Βατόπουλος: Έρχεται υπερεμβόλιο για τον κορονοιό-Θα προστατεύει από όλες τις μεταλλάξεις

Ένα νέο εμβόλιο το οποίο κατασκευάζεται αυτό το διάστημα θα παρέχει ισχυρή προστασία απέναντι στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6, ο κύριος Βατόπουλος εξήγησε πως όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα, έχουν ως αντιγόνο το αντιγόνο της ακίδας.

Το υπερεμβόλιο, ωστόσο, που φτιάχνεται, θα παρέχει πιο ισχυρή προστασία, καθώς θα προσπαθήσει να φτιάξει αντισώματα για άλλες πρωτεΐνες, που είναι πιο σταθερές και άρα δεν μεταλλάσσονται εύκολα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, παράλληλα, ο εμβολιασμός δεν έχει γραμμική σχέση με τα κρούσματα

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θα πρέπει να εμβολιαστεί το 50-60% του πληθυσμού για να επηρεαστούν και τα κρούσματα, «κάτι που μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα το πετύχουμε ως το καλοκαίρι».

«Δεν θέλουμε και να πεινάσουμε από την πείνα»

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος σημείωσε ότι «θεωρητικά το υγειονομικά ασφαλές είναι να υπάρξει περιορισμός της κυκλοφορίας, όμως πρέπει να δει κανείς και όλα τα υπόλοιπα, τα κοινωνικά, τα οικονομία, τα ψυχολογικά θέματα πριν πάρει απόφαση».

«Ακόμα τα κρούσματα είναι πολλά, οι ΜΕΘ δεν έχουν αδειάσει», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως «δεν μπορούμε να απομονώσουμε το υγειονομικό από την δρώσα κοινωνία, δεν θέλουμε και να πεθάνουμε από την πείνα».

«Δεν θα κατηγορήσω την κυβέρνηση αν πει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε λίγο για να δουλέψει η οικονομία».

«Η διπλή μάσκα δεν είναι κακή ιδέα»

Τέλος, αναφορικά με τη συζήτηση που έχει άνοιξη για τη χρήση διπλή μάσκας, το μέλος της Επιτροπής του υπουργείο Υγείας σημείωσε πως «δεν είναι κακή ιδέα η διπλή μάσκα, ιδίως σε συνωστισμούς, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ή σε άλλους συγκεκριμένους χώρους».

«Συζητάμε για τη διπλή μάσκα λόγω των μεταλλάξεων που κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό και μιλάμε για μία πάνινη και μία χειρουργική, διαφορετικές πάντως».

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «το πιο βασικό είναι να φοράμε τη μάσκα σωστά, είτε είναι μία, είτε είναι διπλή, αυτό είναι το σημαντικό, το υπ’ αριθμόν ένα θέμα, να εφαρμόζει δηλαδή σωστά».

 reader.gr