Αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης: Οι αλλαγές και τα νέα ποσά που εξετάζει η κυβέρνηση

Το επίδομα είναι σωτήριο για πολλες οικογένειες και πολλά νοικοκυριά. Η κυβέρνηση επανεξετάζει ορισμένα ενδεχόμενα.

Τι είναι το επίδομα θέρμανσης;

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει. Αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης για τη νέα χειμερινή περίοδο.

Σύμφωνα με εγκυρες πηγές, υπάρχουν δυο πιθανά σενάρια που εξετάζονται:

  1. Το πρώτο σενάριο προβλέπει αύξηση του βασικού επιδόματος κατά 20%, από τα 0,16 στα 0,192 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου.
  2. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει αύξηση του βασικού ποσού κατά 25%, από τα 0,16 στα 0,20 ευρώ ανά λίτρο.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών μελετώνται αλλαγές και στα γεωγραφικά κριτήρια. Όπως επίσης και στη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο επίδομα καταβάλλεται κάθε χρόνο σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Έχει την μορφή επιδότησης της αγοράς συγκεκριμένης ποσότητας. Έχει βάσει περιουσιακά  γεωγραφικά, εισοδηματικά κριτήρια.

Ποιοι είναι οι στόχοι που η κυβέρνηση εξετάζει

  • Να ενισχυθούν με ακόμη μεγαλύτερα ποσά επιδόματος πολλά νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία. Όπως και στα νοικοκυριά τα οποία διαμένουν μόνιμα σε ορεινές και απομονωμένες περιοχές.
  • Να καταβάλλονται τα ποσά του επιδόματος σε όλους τους δικαιούχους χωρίς καμία καθυστέρηση, ει δυνατόν από την αρχή της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, δηλαδή από τον Οκτώβριο.

ΕΦΚ

Με το τρίτο Μνημόνιο καταργήθηκε ο μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναφέρει το καθεστώς αυτό που διατίθεται για χρήση στους αγρότες.