Βουλή Τσίπρας: Ψηφίστε τα μέτρα αλλιώς το Ασφαλιστικό θα καταρρεύσει

26.1.2016

Την πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ για το ασφαλιστικό παρουσίασε στη Βουλή ο πρωθυπουργός κ Αλ Τσίπρας κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό τονίζοντας ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα το ασφαλιστικό θα καταρρεύσει. Παράλληλα σε μια προσωπική αντιπαράθεση με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη του ζήτησε δημόσια να ξεκαθαρίσει ένα είναι με την κυβερνητική πρόταση η με το ΔΝΤ προκαλώντας την Αξιωματική Αντιπολίτευση να πάρει ευθέως θέση.

Ταυτόχρονα υπήρξε έντονα επικριτικός όσον αφορά στις ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση του ασφαλιστικού, ενώ απέρριψε τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ότι για την επιδείνωση έχει ευθύνη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Προχωράμε σε μεταρρύθμιση από κοινωνική και εθνική ευθύνη και όχι εξαιτίας της συμφωνίας του Ιουλίου, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οι δανειστές ζητούν μείωση δαπάνης στο 1% του ΑΕΠ.

Ο Αλ Τσίπρας δεν άφησε ασχολίαστη την «πρωτοφανή» -όπως την χαρακτήρισε- απόφαση των αγροτών να μην συναντηθούν μαζί του, λέγοντας ότι παγίως είχαν αίτημα να συνομιλήσουν με την ηγεσία της χώρας και τώρα που τους δίνεται αυτή η δυνατότητα, μερίδα τους δεν δέχεται.

«Αν δεν υπάρξει διάλογος, οι διεκδικήσεις τους δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες, είμαστε σε αντιπαράθεση με τα προβλήματα των αγροτών» είπε.

Είπε ακόμη ότι το σχέδιο της κυβέρνησης φέρνει στους αγρότες επιπλέον ετήσια επιβάρυνση ύψους 14 ευρώ, όμως αυτό θα τους προσφέρει σύνταξη 580 ευρώ από 200 που λαμβάνουν σήμερα.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα, ο πρωθυπουργός είπε πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πραγματικότητα, ότι δεν είναι βιώσιμο, πως το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια, και ότι επιδεινώθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

«Αν δεν ανατραπεί αυτή η πορεία, θα οδηγηθούμε σε κατάρρευση και αδυναμία αποπληρωμής συντάξεων» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις πολιτικές επιλογές των τελευταίων 40 χρόνων.

«Το έλλειμμα βιωσιμότητας σχετίζεται με τη λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 40 χρόνια» είπε και συνέχισε:

«Θα μπορούσαμε να κάνουμε ότι και οι προηγούμενοι, να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και κάποια στιγμή αιφνιδιαστικά να παραλύσουμε. Όμως, θα ήταν μια στάση κοινωνικά και εθνικά ανεύθυνη, όπως βαθειά ανεύθυνη ήταν και η στάση που κράτησαν τα κόμματα που κυβέρνησαν και έχουν ευθύνη για τα αδιέξοδα και έρχονται τώρα να ασκήσουν κριτική και να κουνάνε το δάχτυλο».

Συνέχισε λέγοντας ότι από τη δεκαετία του ’70 οι κυβερνώντες αφήναν τον κουμπαρά των Ταμείων να μηδενίζεται, ενώ υπήρχαν επιτόκια 25%, τα έγιναν τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 «με την αλόγιστη συμμετοχή των ταμείων στο χρηματιστηριακό πάρτι. Χωρίς λογική τζογάρανε τα αποθεματικά και καλούσαν κόσμο να συμμετάσχει στο παραλήρημα.

» Και όταν έσκασε η φούσκα, θύματα ήταν και τα Ταμεία, όμως δεν σταμάτησαν εκεί, ήρθαν τα δομημένα ομόλογα, για να φτάσομε στην επιτομή της καταστροφής με τις εγκληματικές συνέπειες του PSI, όταν τα Ταμεία έχασαν συνολικά 12 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα, χρησιμοποιούσαν τα Ταμεία για κουμπαρά για κομματικές επιδιώξεις και πελατειακές εξυπηρετήσεις. Βρισκόμαστε μπροστά στο αδιέξοδο που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις σας».

«Με εμάς ή με το ΔΝΤ;»

Ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Θέτω ευθέως το ερώτημα προς όλες τις δυνάμεις, κυρίως σε όσους είχαν ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, εσείς που δημιουργήσατε το πρόβλημα, λεηλατήσατε τα Ταμεία δημιουργήσατε μαύρες τρύπες, μήπως εκτός από δημαγωγία έχετε πρόταση» Και πρόσθεσε « Θα στηρίξετε τη συμφωνία που πετύχαμε με τους εργοδοτικούς φορείς ή θα συνταχθείτε με τη θέση του ΔΝΤ που οδηγεί σε νέες περικοπές συντάξεων. Περιμένω απαντήσεις συγκεκριμένες».

Η κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό, όπως είπε ο πρωθυπουργός, περιλαμβάνει:

-Ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης με θέσπιση ενιαίων κανόνων για όλους για τον υπολογισμό των εισφορών. Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι θα υπάρξει πρόνοια για ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, με τους οποίους, όπως είπε, πρέπει να υπάρξει διάλογος.

-Θεσμοθέτηση της Εθνικής Σύνταξης για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Ανέφερε ότι η Εθνική Σύνταξη θα είναι συνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, «όσο θα αυξάνεται το ΑΕΠ, τόσο θα αυξάνεται κι αυτή», ενώ σήμερα θα εκκινεί από τα 384 ευρώ. Η Εθνική Σύνταξη θα δίνεται χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο και θα χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό και θα αναπροσαρμόζεται κατ’ έτος με Υπουργική Απόφαση.

-Η κύρια σύνταξη θα είναι το άθροισμα που προκύπτει από την Εθνική Σύνταξη και από αναλογική σύνταξη που εξαρτάται από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στο σύνολο του εργάσιμου βίου. Τον συνολικό χρόνο ασφάλισης και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών.

«Με το σύστημα αυτό εξασφαλίζουμε τον δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης παρέχοντας ταυτόχρονα κίνητρα ασφάλισης και παραμονής στην εργασία» τόνισε.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της πρότασής μας, είμαστε σε ανοικτό διάλογο για βελτιωτικές παρεμβάσεις» είπε.

«Δεν κόβουμε άλλο τις συντάξεις»

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε αρκετές φορές ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να περικόψει περαιτέρω τις συντάξεις, καθώς αυτές «αποτελούν ίσως αποκλειστική πηγή εισοδήματος για όλη την οικογένεια. Η ελληνική οικογένεια είναι πυρηνική οικογένεια που συγκράτησε την αποσάρθρωση της κοινωνίας. Αν τα μέτρα που εφαρμόστηκαν εδώ, εφαρμόζονταν σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, θα είχαν διαλυθεί τα πάντα. Γι’ αυτόν τον λόγο βασική μας αρχή και βασικός προσανατολισμός στην πρότασή μας είναι να μην κοπούν περαιτέρω οι συντάξεις. Ξέρουμε ότι αυτές πηγαίνουν για τον άνεργο γιό, για τον άνεργο εγγονό» τόνισε.

Και συνέχισε λέγοντας: «Η κρίση του ασφαλιστικού εντείνει την σύγκρουση των γενεών ως προς την κατανομή του παραγόμενου πλούτου και δημιουργεί μια παράδοξη κατάσταση: η αλληλεγγύη των γενεών στο παρόν διαγκωνίζεται με την αλληλεγγύη των γενεών στο μέλλον. Μόνος τρόπος επίλυσης του παράδοξου είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας, αν αυτό δεν γίνει, ό, τι πρόταση και να φέρουμε εμείς ή εσείς, θα συζητάμε τα ίδια σε λίγα χρόνια».

Και κατέληξε: «Καλούμαστε εμείς που δεν ευθυνόμαστε, να καθαρίσουμε τα δικά σας άπλυτα. Θα το κάνουμε αλλάζοντας δομές, επιβάλλοντας δικαιοσύνη και ισοτιμία. Σας καλούμε όμως και σας να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Αφού δεν θέλετε να βάλετε πλάτη, τουλάχιστον πείτε μας τι προτείνετε, μην αρνείστε τον διάλογο. Αφού δεν θέλετε να αναλάβετε ευθύνη, δεν θέλετε να λερώσετε τα χέρια σας με τα δικά μας άπλυτα, τουλάχιστον σταματήστε να είστε επιζήμιοι για τον τόπο, κρατήστε στοιχειωδώς μια στάση ευθύνης».

«Γιαλαντζί μεταρρυθμιστής»

Στο μεγαλύτερο μέρος της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στη δημόσια διοίκηση με το νέο νόμο, κατηγορώντας παράλληλα τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για αδιαφανείς πρακτικές την περίοδο συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

«Το δικό μας νομοσχέδιο θα σταματήσει την κομματικοποίηση με αμφίδρομη αξιολόγηση για τη στελέχωση της δημόσιας διοίκησης» ανέφερε και απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη είπε: «Θα την ψηφίσετε τη μεγάλη τομή ή είστε γιαλαντζί μεταρρυθμιστής, κ. Μητσοτάκη;».

Ο κ. Τσίπρας με ειρωνική διάθεση συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή όπως είπε «θα υπάρχουν καθαρές διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση».

«Ήσασταν σαφέστατος, ακραία νεοφιλελεύθερος, εξαιρετικά νεοφιλελεύθερος» είπε και συμπλήρωσε ότι οι απόψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης «είναι ταυτόσημες με τις πιο ακραίες από αυτές των δανειστών, δηλαδή του ΔΝΤ».

«Αυτό είναι καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι καλό για τον τόπο, γιατί πάμε σε διαπραγμάτευση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, απέρριψε το επιχείρημα της ΝΔ ότι τον τελευταίο χρόνο επιδεινώθηκε η οικονομία, αφού η ανεργία έπεσε κατά 1,5%, η ύφεση ήταν η μικρότερη δυνατή και η χώρα παρά τα capital controls κατάφερε να υπερβεί τον στόχο του προϋπολογισμού και να κλείσει τη χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα.