Βέτο στη Σύνοδο από την ομάδα του Βίζεγκραντ – Οι απαιτήσεις των 4 χωρών

7.3.2016

Οι ηγέτες των χωρών της ομάδας του Βίζεγκραντ προκάλεσαν εμπλοκή στη Σύνοδο Κορυφής. Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, διαφώνησαν με την απόφαση να αιτούνται άσυλο μέσω Τουρκίας οι Σύροι, καθώς δεν θεωρούν την Τουρκία ασφαλή χώρα διέλευσης και δεν έκαναν αποδεκτές τις λύσεις που προτάθηκαν.

Ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, με ανάρτησή του στο Twitter, αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Ορμπαν άσκησε βέτο στο πλάνο μετεγκατάστασης των αιτούντων ασύλου απευθείας από την Τουρκία.

Σύμφωνα με πηγές, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στις χώρες Βίζεγκραντ, ενώ προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταλήξει η Σύνοδος σε απόφαση.

 «Είναι υποκριτική η στάση να δέχεστε Σύρους, Αφγανούς, και Ιρακινούς πρόσφυγες και από την άλλη να απορρίπτετε την επιστροφή. Αν θέλετε να μην υπάρξει απόφαση τότε να επανέλθουν τα σύνορα στην προηγούμενη κατάσταση, αλλιώς θα ληφθεί απόφαση σήμερα».

Παράλληλα φέρεται να είπε «Μη νομίζετε ότι θα το αποφύγετε, γιατί απλώς θα αλλάξουν “διαδρόμους” οι ροές και θα έρθουν σε σας», προειδοποιώντας ο Αλέξης Τσίπρας την ομάδα Βίζεγκραντ, ότι ακόμη και εάν δεν προκριθεί το plan A (επαναπροώθηση σε Τουρκία και προσφύγων και μεταναστών) αλλά το plan b (μόνον μεταναστών) δεν θα αλλάξει κάτι.

Οι κυβερνητικές ροές σχολίαζαν για την ομάδα Βίζεγκραντ πως  «Φαίνεται ότι δεν συνεργάζονται για οποιαδήποτε λύση»

Επίσης, ο έλληνας Πρωθυπουργός στήριξε την Κύπρο στο ζήτημα που βάζει η Άγκυρα για το «ξεπάγωμα» κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ. Η συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Γερμανίας, Γαλλίας, Μ. Βρετανίας, Ολλανδίας στην οποία μετείχε και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, έληξε λίγο πριν τις 22:00 ώρα Ελλάδας, όπου συζήτησαν το συγκεκριμένο θέμα.