Βήματα προς τα εμπρός επιχειρεί η κυβέρνηση

20.2.2016

Προσπάθεια να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας, επιχειρεί από σήμερα η κυβέρνηση κάνοντας «στροφή στην κοινωνία» με ξεκάθαρο στόχο να απαλλαγεί από τα πολλά και διαφορετικά «καρφιά» που την βασανίζουν τον τελευταίο καιρό.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επέστρεψε από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, έχοντας εξασφαλίσει την προθεσμία, ότι τουλάχιστον μέχρι την επόμενη (έκτακτη) Σύνοδο, στις 6 Μαρτίου, δεν θα κλείσουν τα σύνορα.

Με την π[προσωρινή απαλλαγή από το προσφυγικό, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση και να ξεφύγει παράλληλα από τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα.

Προβάδισμα στο «παράλληλο πρόγραμμα»

Για δεύτερη μέρα σήμερα, συνεχίζεται η συζήτηση για το «παράλληλο πρόγραμμα» στη Βουλή. Αφορά την παράμετρο του νομοσχεδίου που είχε κατατεθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, η οποία όμως αποσύρθηκε μετά τις ενστάσεις των εταίρων, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1δις ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει το λόγο με ξεκάθαρο στόχο να υπεραμυνθεί των δράσεων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο. Επισημάνεται ότι καθιερώνεται η πλήρης δωρεάν νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανασφάλιστους.

Επίσης γίνεται ρύθμιση για θέματα που αφορούν τη στελέχωση των ΜΕΘ και των απομακρυσμένων και παραμεθόριων αγροτικών ιατρείων, ενώ λαμβάνονται μέτρα για την πρόσληψη προσωπικού με την προκήρυξη νέων θέσεων γιατρών και υγειονομικών.

Οι αγρότες στο Μαξίμου

Εκτόνωση στο μέτωπο των αγροτών προσπαθεί το Μέγαρο Μαξίμου Η συνάντηση που θα έχει μαζί τους ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, είναι το πρώτο και σημαντικό βήμα.

Στόχος η απεμπλοκή από τις κινητοποιήσεις των αγροτών με πρόταση από πλευράς του Πρωθυπουργού η οποία θα διαμορφωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Επιστρέφουν οι Θεσμοί

Ένας ακόμα πνοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, για την οποία το Μαξίμου αποφεύγει να μιλήσει με ημερομηνίες σχολιάζοντας απλώς ότι «η αίσθησή μας είναι ότι τελειώνουμε».

Τα τεχνικά κλιμάκια ξαναπιάνουν δουλειά από Δευτέρα-Τρίτη, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι επικεφαλείς των Θεσμών δεν θα αργήσουν να επιστρέψουν.

Πάραυτα επικρατεί η επιφύλαξη για το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις μετά τις απόψεις Τόμσεν, όπως αυτές κατατέθηκαν στο άρθρο του.