Λέγεται ότι όποιος λαός δεν μαθαίνει από την ιστορία του είναι «καταδικασμένος» να την ξαναζήσει.
Η Μικρασιατική Καταστροφή και η εκκαθάριση του ελληνικού στοιχείου της καθ’ ημάς Ανατολής, αποτέλεσε το πιο τραγικό ορόσημο της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ο ελληνικός κόσμος, ως πληθυσμιακή και πολιτιστική ενότητα, ακρωτηριάστηκε και η μακρά πορεία του στις μητροπόλεις της Μικράς Ασίας και του Πόντου διακόπηκε βίαια.
Υπαίτιο είναι πρωτίστως το αναδυόμενο καθεστώς των Νεότουρκων, που έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο εθνικοποίησης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όμως και οι ελληνικές κυβερνήσεις της εποχής διέπραξαν σοβαρά λάθη που δεν έχουν αρκούντως αναδειχθεί.
Το Σάββατο 11 Αυγούστου, στις 20:00, ο Δήμος Ωρωπού και το Κοινόν Ωρωπίων μας προσκαλούν σε μια «άσκηση ιστορίας και πολιτικής» για αν τιμήσουμε το προσφυγικό στοιχείο του Ωρωπού και να διδαχτούμε από τα γεγονότα.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο γνωστός σε όλους μας -διεθνολόγος και συγγραφέας- Δρ. Αθανάσιος Γραμμένος, Διευθυντής του Κοινού των Ωρωπίων και Παλατιανός.
Θα μας μιλήσει για τα γεγονότα που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή, το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, τις συνέπειες που είχε αυτή για τον Ελληνισμό και τη διαχείριση της ιστορικής μνήμης από το ελληνικό κράτος έως τις ημέρες μας.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι να φωτιστούν δύσκολα σημεία της ιστορίας με νηφάλιο και κριτικό πνεύμα. Κυρίως όμως, ο ομιλητής θα προσπαθήσει να θέσει το ζήτημα της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από την ιστορική εξέλιξη και πορεύεται προς το μέλλον.