Βενεζουέλα: Οι μητέρες αναγκάζονται να δίνουν τα παιδιά τους (Βίντεο)

Βενεζουέλα- μια χώρα πλούσια σε πετρέλαιο- αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

To ποσοστό ακραίας φτώχειας έχει εκτοξευθεί στο 40%, οι θάνατοι που σχετίζονται με τον παιδικό υποσιτισμό αυξάνονται συνεχώς, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια.

Πολλοί, εντός και εκτός Βενεζουέλας, κατηγορούν τον πρόεδρο Μαδούρο για αυτήν την κατάσταση. Ωστόσο οι υποστηρικτές του στοχοποιούν την αντιπολίτευση και τις «ιμπεριαλιστικές δυνάμεις» εκτός χώρας- συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ- οι οποίες έχουν επιβάλει κυρώσεις.

Οι μητέρες και τα παιδιά ήταν μεταξύ εκείνων που επλήγησαν περισσότερο, όπως διαπίστωσε ο Βλαντιμίρ Ερνάντεζ που πέρασε έναν χρόνο στη πρωτεύουσα Καράκας.

«Σήμερα όλη μέρα πεινούσα πολύ. Δεν ένιωθα καλά. Έτσι δεν είναι μαμά;» λέει η 11χρονη Μαριάνα στην κάμερα.

Τα τελευταία τρία χρόνια, από τότε που πέθανε ο πατέρας της, ζει με την μητέρα της στο δρόμο. Η μητέρα της δείχνει εξαντλημένη.

«Ζητάω για βοήθεια, να ταΐσω τα παιδιά, αλλά όταν δεν μας δίνουν τίποτα η μόνη επιλογή είναι να ψάξω στα σκουπίδια. Με θυμώνει όταν οι περαστικοί μας βρίζουν επειδή βρισκόμαστε στο δρόμο. Θυμώνω γιατί δεν καταλαβαίνουν πόσο άσχημη είναι η κατάσταση μας»

Μια ομάδα παιδιών που ζει στο δρόμο μίλησαν στον δημοσιογράφο για την καθημερινότητα τους.

«Πολλά πράγματα σου συμβαίνουν όταν ζεις στο δρόμο. Οι αστυνομικοί μπορεί να σε χτυπήσουν. Οι άνθρωποι σε περιφρονούν επειδή ζητιανεύεις. Σε βρίζουν και σου λένε να πας να ζητήσεις βοήθεια από το Μαδούρο»

«Είμαστε και εμείς άνθρωποι. Δεν θα ήθελα να ζω έτσι για πάντα».

«Ξέρω πως μια μέρα θέλω να σπουδάσω. Έτσι θα καταφέρω να βοηθήσω όσους ζητιανεύουν και περνάνε αυτό που περνάω εγώ».

ampa.lifo.gr