ΒΑΛΕΖΑ 2017 Μαλακάσα (φωτογραφίες και ΒΙΝΤΕΟ)

 Ο Χορός της φωτιάς αναβίωσε στη Μαλακάσα από τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Μαλακάσας «Φύση & Δράση»

Μια εξαιρετική γιορτή διοργάνωσε το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου ο νεοσύστατος Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Μαλακάσας «Φύση & Δράση», τιμώντας το έθιμο της φωτιάς ή αλλιώς Βάλεζα όπως ονομάζεται.

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μαλακάσας κ. Ευάγγελος Γκουζούνης, συγκινημένος ευχήθηκε Καλή Σαρακοστή σε όλους, ενώ η Πρόεδρος του Συλλόγου, η συμπαθέστατη κυρία Αθηνά, καλωσόρισε όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και ευχαρίστησε τον Δήμο Ωρωπού, τα μέλη της Τ.Κ. Μαλακάσας και όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτής της γιορτής.

Επίσης αναφέρθηκε στην ιστορία της Μαλακάσας και στο έθιμο της φωτιάς. Η Βάλεζα, «ανασκάλεψε» τις μνήμες των μεγαλυτέρων και δίδαξε τους νεότερους, θυμίζοντας πως στη δεκαετία του 1960 το έθιμο αυτό τηρούνταν έντονα και το ζούσε όλος ο κόσμος. Οι νέοι χόρευαν γύρω από τη φωτιά και οι ηλικιωμένοι τραγουδούσαν, ενώ τα παιδιά φρόντιζαν να βρουν ξύλα για να διατηρήσουν τη φωτιά αναμμένη μέχρι το πρωί. Εκεί γινόταν και το νυφοπάζαρο, έχοντας την ευκαιρία οι νέοι να γνωριστούν μεταξύ τους και να ξεκινήσουν ένα αγνό ειδύλλιο.

Το έθιμο αυτό θέλησε να αναζωπυρώσει και ο Σύλλογος «Φύση & Δράση», με αξιοπρέπεια, ήθος και αγάπη για την ελληνική παράδοση. Τίποτα δεν θα μπορούσε να σταθεί ικανό ώστε να χαλάσει αυτή την προσπάθεια, ούτε η δυσαρέσκεια των κατοίκων της Μαλακάσας, που ο Δήμος Ωρωπού δεν κατάφερε να βοηθήσει δανείζοντας τα καθίσματα που έχει για τις εκδηλώσεις, κάνοντας τους να νιώσουν για μια ακόμη φορά παραγκωνισμένοι. Ακόμα και αυτό το πρόβλημα ξεπεράστηκε με την άμεση κινητοποίηση των καταστημάτων της Μαλακάσας.

Η διοργάνωση και η κατάθεση ψυχής όλων όσων συμμετείχαν, μας θύμισε πως τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη αξία στη ζωή μας από να μη χάνουμε την ελληνικότητα μας και την πίστη μας στα ήθη και έθιμα του τόπου μας. Μέσα σε όλη αυτή τη δεινή κατάσταση που βιώνουμε ως χώρα και ως άνθρωποι αξίζει να κρατήσουμε την ταυτότητα μας χωρίς να ξεχνάμε τις ηθικές και παραδοσιακές μας αξίες που μεταφέρθηκαν σε εμάς από γενιά σε γενιά.

Στην προσπάθεια αυτή συνέχισης και αναβίωσης των εθίμων μας, ο Σύλλογος Μαλακάσας, η Πρόεδρος και τα μέλη του, καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσουν ζωντανή την παράδοση, με κέφι, μεράκι και αστείρευτη διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Στη μεγάλη γιορτή της Βάλεζας 2017 στη Μαλακάσα,  οι χορωδίες της Μαλακάσας και των ΚΑΠΗ Αυλώνα, καθώς και το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Αυλώνα «Το Σάλεσι», που καταχειροκροτήθηκαν, συνόδεψαν την μεγάλη φωτιά που άναψε.

Η έκπληξη της βραδιάς ήταν η αναπαράσταση ενός γάμου που… όμοιος του δεν έχει ξαναγίνει! Με πολύ χιούμορ, έξυπνες ατάκες και ερμηνείες ξεκαρδιστικές, ο γάμος αυτός σκόρπισε το γέλιο και ξεσήκωσε τον κόσμο σε ένα ξέφρενο γλέντι.

Η γιορτή συνεχίστηκε με νοστιμότατα εδέσματα. Το κρασί έρεε άφθονο, και σε συνδυασμό με την παραδοσιακή μουσική έκαναν τον κόσμο να χορέψει και να περάσει ευχάριστες ώρες γύρω από τη φωτιά που έκαιγε, συμβολίζοντας την ασίγαστη διάθεση του ανθρώπου για χαρούμενη και δημιουργική ζωή.