Βρετανία: Το Εργατικό Κόμμα και οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία

1.12.2015

Την Τετάρτη θα διεξαχθεί τελικά η η συζήτηση και η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για την επέκταση των αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιεί η βρετανική Πολεμική Αεροπορία εναντίον των δυνάμεων του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) στο Ιράκ, και στη Συρία. Το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών εκτιμά πλέον ότι θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην πρότασή του χάρη στη θετική ψήφο και βουλευτών του Εργατικού Κόμματος (ΕΚ), που αναμένονται να παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Πρόκειται για τη γνωστή τακτική της σοσιαλδημοκρατίας που ουσιαστικά βάζει πλάτη στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και, ταυτόχρονα, εγκλωβίζει το λαό με την όποια αντιπολεμική ρητορεία. Από τη μια μεριά, ο «φιλειρηνιστής» αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, τάσσεται εναντίον της επέκτασης των αεροπορικών επιδρομών, οι οποίες, σημειωτέον, θεωρεί ότι θα ήταν «δικαιολογημένες» αν προϋπήρχε μια σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η θέση του φαίνεται να συγκεντρώνει τη στήριξη της βάσης του κόμματος και των μεγάλων σωματείων που πρόσκεινται στο Εργατικό Κόμμα (Unison, Unite), σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσκόπησης που πραγματοποίησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Από την άλλη, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις σημαντικού αριθμού βουλευτών που διαφωνούν με τη θέση του Κόρμπιν στο συγκεκριμένο θέμα, μετά και από ορισμένες ηχηρές αποχωρήσεις «μετριοπαθών» μελών τις προηγούμενες εβδομάδες, αποφασίστηκε η ψήφος κατά συνείδηση. Παράλληλα, με τακτικισμούς ο Κόρμπιν συνεχίζει την «αντίστασή» του, καθώς ζήτησε από τον Κάμερον να κρατήσει η συζήτηση στη Βουλή δύο μέρες, αντί για μία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα γίνει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη συζήτηση.

Γίνεται φανερό λοιπόν ότι όπως όλα δείχνουν, αφ’ ενός οι αεροπορικές επιδρομές θα ψηφιστούν, επιτρέποντας στη βρετανική αστική τάξη να προωθήσει ακόμη πιο δυναμικά τα συμφέροντά της στην περιοχή και να μη μείνει πίσω, ιδιαίτερα μετά τον αναβαθμισμένο ρόλο της Γαλλίας που πραγματοποιεί ήδη αεροπορικές επιδρομές. Αφ’ ετέρου η προσπάθεια για τον εγκλωβισμό των λαϊκών συνειδήσεων στα θολά φιλειρηνικά δίχτυα της σοσιαλδημοκρατίας καλά κρατεί…