Βολές Μεϊμαράκη κατά Κυριάκου για τις επιλογές του

 8.7.2016

Αποστάσεις από τις επιλογές της Συγγρού σε αρκετά ζητήματα μείζονος σημασίας πήρε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και πρώην  αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευ. Μειμαράκης μιλώντας στο real fm επιβεβαιώνοντας την απόσταση που τον χωρίζει από τον Κυρ. Μητσοτάκη. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν προβληματισμό στη Συγγρού, που πάντως επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα.

Ήταν μια ηχηρή παρέμβαση κατά την οποία ο κ. Μειμαράκης αποκάλυψε ότι ο κ Μητσοτάκης μέχρι σήμερα δεν τον έχει συναντήσει και ουδέποτε τον έχει ενημερώσει για τα τρέχοντα θέματα, ενώ αποσαφήνισε πολλά σημεία από τις κατά καιρούς σε βάρος του διαρροές. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά δεν απέκλεισε τίποτα για το μέλλον όσον αφορά το ενδεχόμενο κάποιας πολιτικής κίνησης

Ειδικότερα ο κ. Μεϊμαράκης διαφώνησε με το αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές και, ουσιαστικά, διαμήνυσε ότι δεν προσυπογράφει έναν πόλεμο σε όλα τα πεδία με την κυβέρνηση. «Ζητούμενο παραμένει η εθνική συνεννόηση και όχι οι κραυγές […] Το σύνθημα ‘φύγετε’ δεν είναι λύση, γιατί η χώρα θα σέρνεται και ο Τσίπρας θα μένει» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, φάνηκε να διαφωνεί στην τοποθέτηση του Αδ. Γεωργιάδη στην αντιπροεδρία της ΝΔ, αφήνοντας αιχμές προς τον Κυρ. Μητσοτάκη. «Η διοίκηση του κόμματος, η νομή της κομματικής εξουσίας και η ευθύνη αφορά τον πρόεδρο. Στα πρόσωπα δύσκολα θα συμφωνήσουμε. Με πολλούς μπορούμε και πρέπει να συνυπάρχουμε στην ΚΟ, αλλά δεν μπορεί να είναι στην ηγετική ομάδα και δεν μπορεί να κραυγάζουν» ανέφερε.

«Δεν έχω δει τον κ. Μητσοτάκη από την ημέρα της εκλογής του. Θέλω να έχω μια τακτική επαφή μαζί του, αλλά αυτό έγκειται στον ίδιο» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, σημειώνοντας πάντως ότι μια τέτοια επικοινωνία πρέπει να γίνει επί της ουσίας και όχι για επικοινωνιακούς λόγους.

Επιπλέον, προσέφερε άλλοθι στον Αλέξη Τσίπρα για το Σχέδιο Β, την ώρα που η ΝΔ το έχει αναδείξει σε αντιπολιτευτική σημαία, λέγοντας ότι η κυβέρνηση όφειλε να έχει εναλλακτικό σχέδιο. Υποστήριξε, όμως, το σχέδιο αυτό έπρεπε να το έχουν εκπονήσει κρατικοί λειτουργοί και όχι εξωθεσμικοί σύμβουλοι που -όπως είπε- μπορεί να είναι και «τυχοδιώκτες».

Ξεκαθάρισε, τέλος, πως «έχω απόψεις για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα, όπως ο εκλογικός νόμος, η συνταγματική αναθεώρηση, η πορεία της χώρας, τα θέματα της συναίνεσης και της εθνικής συνεννόησης», για τα οποία -όπως είπε- «και θα παρεμβαίνω».

Είναι φανερό ότι  ο «χτύπημα» Μεϊμαράκη αποτελεί την πρώτη σοβαρή αμφισβήτηση κεντρικών επιλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη από το εσωκομματικό πεδίο και σχεδόν αναγκαστικά αναδεικνύει πλέον την περίπτωση Μεϊμαράκη ως θέμα ειδικού χειρισμού από την πλευρά της κομματικής ηγεσίας.

Τα ίδια επιτελικά στελέχη αποδίδουν την επανεμφάνιση Μεϊμαράκη στην πικρία του από την εκλογική ήττα και στην προσωπική ανάγκη του να εξακολουθήσει να καταγράφεται ως εκφραστής της «παραταξιακής συνείδησης».

Πάντως, η επίσημη αντίδραση της ΝΔ, διά του εκπροσώπου Γιώργου Κουμουτσάκου, δείχνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προτίθεται να κινηθεί σε τροχιά ρήξης. «Ο κ. Μεϊμαράκης είναι πρώην πρόεδρος του κόμματος, εξέχον, κορυφαίο στέλεχος της παράταξής μας. Έχει γνώση και μεγάλη εμπειρία. Και η άποψή του είναι πάντα σεβαστή και χρήσιμη. Όλοι γνωρίζουν ότι η πόρτα του προέδρου του κόμματος είναι πάντα ανοιχτή» σχολίασε ο Γ. Κουμουτσάκος.