Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ήδη μια γρήγορη και φθηνή μέθοδο τροποποίησης του DNA των φυτών που θα μεταμορφώσει το πρόσωπο της γεωργίας
Σε ένα αστραφτερό εργαστήριο, κρυμμένο από την εθνική οδό, πίσω από ένα ξενοδοχείο και ένα εστιατόριο, ένας ερευνητής από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Calyxt λειτουργεί τα χειριστήρια ενός ρομπότ.
Το ρομπότ γυρίζει σαν δαγκάνα από κονσόλα παιχνιδιών, ρίχνοντας τμήματα DNA σε σωλήνες με πιπέτες. Αναπτύσσει ένα ένζυμο που ξαναγράφει το DNA – μια διαδικασία που φιλοδοξεί να μεταμορφώσει την τροφή και παράλληλα το πρόσωπο της γεωργίας.
Χάρη σε μια τεχνολογία αιχμής που ονομάζεται γονιδιακή επεξεργασία, οι επιστήμονες μπορούν τώρα να παρέμβουν στα γονίδια των φυτών σχεδόν εξίσου εύκολα με τους υπαλλήλους της Calyxt που γυρίζουν έναν διακόπτη για να φωτίσουν τις σοδειές σόγιας που αναπτύσσονται στο εργαστήριό τους.
Σε αντίθεση με τις παλαιότερες μεθόδους γενετικής τροποποίησης, οι νέες τεχνικές είναι ακριβείς, γρήγορες και φθηνές και οι εταιρείες ελπίζουν ότι θα αποφύγουν την αρνητική φήμη και τα εμπόδια που περιόρισαν την πρώτη γενιά γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.
Το πιο «υγιεινό» σογιέλαιο της Calyxt, το πρώτο πραγματικό φαγητό που παράγεται από τροποποιημένα γονίδια, θα χρησιμοποιείται σε προϊόντα όπως τσιπς, σάλτσες σαλάτας και αρτοσκευάσματα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Σε αντίθεση με τις παλαιότερες μεθόδους γενετικής τροποποίησης, οι νέες τεχνικές είναι ακριβείς, γρήγορες και φθηνές και οι εταιρείες ελπίζουν ότι θα αποφύγουν την αρνητική φήμη και τα εμπόδια που περιόρισαν την πρώτη γενιά γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.
Αλλά η ταχύτητα αυτής της αλλαγής έχει προκαλέσει ανησυχία σε περιβαλλοντικές ομάδες και ενώσεις καταναλωτών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η νέα τεχνολογία δεν έχει ελεγχθεί επαρκώς και έχουν υποβάλει αναφορές στις ρυθμιστικές αρχές για να προστεθούν περαιτέρω ελέγχους ασφαλείας.
«Είναι μια δύσκολη συζήτηση», δήλωσε ο Federico Tripodi, διευθύνων σύμβουλος της Calyxt. «Οι καταναλωτές αποδέχονται ότι η τεχνολογία είναι καλή, σε πολλές πτυχές της ζωής τους, αλλά ο συνδυασμός τεχνολογίας-φαγητού ήταν ανέκαθεν τρομακτικός».
Πηγή: www.lifo.gr