Αχτσιόγλου: Εως 120 δόσεις με κούρεμα προσαυξήσεων έως 85% στη ρύθμιση για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

Το ποσό που θα επιστρέψει στην κοινωνία από το πλεόνασμα θα είναι σημαντικά μεγαλύτερα φέτος, δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου.

Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για τη στήριξη των πιο αδύναμων αλλά και για να αποκατασταθούν αδικίες που προκάλεσαν νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως για παράδειγμα η παρακράτηση εισφορών υγείας επί πλασματικών και όχι επί των πράγματι καταβαλλόμενων συντάξεων, ανέφερε ακόμη η υπουργός Εργασίας στο «Εθνος».

Σε ό,τι αφορά την υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση χρεών, δήλωσε ότι είναι στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

«Η ρύθμιση για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα προβλέπει αποπληρωμή σε έως και 120 δόσεις με κούρεμα προσαυξήσεων έως 85%. Θα καλύπτει ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικανότητα π.χ. μηχανικούς, δικηγόρους καθώς και αγρότες, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής. Επίσης, ελεύθερους επαγγελματίες με πτωχευτική ικανότητα π.χ. εμπόρους, που είτε έχουν οφειλές έως 20.000 ευρώ είτε τα χρέη τους είναι κατά 85% προς τα ασφαλιστικά ταμεία», είπε σχετικά.

Ακόμη, δήλωσε ότι ολοκληρώνεται η απαραίτητη προεργασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ για την επιστροφή των ποσών που αναλογούν στους συνταξιούχους, για το διάστημα από 1/1/2012 έως και 30/6/2016 και το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η επιστροφή των ποσών στους συνταξιούχους.

Τέλος, μιλώντας για την τρίτη αξιολόγηση, σχολίασε ότι η διαπραγμάτευση εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, σε μια ατμόσφαιρα αρκετά ευνοϊκότερη από το παρελθόν. Εκτίμησε ότι με την ολοκλήρωσή της, πριν από το τέλος του χρόνου, «θα περάσουμε στη φάση της περαιτέρω εξειδίκευσης των μέτρων ρύθμισης του χρέους και την ολοκλήρωση της τελικής αξιολόγησης του προγράμματος. Από την άνοιξη του 2018 θα μπορούμε πλέον να συζητάμε αποκλειστικά για τους όρους της εξόδου από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018».

Πηγή: ΑΠΕ, iefimerida