ΒΑΛΕΖΑ 2024 – Αναβίωσε και πάλι ο Χορός της Φωτιάς στη Μαλακάσα

Η περίφημη «Βάλεζα», ο Χορός της Φωτιάς,  αναβίωσε και φέτος, την Κυριακή 17 Μαρτίου, στην Μαλακάσα, με μεγάλη επιτυχία.

Με διοργανωτή τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μαλακάσας «Φύση και Δράση» και τις γυναίκες του χωριού, αναβίωσε το έθιμο της «Βάλεζας», που έχει τις ρίζες του στο 1885, όταν οι πρώτες αρβανίτικες οικογένειες έφτασαν στην περιοχή για να εργαστούν στο κτήμα του τσιφλικά Ανδρέα Συγγρού.

«Βάλεζα», σημαίνει χορός γύρω από τη φωτιά. Έτσι και έγινε και το βράδυ της Κυριακής 17 Μαρτίου στη Μαλακάσα. Πλάι στη φωτιά που κάηκε ομοίωμα του Καρνάβαλου αντάμωσαν, διασκέδασαν, χόρεψαν και μεταλαμπάδευσαν το σπάνιο έθιμο στους νεότερους.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Αγγελική Φατσή καλωσόρισε τους επισκέπτες, ευχαρίστησε για την παρουσία τους την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Χαλκουτσίου και Υπεύθυνη Πολιτιστικών του Δήμου Ωρωπού Άννα Οικονομάκου-Φαρμακίδου, τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Μαλακάσας Σταμάτη Κόη, τους Δημοτικούς Συμβούλους Κώστα Λίτσα και Γιώργο Παπαγιάννη, τον πρόεδρο της Κοινότητας Μαλακάσας Δημήτρη Αγγελετόπουλο, τον Πρόεδρο της ΟΣΩ Γιώργο Παναγόπουλο και όσους και όσες βοήθησαν να γίνει η εκδήλωση.

«Οι πρώτοι κάτοικοι στην περιοχή της Μαλακάσας ήρθαν μετά το 1880 και ζούσαν μέσα στη μάντρα του Συγγρού. Ήταν ένα συγκρότημα με μικρά πέτρινα σπίτια όπου έμεναν οι κολίγοι και είχε διοικητήριο, στάβλους και αποθήκες.

Δυστυχώς όλα αυτά δεν σώζονται, καταστράφηκαν όταν επί χούντας η ΜΟΜΑ του στρατού πήρε εντολή να γκρεμίσει τις πέτρινες εγκαταστάσεις της μάντρας του Συγγρού, ακόμα και το πολύ ωραίο πέτρινο κτίριο που στέγαζε της αστυνομίας. Ήταν ένα έγκλημα.

Η περιοχή είχε παρθένο δάσος και οι πρόγονοι μας ανέλαβαν και έφτιαξαν αμπέλια, στάρια και κερασιές. Η Βάλεζα ήταν η ετήσια αποκριάτικη εκδήλωση. Ήταν η διασκέδαση των κατοίκων.

Με περηφάνια αναβιώνουμε το έθιμο το οποίο συνδυάζονταν με πειράγματα, μεταμφιέσεις και αθυροστομίες που ήταν ένα είδος απελευθέρωσης», είπε η αντιπρόεδρος Αθηνά Νταλιάνη.

Η Αθηνά Βάθη ευχαρίστησε όλους όσοι παρευρέθηκαν και παρουσίασε το πρόγραμμα με τα δρώμενα.

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του Συλλόγου Κρητών Δήμου Ωρωπού όπου παρουσίασαν σατυρικά κομμάτια του Σουρή διακωμωδώντας τη διαχρονική  πολιτική πραγματικότητα.

Επίσης η παρουσία της Χορωδίας του Συλλόγου υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Γιώργου Βεντσάνου που τραγούδησαν δημοτικά τραγούδια,  καθώς το γαϊτανάκι των μαθητών του νηπιαγωγείου Μαλακάσας. Αλλά και ο περίφημος  γάμος, όπου με πολύ χιούμορ και ευρηματική διάθεση απέδωσαν μέλη του συλλόγου.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης προσφέρθηκαν τοπικά εδέσματα άφθονο κρασί και τσίπουρο.