Β. Καλούτσα: Μήνυμα ελπίδας και ζωής με τον Ποδηλατικό Μαραθώνιο κατά του καρκίνου του μαστού

Ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλης Περγάλιας υποδέχθηκε την κα Βασιλική Καλούτσα

Η ιστορία της συγκινητική. Ανθρώπινη που αναδεικνύει τη δύναμη της ψυχής για ζωή. Για αντίσταση στις καθημερινές δυσκολίες. Μια ιστορία αγάπης για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Η Βασιλική Καλούτσα είναι μια σύγχρονη ηρωίδα της ζωής. Πάλεψε με τον καρκίνο του μαστού, τον νίκησε και σήμερα με Ποδηλατικό Μαραθώνιο από το Βόλο στην Αθήνα, στέλνει το μήνυμα της ελπίδας σε όλες τις γυναίκες. Κυρίως πασχίζει να ευαισθητοποιήσει τη κοινωνία  στέλνοντας το μήνυμα ότι ο καρκίνος δεν είναι ανίκητος.

Το Σάββατο, 14 Οκτωβρίου το απόγευμα, η κα Καλούτσα και ο σύζυγός της έφτασαν στο Σχηματάρι με τα ποδήλατά τους, όπου στο Δημαρχείο Τανάγρας ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Περγάλιας  τους υποδέχτηκε στην είσοδο του Δημοτικού Καταστήματος με μια ανθοδέσμη και μια ζεστή αγκαλιά σεβασμού στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν.

Δίπλα του ο Αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Δημητρίου, ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΤ κ. Αλέξανδρος Ανυφαντής, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κες Γωγώ Καμπιώτου και Ελένη Ζαφειροπούλου, ο Πρόεδρος της Τ. Κ. Οινοφύτων κ. Γιάννης Καμινιώτης, ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου κ. Γιώργος Καμπούρης, εκπρόσωποι Γυναικείων Συλλόγων του Δήμου και αρκετοί πολίτες.

Στην μικρή αλλά σεμνή τελετή που ακολούθησε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου τα δάκρια συγκίνησης περίσσευαν, όπως και ο αέρας της ελπίδας και του θάρρους που εξέπεμπε η κα Β. Καλούτσα.

Ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Β. Περγάλιας, στη σύντομη ομιλία του, αφού καλωσόρισε την κα Καλούτσα, εξέφρασε τη χαρά του που επέλεξε την πόλη του  Σχηματαρίου για  στάση  και την χαρακτήρισε «Αγωνίστρια της ζωής» και πρόσθεσε: «Η δύναμη της ψυχής είναι το όπλο μας απέναντι σε κάθε πρόβλημά και σε κάθε εχθρό που ορθώνεται μπροστά μας.

Η κα Καλούτσα μεταφέρει μαζί της από το Βόλο ένα μήνυμα, δώρο για όλους εμάς. Το μήνυμα της ελπίδας, της αισιοδοξίας και της δύναμης. Ήρθε αντιμέτωπη με τον καρκίνο του μαστού και βγήκε νικήτρια. Πάλεψε μαζί του. Η ίδια ξέρει αν φοβήθηκε, αν πόνεσε, αν λύγισε, αν κουράστηκε. Αλλά δεν παρέδωσε ποτέ τα όπλα. Βρήκε τη δύναμη να βγει στο φως της ζωής και νίκησε».

Επεσήμανε δε ότι: «Οι άνθρωποι που αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν τον καρκίνο δεν χρειάζονται τη λύπη ούτε τη θλίψη, ούτε τη συμπόνια. Έχουν ανάγκη την ελπίδα, την κατανόηση την στήριξή και τη συμπαράστασή μας».

Και κατέληξε λέγοντας ότι ο Δήμος Τανάγρας στηρίζει την προσπάθεια της κας Καλούτσα, στέλνει τη θετική σκέψη του και ελπίζει ότι η προσπάθειά της αυτή θα αποτελέσει μια φλόγα ελπίδας σε όσες και όσους έχουν έρθει αντιμέτωποι με τον καρκίνο.

Από την πλευρά της  η κα Ελένη Γιαννακού, υπεύθυνη Πολιτισμού και Κοινωνικών Δομών του Δήμου Τανάγρας, αναφέρθηκε στο χρονικό της επικοινωνίας και γνωριμίας με την κα Καλούτσα αλλά και το πολυσχιδές έργο της, λέγοντας ότι : «Γεννήθηκε, μεγάλωσε και δημιουργεί στο Βόλο. Προσωπικότητα ταπεινή, με πλούσιο βιογραφικό, όπως αρμόζει στους πραγματικά ταπεινούς ανθρώπους. Πολύπλευρη εικαστικός με σπουδές στη Λαογραφία, τη Ζωγραφική, τη Βυζαντινή εικονογραφία, την υφαντική και τη φωτογραφία.

Μεταξύ άλλων, ήταν εισηγήτρια σε τρία ευρωπαϊκά προγράμματα και έχει στο ενεργητικό της, δεκαπέντε ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και ψηφιδωτού, σαράντα πέντε συμμετοχές σε εκθέσεις καθώς επίσης και σε πέντε ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας με θέμα τον καρκίνο του μαστού».

Και πρόσθεσε: «Η θετική ενέργεια αυτής της γυναίκας μας άγγιξε και αποτυπώθηκε στην αφίσα που φιλοτεχνήσαμε». Μια αφίσα εύστοχη που πραγματικά στέλνει το μήνυμα για ζωή.

Ακολούθησε η αντιφώνηση της κας Καλούτσα η οποία συγκίνησε με την απλότητα και την ταπεινότητά της. «Δεν είμαι ήρωας» είπε. Και πρόσθεσε: «Δεν αξίζω τα λόγια που μου αποδίδετε. Ευχαριστώ το σύζυγό μου και αποτελεί το στήριγμα μου. Είμαι ένας άνθρωπος όπως εσείς τίποτα το ξεχωριστό. Το ποδήλατο είναι ένας τρόπος ζωής για μένα στη ζωή μου. Όπως κι όταν ένας άνθρωπος πάθει καρκίνο και τον ξεπεράσει τότε κι αυτό είναι ζωή».

Η κα Καλούτσα τόνισε ότι «Όταν κάποιος πάθει καρκίνο αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες. Γνωρίζω γυναίκες που τα εγκατέλειψαν.  Για τρία χρόνια όταν έκανα χημειοθεραπείες δεν μπορούσα να ανέβω στο ποδήλατο μου. Τότε είναι που είπα ότι αν τα καταφέρω και νικήσω τον καρκίνο θα κάνω κάτι. Και να σήμερα είμαι εδώ κοντά σας. Τα κατάφερα. Κάθε μέρα πρέπει να δίνουμε έναν αγώνα με τη ψυχή μας. Να ορθώσουμε το ανάστημα της ψυχής και να πούμε ότι τίποτα δεν θα μας νικήσει. Να μάθουμε να συγχωρούμε αλλά και να αγαπάμε. Να σεβόμαστε τον εαυτό μας. Να μάθουμε να σεβόμαστε κάθε στιγμή. Μετά την περιπέτεια μου έμαθα να ακούω περισσότερο τους ανθρώπους, να αισθάνομαι το φύσημα του αέρα, το κελάηδα των πουλιών. Πρέπει να αποδεχτούμε τον εαυτό μας. Έχουμε μέσα μας ένα μεγαλείο. Εγώ αγάπησα τον εαυτό μου και χωρίς μαλλιά και χωρίς στήθος. Σήμερα στέλνω ένα μήνυμα. Ορθώνω το ανάστημά και δεν αφήνω το στόχο μου που είναι η ζωή. Ένα μήνυμα που είναι έννοια της δύναμης της ψυχής μας που έχουμε μέσα μας, τον αυτοσεβασμό, τη δύναμη της ψυχής μας για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι».

Ακολούθως το λόγο έλαβε η κα Χριστίνα Πέππα, Μαία στο Κ.Υ. Σχηματαρίου, η οποία αναφέρθηκε στον καρκίνο του μαστού, στις μορφές του, στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπισή του, επισημαίνοντας ότι ο Οκτώβρης είναι μήνας αφιερωμένος στον καρκίνο και ειδικά στον καρκίνο του μαστού.

Η κα Πέππα είπε ότι «Ο καρκίνος του μαστού είναι το πιο συνηθισμένο κακοήθες νεόπλασμα που προσβάλει  τις γυναίκες. Κάθε μια ώρα νοσεί μια γυναίκα και κάθε έξι ώρες χάνεται μια γυναίκα. Συνολικά ετησίως νοσούν 1,2 εκατ. γυναίκες στο πλανήτη».

Ειδικότερα εξήγησε τι είναι ο καρκίνος του μαστού, τα αίτια, πόσο συχνός είναι, παράγοντες κινδύνου και τι συμβαίνει όταν υπάρχει πρόληψη, πως αντιμετωπίζεται.

Μετά την εμπεριστατωμένη ομιλία της κας Πέππα ο κ. Β. Περγάλιας δώρισε στην κα Καλούτσα μια μαρμελάδα από καρότο, η οποία είναι το τοπικό προϊόν και ένα αγαλμάτινο αντίγραφο της αρχαίας Ταναγραίας. Ενώ η κα Καλούτσα δώρισε στο Δήμαρχο Τανάγρας ένα λεύκωμα του Βόλου και το σύμβολο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μαγνησίας «Υποστηρίζω», που δίνει μάχη ενημέρωσης  των γυναικών για τον καρκίνο του μαστού  αλλά και στήριξης των ασθενών.