Βραχνάς για τις τράπεζες τα “κόκκινα δάνεια”

30.10.2015

Τα «κόκκινα στεγαστικά» δάνεια αποτελούν βραχνά όχι μόνο για τους δανειολήπτες, αλλά και για τις τράπεζες οι οποίες βλέπουν ότι δεν μπορούν να ελπίζουν σε αποπληρωμή των δανείων που απλόχερα έδωσαν την περίοδο της ευημερίας. Υπό αυτό το πρίσμα οι Τράπεζες εξετάζουν διάφορα σενάρια, ώστε να βρεθεί λύση καθώς και ο νόμος Κατσέλη δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα.

Η εφημερίδα «Δημοκρατία» παρουσιάζει, σήμερα, τέσσερα πιθανά σενάρια για τη διασφάλιση αποπληρωμής των δανείων που έχουν καταβάλει στους πελάτες τους.

Η ανταλλαγή με σπίτι μικρότερης αξίας

Η πρώτη λύση  που μελετάται θέλει τις τράπεζες αντί να προχωρούν σε εξώσεις και πλειστηριασμούς να προσφέρουν  στον δανειολήπτη ένα νέο σπίτι μικρότερης αξίας. Αυτό σημαίνει ότι ο δανειολήπτης θα δέχεται να εγκαταλείψει το σπίτι που έχει αγοράσει με το δάνειο που δεν μπορεί να αποπληρώσει με όφελος τη διαγραφή του χρέους που έχει ή μέρους του χρέους ανάλογα με τα ποσά που έχει καταβάλει ως τώρα και την αξία του νέου σπιτιού που θα του παραχωρεί η τράπεζα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υποθέσεις δανειοληπτών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους φτάνουν τις 130.000 συνολικά και θα χρειαστούν ως και 15 ή και παραπάνω χρόνια μέχρι να εκδικαστούν και να ξεκαθαρίσει η υπόθεση. Αριθμός ο οποίος καθημερινά αυξάνει όσο η κρίση παρατείνεται.

Επέκταση έως τα 80 χρόνια

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζουν τα επιτελεία των τραπεζών είναι η επέκταση της διάρκειας των δανείων ακόμα και ως τα ογδόντα έτη του δανειολήπτη από τα 75 που είναι σήμερα. Με αυτό τον τρόπο, οι δόσεις ειδικά των νέων σε ηλικία δανειοληπτών, θα μειωθούν σημαντικά και πολλά δάνεια θα είναι εφικτό να εξυπηρετηθούν.

Η ρήτρα κληρονομικότητας

Σε μία πιο ακραία εκδοχή του το παραπάνω σενάριο θέλει να υπάρχει και μία ρήτρα κληρονομικότητας που θα καθιστά τη διάρκεια του δανείου μεγαλύτερη. Με αυτό τον τρόπο η δόση του δανείου θα είναι μικρότερη και την εξυπηρέτηση του δανείου θα αναλάβουν και οι κληρονόμοι του δανειολήπτη, οι οποίοι θα έχουν συμφωνήσει και θα κάνουν αποδοχή της κληρονομιάς.

Ενοίκιο στην τράπεζα

Μία ακόμα ιδέα θέλει τα σπίτια όσων αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά δάνειά τους να περιέρχονται στην ιδιοκτησία των τραπεζών και οι δανειολήπτες να έχουν πλέον μόνο τη χρήση πληρώνοντας ένα ενοίκιο.