Αφγανιστάν: Συναγερμός στην Αθήνα για το μεταναστευτικό-Φόβοι για ροές από την Τουρκία

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν καθώς οι Ταλιμπάν θέτουν υπό τον έλεγχό τους ολόκληρη τη χώρα και την πρωτεύουσα Καμπούλ. Σύμφωνα με το OPEN, είναι πιθανό – και αυτός είναι ο φόβος της Αθήνας – να δημιουργηθεί ένα τεράστιο μεταναστευτικό κύμα προς την Τουρκία και από εκεί στην χώρα μας.

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν-Βίντεο σοκ: Γραπώθηκαν στους τροχούς αεροπλάνου για να φύγουν κι έπεσαν στο κενό

Από την πλευρά της, η Ελλάδα με επιστολή που έχει στείλει από τις 5 Αυγούστου, όπως μετέδωσε το OPEN, έχει προειδοποιήσει ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μία νέα μεταναστευτική κρίση, ανάλογη με εκείνη του 2015. Σημείωσε δε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η μαζική φυγή των Αφγανών πολιτών.

Διαβάστε επίσης: Εικόνες απόγνωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ-Ποδοπατήθηκε κοριτσάκι μέχρι θανάτου

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί η Τουρκία ώστε η γειτονική χώρα να μπορέσει να μετριάσει τις μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν προς την Ευρώπη. Σύμφωνα μάλιστα με το OPEN, oι πρώτες εκτιμήσεις μάλιστα κάνουν λόγο για περισσότερους από 500.000 Αφγανούς πολίτες, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να φύγουν από τη χώρα. Την ίδια στιγμή στρατιωτικέ πηγές υπογραμμίζουν ότι το πρώτο μέλημα πρέπει να είναι αν κλείσουν τα κενά ασφάλειας στο Αφγανιστάν, ενώ αναφέρουν ότι η κατάσταση αξιολογείται ώρα με την ώρα.

Με πληροφορίες από OPEN

newsit.gr