος της χρονιάς.