Βομβάρδισε η Γαλλία το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία

15.11.2015

Η Γαλλία βομβάρδισε την Κυριακή προπύργιο των τζιχαντιστών στην πόλη Ράκα της Συρίας, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας αναφέροντας «Ο πρώτος στόχος που καταστράφηκε χρησιμοποιούνταν από το Ισλαμικό Κράτος ως κέντρο διοίκησης, κέντρο στρατολόγησης τζιχαντιστών και αποθήκη όπλων και πυρομαχικών. Ο δεύτερος στόχος στέγαζε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών».

Δέκα αεροσκάφη συμμετείχαν στην επιχείρηση, ρίχνοντας συνολικά 20 βόμβες και τα οποία απογειώθηκαν ταυτόχρονα από την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πληροφορίες ενημερώνουν ότι θα συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας αλλά και τις επόμενες μέρες.

Την Κυριακή προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ και Γαλλίας, οι οποίοι συμφώνησαν να εντείνουν τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πίτερ Κουκ, οι δύο υπουργοί «συμφώνησαν για τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να κάνουν οι αμερικανικές και οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις ώστε να εντείνουν περαιτέρω τη στενή συνεργασία τους στον αγώνα».

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ και ο γάλλος ομόλογός του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν συνομίλησαν τηλεφωνικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις το βράδυ της Παρασκευής.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ, συνεχίζοντας μια στρατηγική που αρχικά είχε προκαλέσει εκνευρισμό στη σύμμαχο Τουρκία, πραγματοποίησαν άλλη μια παράδοση πυρομαχικών στους μαχητές του Συριακού Αραβικού Συνασπισμού που μάχονται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία.

Για δεύτερη φορά οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τον Συνασπισμό, μια οργάνωση που απαρτίζεται από 10-12 ομάδες με συνολική δύναμη 5.000 μαχητών και συνεργάζεται με τους Κούρδους προκειμένου να ανακτήσει εδάφη από τους τζιχαντιστές.