Αύξηση έως και 25% στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Αυξημένη έως και 25% – σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία- θα είναι η φετινή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, όπως εκτιμούν στο newsit.gr επαγγελματίες του συγκεκριμένου κλάδου.

Η κατακόρυφη αύξηση κατά 60% και πλέον μέσα σε ένα έτος της τιμής του αργού πετρελαίου, αποτελεί την σοβαρότερη αιτία που οι καταναλωτές θα κληθούν φέτος να καταβάλουν τουλάχιστον 1 ευρώ, για την αγορά ενός λίτρου πετρελαίου θέρμανσης. Και ενώ η διάθεσή του θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου, ήδη οι τιμές στα αστικά κέντρα κυμαίνονται στο 1 ευρώ και κάτι, στην ηπειρωτική χώρα 1,10 και στα νησιά 1,20.

«Η εκτίμησή μου είναι πως αν ξεκινούσε σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης στα μεγάλα αστικά κέντρα θα το βρίσκαμε περίπου στο 1 ευρώ, ίσως και κάτι παραπάνω. 1,10 στην ηπειρωτική Ελλάδα, 1,20 στη νησιωτική Ελλάδα και δεν ξέρουμε και η ανοδική πορεία πού θα φτάσει. Σημασία έχει ότι ο κόσμος θα πληρώσει την τιμή. Για την τσέπη του καταναλωτή είναι το πρόβλημα. Νόμιζαν οι καταναλωτές ότι και φέτος το πετρέλαιο θα είναι πιο φθηνό, αλλά δυστυχώς θα είναι ακριβό. Εμείς το λέγαμε, αλλά ίσως δεν είχαν την οικονομική άνεση να πάρουν τότε» λέει στο newsit.gr o Γιώργος Ασμάτογλου, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμπόρων Καυσίμων.

Πέρυσι, στις 15 Οκτωβρίου του 2020, το πετρέλαιο διατίθεντο στα αστικά κέντρα 0,80 λεπτά, στην ηπειρωτική χώρα 0,90 λεπτά και στα νησιά 1 ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αναφορές του Θέμη Κιουρζή, Προέδρου Σωματείου Πρατηριούχων Καυσίμων Θεσσαλονίκης: «Το πετρέλαιο θέρμανσης με τις υπάρχουσες διυλιστηριακές τιμές θα έχει μια διαμορφωμένη τιμή πάνω από ένα ευρώ το λίτρο. Πέρυσι, είχε ξεκινήσει στα 0,80 λεπτά γιατί το αργό πετρέλαιο ήταν 43 δολάρια το βαρέλι, την εποχή που ξεκινούσε το πετρέλαιο, δηλαδή τον Οκτώβριο. Και φέτος, είναι στα 71 δολάρια σήμερα που μιλάμε. Κανείς δεν γνωρίζει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου τι μέλλει γενέσθαι. Μπορεί να είναι προς τα κάτω, μπορεί να είναι και προς τα πάνω, γιατί υπάρχουν βίαιες ανακατατάξεις στην αγορά αρκετές φορές. Άρα, η αύξηση κατά 65% του βαρελιού έχει επιφέρει μια αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης 25%».

«Να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης»

Ο Θέμης Κιουρτζής τονίζει επίσης στο newsit.gr πως θα πρέπει να υπάρξει μείωση του φόρου κατανάλωσης. «Επανέρχεται το αίτημα για ακόμη μια φορά του κλάδου για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, δεδομένου ότι είναι υπερβολικά άδικο ο καταναλωτής για το αγαθό της θέρμανσης να υπερφορολογείται περισσότερο από τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν άλλες πηγές θέρμανσης. Οι άλλες πηγές θέρμανσης, για παράδειγμα το ξύλο και το φυσικό αέριο δεν έχουν τόσο υψηλό φόρο κατανάλωσης και αυτό επιβαρύνει ακόμα και τις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι είναι πολλές οι επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε αγωγό φυσικού αερίου. Συνεχίζει η αδικία σε βάρος των καταναλωτών και επίσης είναι υποκριτικό να ζητάει η πολιτεία να μειωθούν οι ρύποι και ταυτόχρονα να φορολογούμε το πετρέλαιο θέρμανσης εξαναγκάζοντας τον καταναλωτή να καίει ξύλα και ό,τι άλλο ρυπαίνει την ατμόσφαιρα, όπως βλέπουμε να γίνεται στην διάρκεια του χειμώνα».

Οι παραπάνω τιμές είναι εκτιμήσεις των ειδικών, σε περίπτωση που ξεκινούσε η διάθεση το πετρελαίου θέρμανσης σήμερα. Σε ενάμιση μήνα από τώρα, όταν οι καταναλωτές θα αρχίσουν τις παραγγελίες τους, κανείς δεν είναι σε θέση από τώρα να γνωρίζει αν θα υπάρξουν επιπλέον αυξητικές τάσεις ή μείωση της τιμής του λίτρου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

newsit.gr