Βαρύ το κλίμα στις σχέσεις κυβέρνησης-ΔΝΤ – Η Λαγκάρντ απάντησε σε έντονο ύφος στο Τσίπρα

4.4.2016

Βαρύ είναι το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του ΔΝΤ ,λίγες ώρες πριν την πιθανή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μετά την σκληρή απάντηση του Κριστίν Λαγκάρντ στον πρωθυπουργό όπου αφήνει αιχμές για τηλεφωνικές υποκλοπές  από την πλευρά της χώρας μας στις συνομιλίες Τόμσεν – Βελκουλέσκου.

Η κα Λαγκάρντ στην απαντητική της επιστολή  κράτησε και τα διπλωματικά προσχήματα και έριξε λάδι στη φωτιά κάνοντας, πλέον, αβέβαιο το μέλλον των διαπραγματεύσεων.

Μάλιστα κι ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών βρίσκονται στην Αθήνα και οι διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να ξαναρχίσουν το απόγευμα όλα είναι στον αέρα καθώς κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν χθες ότι πρώτα θα πρέπει να δοθούν επαρκείς απαντήσεις από το ΔΝΤ και μετά να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ στην απαντητική επιστολή της  μεταξύ άλλων ,σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά αναφέρει:

  1. «Δείχνει» προς την πλευρά της Αθήνας για την υποκλοπή και τη διαρροή της συνομιλίας και κάνει λόγο για απειλές! Αναφέρει σε αυστηρό ύφος ότι πρέπει να γίνει σεβαστός ο ιδιωτικός χαρακτήρας των συνομιλιών μεταξύ των μελών της αποστολής του Ταμείου και η προσωπική τους ασφάλεια. Σημειώνει επίσης ότι «το ΔΝΤ διεξάγει τις διαπραγματεύσεις καλή τη πίστει και όχι με απειλές, ενώ δεν επικοινωνεί μέσω διαρροών».
  2. Χαρακτηρίζει «απλώς ανοησίες» την ιδέα ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική, απαντώντας με αυτό τον εντελώς ασυνήθιστο τρόπο στις κατηγορίες της κυβερνητικής εκπροσώπου και στην επιστολή του πρωθυπουργού.
  3. Στηρίζει απόλυτα τον Τόμσεν και διαψεύδει κατηγορηματικά τις προσδοκίες της Αθήνας ότι θα απομάκρυνε ή θα αδρανοποιούσε τον Δανό πρώην ελεγκτή καθώς εκφράζει την πλήρη στήριξη και κάλυψή της στη διαπραγματευτική ομάδα του Ταμείου. «Η ομάδα» σημειώνει η Λαγκάρντ «αποτελείται από έμπειρο προσωπικό, το οποίο απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης και προσωπικής μου υποστήριξης».
  4.  Θέτει θέμα εμπιστοσύνης για την ελληνική κυβέρνηση. «Συμφωνώ μαζί σας» αναφέρει προς τον πρωθυπουργό, «ότι οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις οικοδομούνται στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και το περιστατικό αυτού του Σαββατοκύριακου με έκανε να προβληματιστώ ως προς το αν πράγματι μπορούμε να επιτύχουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίας ευαισθησίας για τις δηλώσεις της άλλης πλευράς. Έπειτα από σκέψη, ωστόσο, αποφάσισα να επιτρέψω στη ομάδα μας να επιστρέψει στην Αθήνα να συνεχίσει τις συζητήσεις».
  5. Παρουσιάζει εικόνα μεγάλης απόστασης στις διαπραγματεύσεις και όχι επικείμενης συμφωνίας όπως έκαναν κυβερνητικές πηγές τις τελευταίες ημέρες. Σημειώνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει απόσταση από την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα ικανοποιούσε τις απαιτήσεις του Ταμείου και θα μπορούσε έτσι να την παρουσιάσει στο Διοικητικό Συμβούλιο προς έγκριση. Τονίζει ότι θα υποστηρίξει μόνο ένα αξιόπιστο πρόγραμμα, διαφορετικά εκτιμά ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη κι έτσι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σύντομα να πάρει κι άλλα μέτρα.
  6. Αναφέρεται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα τον οποίο προτρέπει να κινηθεί με ταχύτητα! Η επικεφαλής του Ταμείου εμφανίζεται στην επιστολή της να υπενθυμίζει στον πρωθυπουργό ότι πρόσφατα του εξήγησε στο τηλέφωνο, ότι για να μειωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, ώστε να υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα να επιτευχθούν, πρέπει να γίνει μεγαλύτερη ανακούφιση χρέους.

 «Για το συμφέρον του ελληνικού λαού, πρέπει να οδηγήσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις σε μια ταχεία ολοκλήρωση» αναφέρει, θέλοντας έτσι να διαψεύσει ότι το Ταμείο καθυστερεί ηθελημένα τη διαπραγμάτευση.