16.9.2016
Μετά από 2.300 χρόνια το Αρχαίο Θέατρο Τανάγρας σπάει τη σιωπή του. Αναβιώνει και δημιουργεί προοπτικές ανάδειξης του και πολιτιστικής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή. Ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλης Περγάλιας, με την ευκαιρία της αναβίωσης του θεάτρου και της Προγραμματικής Σύμβασης για την ανάδειξή του, μιλάει αποκλειστικά στην «Άποψη τώρ@» για τον πολιτισμό, τα βήματα που έχουν γίνει, μέχρι σήμερα, για την αποτύπωση και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Τανάγρας αλλά και τους στόχους της Δημοτικής αρχής για την ανάδειξη του ιστορικού πλούτου της περιοχής.
ΕΡ. Κύριε Δήμαρχε η κοινωνία διέρχεται μια πολύ-επίπεδη κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική. Εκτιμάτε ότι η κρίση αγγίζει και την πνευματική ζωή του τόπου;
ΑΠ. «Όταν κάνουμε λόγο για οικονομική, κοινωνική, πνευματική κρίση ουσιαστικά κατηγοριοποιούμε ένα πολύ-επίπεδο φαινόμενο, με στόχο να κατανοήσουμε τα αίτιά του και τα αποτελέσματα που επιφέρει σε κάθε τομέα. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο αναλύουμε τα πράγματα!
Θα ήταν ουτοπική η άποψη ότι οι τομείς της ζωής χωρίζονται μεταξύ τους με στεγανά. Σαφώς η οικονομική κρίση επηρεάζει την πνευματική ζωή! Όμως το νόμισμα έχει πάντοτε δύο όψεις. Έτσι, ισχύει και αυτό: μία «εμπνευσμένη» ζωή μπορεί να βελτιώσει την οικονομία, να την κάνει ανθρωποκεντρική .
Όσον αφορά το πολιτιστικό στοιχείο, αριθμός των εκδηλώσεων έχει μειωθεί από τα «πληγωμένα οικονομικά». Από την άλλη πλευρά, παρατηρείται αλλαγή στον χαρακτήρα της πολιτιστικής έκφρασης. Απομακρυνόμαστε πια από τα τυποποιημένα-βιομηχανοποιημένα σχήματα και στρεφόμαστε στην ιδιαίτερη κουλτούρα μας, σε εκδηλώσεις που χρωματίζονται από τον τόπο και τους ανθρώπους του.
Εν ολίγοις η πολιτιστική έκφραση επιστρέφει στις ρίζες της»
ΕΡ. Εκτιμώ ότι όταν λέμε πνευματική κρίση αυτή έχει να κάνει με όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού. Τι σημαίνει για σας Πολιτισμός και τι σκοπεύετε να κάνετε, ώστε στο Δήμο σας να υπάρξει αναγέννηση της πνευματικής ζωής;
ΑΠ. «Συνήθως ταυτίζουμε τον πολιτισμό με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Όμως ο πολιτισμός έχει ευρύτερο νόημα. Πολιτισμός είναι ο σεβασμός στην διαφορετικότητα, ο σεβασμός στο περιβάλλον, ο σεβασμός στην ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης! Είναι η στάση ζωής, η παιδεία που επιτρέπουν την πρόοδο και την ανάπτυξη των ατόμων και των κοινωνιών.
Η αναγέννηση της πνευματικής ζωής συμβαίνει όταν όλες οι δυνάμεις που παράγουν πολιτισμό ενώνονται αρμονικά!
Ο Δήμος μας προωθεί με κάθε δυνατό τρόπο τις εκδηλώσεις που διοργανώνει είτε συνδιοργανώνει, μαζί με συλλόγους και λοιπούς φορείς πολιτισμού.
ΕΡ. Το Αρχαίο Θέατρο Τανάγρας για 2.300 χρόνια λειτουργικά ήταν «βουβό». Στις 17 Σεπτεμβρίου θα σπάσει τη σιωπή του με τις «Βάκχες» του Ευριπίδη. Τι σηματοδοτεί η προγραμματική συμφωνία για το Αρχαίο Θέατρο που υπογράψατε με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την πολιτιστική ζωή της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας;
ΑΠ. «Όπως αναφέρω σε ανοικτή επιστολή μου προς τους δημότες, η προγραμματική σύμβαση Δήμου Τανάγρας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Υπουργείου Πολιτισμού είναι το «φιλί της ζωής» για το αρχαίο θέατρο. Μέχρι σήμερα, ο αρχαιολογικός χώρος δεν ήταν καν γνωστός στο ευρύ κοινό. Με την προγραμματική σύμβαση- που χρηματοδοτείται από τον Δήμο μας, το αρχαίο θέατρο αναδεικνύεται ως αποτύπωμα του αρχαιοελληνικού παρελθόντος, με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον και δυνατότητα τουριστικής προβολής. Βεβαίως, οι αρχαιολογικοί χώροι έχουν πάντοτε υπερτοπική σημασία, καθώς η ιστορικότητα ξεπερνά τα γεωγραφικά ή διοικητικά όρια των Δήμων όπου τα μνημεία ανασκάπτονται.»
ΕΡ. Είναι φανερό ότι για να αναβιώσει το Αρχαίο Θέατρο έγιναν πολλά και σημαντικά βήματα. Θα θέλατε να αναφερθείτε επιγραμματικά στις ενέργειες που προβήκατε αλλά και στις δυσκολίες και στα εμπόδια που συναντήσατε; Η Πολιτεία είναι αρωγός σε αυτό το εγχείρημα;
ΑΠ. Ήρθαμε σε επαφή με τον πρόεδρο του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. Σταύρο-Ιωάννη Μπένο. Ο κ. Μπένος είναι γνωστός για το μεγάλο του έργο όσον αφορά στις αναστηλώσεις μνημείων και αρχαιοτήτων. Επίσης ήρθαμε σε επαφή με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, αναζητώντας τρόπους για να βγάλουμε από την λήθη τον αρχαιολογικό θησαυρό που ονομάζεται «Αρχαίο Θέατρο Τανάγρας». Οι επαφές αυτές οδήγησαν στην προγραμματική σύμβαση για το έργο: «Ανάδειξη αρχαίου θεάτρου και συναφών δημοσίων κτιρίων αρχαίας Τανάγρας». Η Πολιτεία είναι αρωγός σε αυτό το εγχείρημα, εποπτεύοντας επιστημονικά το έργο.
ΕΡ. Κύριε Δήμαρχε θεωρώ ότι η 17η Σεπτέμβρη είναι μια μέρα ορόσημο για τον πολιτισμό μας και έχει βαθειά σημειολογική αξία. Η Δημοτική Αρχή σας θα προχωρήσει στην αξιοποίηση κι άλλων ιστορικών χώρων και μουσείων στην περιοχή του Δήμου Τανάγρας, καθώς είναι γνωστό ότι έχει μια μακρά κουλτούρα;
ΑΠ. «Η χάραξη πολιτιστικών διαδρομών εντός του Δήμου μας είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την Δημοτική Αρχή. Μέσα από αυτές τις διαδρομές θα αποτυπωθεί η ιστορική ταυτότητα του Δήμου μας στην οποία στηρίχθηκε -εν μέρει- η διοικητική διαίρεση του Καλλικράτη. Σαφώς, ο πολιτισμός είναι ένα επιστημονικό πεδίο που απαιτεί μελέτη και σχεδιασμό.
ΕΡ. Το Αρχαίο Θέατρο Τανάγρας το οποίο αναβιώνει με δικές σας ενέργειες, μπορεί να γίνει ένα πανελλαδικό κέντρο πολιτισμού με την προοπτική να γίνει και παγκόσμιο, όπως έχουμε το παράδειγμα της Επιδαύρου;
ΑΠ. «Για να συμβούν τα πράγματα πρέπει να αρχίσουν! Την 17η Σεπτεμβρίου γίνεται μία σπουδαία αρχή. Ο Δήμος Τανάγρας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, ο κ. Μπένος (πρόεδρος του «Διαζώματος») και καλλιτέχνες της περιοχής ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να «αναστήσουμε» το αρχαίο θέατρο ύστερα από μακραίωνη σιωπή. Μία «Ταναγραϊκή Επίδαυρος» είναι όραμα πολιτισμού!
Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ήταν το πρώτο βήμα.
Ακολούθησε η πρότασή μας προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία για την εξέταση της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής αξιοποίησης του αρχαιολογικού χώρου, με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών καθαρισμού-ανασκαφής.
Τρεις θεατρικές ομάδες της περιοχής προσέφεραν αφιλοκερδώς την θεατρική παράσταση των Βακχών.
Υπήρξε λοιπόν μια ακολουθία «βημάτων» η οποία μας οδηγεί στην 17η Σεπτεμβρίου.
Ευχόμαστε, μέσα από την συλλογικότητα και την συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και εθελοντών, η αναβίωση του αρχαίου θεάτρου να καθιερωθεί ως πολιτισμικό γεγονός του Δήμου μας.
ΕΡ. Μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος σας για την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου συμπεριλαμβάνεται και η εξυγίανση του Ασωπού ποταμού, ώστε η ποιότητα ζωής των Δημοτών να αναβαθμιστεί, καθώς το υγειές περιβάλλον είναι και αυτό ένδειξη πολιτισμού;
ΑΠ. Το καθαρό περιβάλλον και η Δημόσια Υγεία δεν είναι ενδείξεις πολιτισμού! Είναι αποδείξεις πολιτισμού! Η ερώτησή σας είναι σημαντική γιατί μου δίνει την ευκαιρία να αναφέρω την συμφωνία προθέσεων συνεργασίας μεταξύ Δήμου Τανάγρας και Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με σκοπό την εξυγίανση της -περιβαλλοντικά πληγωμένης- περιοχής μας. Το σύμφωνο υπεγράφη την 7η Απριλίου 2016 και -μεταξύ άλλων- αναγνωρίζει το θέμα του Ασωπού ως πρώτη, εθνική προτεραιότητα. Για πρώτη φορά, η απορρύπανση του ποταμού γίνεται μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εξυγίανσης. Ο Δήμος μας έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών συστημάτων της περιοχής του Ασωπού.
ΕΡ. Κύριε Δήμαρχε, μια τελευταία ερώτηση. Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους Δημότες σας αλλά και σε όλους τους Έλληνες με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας- αναβίωσης του Αρχαίου Θεάτρου Τανάγρας;
ΑΠ. «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα δύναμης και αισιοδοξίας! Μέσα στην κρίση που βιώνουμε ως χώρα, εμείς θα δημιουργήσουμε τις ευκαιρίες για την πρόοδο. Και για να μείνουμε στο αρχαιολογικό κλίμα, εμείς θα «ανασκάψουμε» τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα στον χώρο της κουλτούρας μας, της παράδοσης, των ηθών και εθίμων, της αρχαιότητας.
Η πολιτισμική ανάπτυξη δεν είναι μάννα εξ ουρανού. Με σκληρή δουλειά και αρμονικές συνεργασίες, όλα μπορούν να συμβούν!»