Β. Περγάλιας: Να μην γκετοποιήσουμε  τους  πρόσφυγες και τους  μετανάστες στο hotspot Οινοφύτων

 Την εκπεφρασμένη  απόφαση της Δημοτικής Αρχής, του Δήμου Τανάγρας να μην γκετοποιηθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που διαμένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας Οινοφύτων επανέλαβε ο Δήμαρχος κ. Β. Περγάλιας συνοδεύοντας,  την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, τον  Υφυπουργό  Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γ. Μπαλάφα  κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο.

Ο κ. Μπαλάφας, ο οποίος ξεναγήθηκε στους χώρους του Κέντρου Φιλοξενίας από τους Εκπροσώπους της Πολεμικής Αεροπορίας,  της ΕΛ.ΑΣ, των ΜΚΟ και των Γιατρών του Κόσμου, δήλωσε ικανοποιημένος από την εικόνα φιλοξενίας που αντίκρισε, αλλά επέρριψε και ευθύνες στις χώρες της Ε.Ε. γιατί δεν τηρούν την συμφωνία μετεγκατάστασης των προσφύγων, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση στη χώρα μας από το προσφυγικό κύμα.

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Είναι μια καλά οργανωμένη δομή η οποία φιλοξενεί 650 άτομα. Η κατάσταση είναι ικανοποιητική. Οι εγκαταστάσεις που μένουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, οι χώροι σίτισης, εκπαίδευσης και ψυχολογικής στήριξης είναι ικανοποιητικές.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που θέλουν καλύτερη διαχείριση. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να ενισχύσουμε και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών αλλά και να εντάξουμε τα άτομα αυτά στην κοινωνία. Είναι σημαντικό ότι εδώ δεν υπάρχουν οξυμένα προβλήματα, όπως σε άλλες δομές στα νησιά του Αιγαίου. Εδώ είναι νοικοκυρεμένα και ανθρώπινα τα πράγματα» Και έκανε λόγο για «τσουνάμι προσφύγων και μεταναστών που έπληξε τη χώρα, που είναι ζορισμένη οικονομικά κι ο λαός της γονατισμένος οικονομικά αλλά παρά ταύτα ανταποκρίθηκε η Πολιτεία με τη βοήθεια των εθελοντών και τη θέληση όλου του ελληνικού λαού».

Ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Β .Περγάλιας τόνισε ότι « Στο Κέντρο Φιλοξενίας Οινοφύτων έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ οι συνθήκες διαβίωσης των 650 ατόμων που μένουν εκεί. Υπάρχει διαχωρισμός των ανδρών από τα γυναικόπαιδα, υπάρχουν  τουαλέτες και  κλίμα ψύξης- θέρμανσης.

Κάθε μέρα προσπαθούμε να βελτιώνουμε τις συνθήκες τους σε όλα τα επίπεδα. Σήμερα παραμένουν ελάχιστοι σε 5-6 σκηνές, οι οποίοι είναι νομάδες και δεν επιθυμούν να μπουν στο καταυλισμό κι εκτιμώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Τα μικρά παιδιά μιλούν  ήδη ελληνικά.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι τους  ανθρώπους  αυτούς  δεν πρέπει να τους έχουμε γκετοποιημένους. Όσο είναι εδώ και δεν μπορούν να πάνε στις πατρίδες τους και στα σπίτια τους, πρέπει να τους προσφέρουμε τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης ώστε να μην γκετοποιηθούν»

Τον κ. Μπαλάφα συνόδευαν στην επίσκεψή του ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ  Ν. Θηβαίος  και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η Εκκλησία

Το απόγευμα της Παρασκευής 3 Φεβρουαρίου, ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ Γεώργιος συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Τανάγρας κ. Β. Περγάλια μοίρασαν στους πρόσφυγες και τους μετανάστες είδη τροφίμων και ρουχισμό.