ΒΑΛΕΖΑ 2018 Μαλακάσα

Ο Χορός της φωτιάς αναβίωσε στη Μαλακάσα από τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Μαλακάσας «Φύση & Δράση»

Η παράδοση τηρήθηκε και φέτος απαρέγκλιτα καθώς, την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου τελευταία μέρα της Αποκριάς, ο  Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Μαλακάσας «Φύση & Δράση», διοργάνωσε  το έθιμο της φωτιάς ή αλλιώς της Βάλεζα.

Η φωτιά άναψε όχι απλά για να εξαγνίσει από τα κακά αλλά και για να «ανασκαλέψει» τις μνήμες των μεγαλύτερων και να διδάξει τους νεότερους, θυμίζοντας πως στη δεκαετία του 1960 το έθιμο αυτό το ζούσε έντονα όλος ο κόσμος. Οι νέοι χόρευαν γύρω από τη φωτιά και οι ηλικιωμένοι τραγουδούσαν, ενώ τα παιδιά φρόντιζαν να βρουν ξύλα για να διατηρήσουν τη φωτιά αναμμένη μέχρι το πρωί. Εκεί γινόταν και το νυφοπάζαρο, έχοντας την ευκαιρία οι νέοι να γνωριστούν μεταξύ τους και να ξεκινήσουν ένα αγνό ειδύλλιο.

Φέτος η «Βάλεζα» είχε μια  ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια καθώς με την παρουσία του τίμησε την εκδήλωση ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης, ο Αντιδήμαρχος Μαλακάσας κ. Γιώργος Σιδέρης και πολλοί δημοτικοί Σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις.

Τα δρώμενα, ο χορός, η σάτιρα και τα πλούσια εδέσματα έδωσαν μια ξεχωριστή ομορφιά στην παγωμένη νύχτα. Μια βραδιά όπου ζεστάθηκε από την αστείρευτη  διάθεση όλων για χορό και διασκέδαση.

Η παρέλαση των μασκαράδων στο κεντρικό δρόμο της Μαλακάσας και το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου έδωσαν το σύνθημα της αποκριάτικης  γιορτής. Μιας γιορτής όπου κυριάρχησε το κέφι ο χορός και το τραγούδι.

Εκεί, στο παλιό κτήμα Συγγρού, οι κάτοικοι της Μαλακάσας και εκατοντάδες επισκέπτες, πολλοί εκ των οποίων μεταμφιεσμένοι, έστειλαν το μήνυμα ότι, όπως και τότε το 1960, έτσι και τώρα, ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή είναι διαρκής παρά τις δυσκολίες.

Η διοργάνωση και η κατάθεση ψυχής όλων όσων συμμετείχαν, μας θύμισε πως τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη αξία στη ζωή μας από να μη χάνουμε την ελληνικότητα μας και την πίστη μας στα ήθη και έθιμα του τόπου μας. Μέσα σε όλη αυτή τη δεινή κατάσταση που βιώνουμε ως χώρα και ως άνθρωποι αξίζει να κρατήσουμε την ταυτότητα μας, χωρίς να ξεχνάμε τις ηθικές και παραδοσιακές μας αξίες που μεταφέρθηκαν σε εμάς από γενιά σε γενιά.

Στην προσπάθεια αυτή συνέχισης και αναβίωσης των εθίμων μας, ο Σύλλογος Μαλακάσας, η Πρόεδρος και τα μέλη του, καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσουν ζωντανή την παράδοση, με κέφι, μεράκι και αστείρευτη διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μαλακάσας κ. Ευάγγελος Γκουζούνης, συγκινημένος ευχήθηκε Καλή Σαρακοστή σε όλους και ευχαρίστησε το Δήμο Ωρωπού για τη στήριξη της εκδήλωσης.