Αύγουστος Κορτώ: Κι εγώ έπαιζα με «αγορίστικα» παιχνίδια και βγήκα αδερφάρα

Τη δική του άποψη για τα στερεότυπα που καλλιεργούνται σχετικά με τα παιδικά παιχνίδια θέλησε να εκφράσει ο γνωστός συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Αφορμή για το ξέσπασμά του στάθηκε μια «λίστα» νηπιαγωγείου που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και ανέφερε ότι τα «αγοράκια μπορούν να φέρουν ό,τι θέλουν αλλά μόνο τα κορίτσια μπορούν να φέρουν κουζινικά, πλαστικά φρούτα και ζωάκια».

Ο Αύγουστος Κορτώ, με χιούμορ και αυτοσαρκασμό, εξηγεί πως κι αυτός ως παιδί έπαιζε με «αγορίστικα» παιχνίδια, τον Σκέλετορ, αυτοκινητάκια «ΚΑΙ ΜΟΛΑΤΑΥΤΑ ΒΓΗΚΑ ΑΔΕΡΦΑΡΑ», καταλήγει εμφατικά.
Ολόκληρη η ανάρτησή του:

«Με αφορμή την αηδία του νηπιαγωγείου που κυκλοφορεί – όπου τα αγοράκια φέρνουν Ο,ΤΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ και τα κοριτσάκια πρέπει να ‘ρθουν εξοπλισμένα με κουζινικά, μπουγαδόσκοινα και βουρτσάκια χέστρας – έχω να καταθέσω την εξής απλή καίτοι συντριπτική περίπτωση πανωλεθρίας των (πάντα φαιδρών, πάντα τυραννικών κι αποτυχημένων) έμφυλων στερεοτύπων.

Όταν ήμουν μικράκι, το αγαπημένο μου παιχνίδι ήταν ο κούκλος Skeletor, κι έπειτα τα αυτοκινητάκια μου, οι πλαστικοί δεινόσαυροι, και μια φωσφοριζέ μπάλα από καρότσα Ντάτσουν. Διάβαζα με λύσσα το 4 Τροχοί του μπαμπά μου, μάζευα αυτοκόλλητα Μουντιάλ σαν παρλιακό, και το ίνδαλμά μου ήταν ο τεράστιος γείτονάς μας (Καλαμαριώτης γαρ) Νίκος Γκάλης.

ΚΑΙ ΜΟΛΑΤΑΥΤΑ ΒΓΗΚΑ ΑΔΕΡΦΑΡΑ».

Με αφορμή την αηδία του νηπιαγωγείου που κυκλοφορεί – όπου τα αγοράκια φέρνουν Ο,ΤΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ και τα…

Posted by Auguste Corteau on Tuesday, September 17, 2019

ΕΜΦΥΛΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Σε λίστα υλικών για το νηπιαγωγείο: τα κορίτσια μπορούν να έχουν μόνον ''σετ κουζινικά, ή πλαστικά φρούτα, ή ζωάκια'' και τα αγόρια "ότι τους αρέσει" .

Posted by Ολα τα Παιχνιδια για Ολα τα Παιδια on Tuesday, September 17, 2019