Βρίσκοντας ερωτικό σύντροφο στο διαδίκτυο!

Συζητώντας για τους τρόπους και τα μέρη που μπορούμε να κάνουμε νέες ρομαντικές γνωριμίες, θα ήταν παράληψη να μην αναφερθούμε στο διαδίκτυο, που έχει μπει τόσο δυναμικά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια.

Στις διαδικτυακές ερωτικές σχέσεις, το πλαίσιο της γνωριμίας δεν είναι σαφές και δεν σχετίζεται με γεωγραφικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς περιορισμούς, αλλά από την εικονική συνύπαρξη ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα (Giddens, 2005).

Χώροι που συνάπτονται τέτοιες σχέσεις μπορεί να είναι τα δωμάτια συζητήσεων, τα εντός σύνδεσης παιχνίδια, οι χώροι κοινωνικής δικτύωσης (π.χ Facebook) και οι προσωπικές ιστοσελίδες και οι ιστοσελίδες προσωπικών γνωριμιών (π.χ Tindrer).

Οι αντιλήψεις των εφήβων για τις ρομαντικές σχέσεις διαφέρουν από των ενηλίκων. Οι έφηβοι συσχετίζουν τη ζήλεια με την αγάπη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τις υπερβολικές συμπεριφορές ελέγχου στο διαδίκτυο, για παράδειγμα να θυμώνουν όταν ο/η σύντροφός τους συνομιλεί με φίλους καθώς και τις διαδικτυακές επιθέσεις (απειλές, προσβολές, διάδοση ιδιωτικών πληροφοριών).

Αναφορικά με τους ενήλικες, παρουσιάζονται διαφυλικές διαφορές. Οι γυναίκες συμπεριφέρονται με πιο διεκδικητικό τρόπο στο διαδίκτυο, απαιτώντας το σεβασμό των ανδρών και υποστηρίζοντας τα δικαιώματα τους (Deirde Pomerantz & Currie, 2006).

Πολλές γυναίκες αξιοποιούν ιστοσελίδες προσωπικών γνωριμιών, για την εύρεση ερωτικού συντρόφου, σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους.

Οι άνδρες έχει υποστηριχθεί ότι πιο συχνά επιλέγουν να υιοθετήσουν θηλυκές ταυτότητες στο διαδίκτυο και να γευτούν τα προνόμια του θηλυκού (Turkle, 1994. Spender, 1996)

Επίσης είναι πιο πρόθυμοι να συνδεθούν μέσω online ή mobile dating και να αναζητήσουν μια σεξουαλική περιπέτεια παρά μια ρομαντική σχέση.

Συνοπτικά, σύμφωνα με τον Seiden (2001) «Δύο άνθρωποι συναντιούνται στο διαδίκτυο, «μιλάνε», μέσω μόντεμ, με πληκτρολόγια, στέλνουν email, μιλάνε στο τηλέφωνο, αυξάνοντας τον ενθουσιασμό τους. Χωρίς να έχουν δει και χωρίς να έχουν αγγίξει ποτέ ο ένας τον άλλον, αποφασίζουν ότι είναι ερωτευμένοι. Κάποιες φορές το τέλος είναι χαρούμενο ενώ κάποιες άλλες έχει άσχημη κατάληξη».

Για το χαρούμενο τέλος, δεν έχουμε πολλά να πούμε, άλλωστε αυτό ήταν και το ζητούμενο. Είναι όμως χρήσιμο να δούμε ορισμένους κινδύνους, μεταξύ των οποίων είναι η σεξουαλική παρενόχληση στο διαδίκτυο (απρεπή σχόλια), η παρακολούθηση στον κυβερνοχώρο (stalkers), η σεξουαλική επίθεση ή/και εξαναγκασμός (απειλές), ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η αύξηση μετάδοσης διάφορων σεξουαλικών νοσημάτων(HIV,κ.λ.π) και η κατάχρηση γνωριμιών στον κυβερνοχώρο που περιλαμβάνει τη χρήση διαφορετικών μορφών διαδικτυακής βίας και τις σωματικές, συναισθηματικές/ψυχολογικές ή και σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Από τα παραπάνω είναι εμφανές, πως από τη στιγμή που το διαδίκτυο έχει εισβάλει στη ζωή μας, θα ήταν αδύνατο να μη το χρησιμοποιούμε ακόμα και για την δημιουργία ρομαντικών σχέσεων. Είναι πολύ σημαντικό όμως να είμαστε προσεκτικοί/ες για να μη γίνουμε τελικά θύματά του.

Μέχρι την επόμενη συνάντησή μας, να περνάτε καλά, γιατί το αξίζετε.